Naturhistorisk_08.jpg
01. juli 2020 Saken ble først publisert i Barn i Byen nr. 84/2019

Wow! Snart gjenåpner «Dyremuseet»

Mandag 14. oktober blir det åpningsfest og gjensyn med alle de utstoppede dyrene på Muséplassen.

Tekst: Siri Breistein Foto: Tove K. Breistein

Møt også helt nye dyr og opplev flunkende nye utstillinger. Museet på høyden byr ikke bare på kunnskapslaboratorium, våtlaboratorium hvor elever blir invitert til å gjøre griste ting, forskningsrom, demorom og skiftende utstillinger, men også hvalsang og smattelyder, livestreaming av vind- og havstrømmer, 3-D-mapping – og levende kunnskapsverter som tar imot store og små.


WOW! Denne lille fargerike fyren, en form for «missing link» mellom dinosaurer og fugler, er et av mange nye wow-øyeblikk som nå venter deg på museet. Alle fugler stammer fra dinosaurene – og i samme rom kan du også oppleve ekte dinosauregg.


FUGLEMØTER. I de fredete håndlagde glassmontrene, møter du museets vakre fuglesamling. En nyhet er en installasjon som viser trekkfuglenes reise til fjerne strøk. I rehabiliteringen av museet og oppgraderingen av samlingen, er det lagt ned mye arbeid for at dyrene skal se naturlig ut. Det er nemlig et viktig moment for naturvitere. Et dyr som ikke ser friskt ut, ville ikke ha overlevd i naturen.


HIGH FIVE. Å legge sin egen håndflate mot en brunbjørns, kan gi et ekte gys.
SVEVENDE MANET. I hvalsalen venter nærstudier av havets forunderlige vesener.HAILAPPING. Mange kjenner nok igjen Brugden, som ble fanget på Stolmen utenfor Bergen. Konservator, Christina Holmefjord, har jobbet overtid med å reparere det sprukne skinnet til Brugden.

«Noen har fått nye parykker, andre er blitt lappet på – og alle gjenoppstår nå i nyrenoverte museumsrom.»


HVAL-SWOP. Å tre inn i hvalsalen fremkaller de samme majestetiske, forunderlige og overveldende følelse som alltid. For å få plass til museets oppgraderinger, er det imidlertid skjedd et liten omplassering av hvalskjelettene. Nå kan du også høre lyden av hvalsang 
og hvalsmatting, som gir en ny auditiv hvalopplevelse.

Hvalsamlingen til museet er for mange et høydepunkt. Her får en hel skoleklassen plass under kjeften til blåhvalen. Nå får du også møte plasthvalen som ble fanget på Sotra, mens all plasten som funnet i magesekken til hvalen er oppbevart i glasskrukker.


MAKEOVER. Endelig kan du få møte zebraen og alle de andre kjente og kjære dyrene. – Mange av dyrene på museet er blitt «beautifisert», avslører Eli Hausken, som er husansvarlig og arenaleder i Muséplassen 3. Noen har fått nye parykker, andre er blitt lappet på – og alle gjenoppstår nå i nyrenoverte museumsrom.NYÅPNING. Mandag 14. oktober er det duket for åpningsfest på Universitetsmuseet, Naturhistorie – opplev nye rom, kjente dyrefjes, få nye dyrebekjentskaper, 
lysshow, og auditive møter og flere overraskende WOW! på «dyremuset».Åpningsfest på Universitetsmuseet, Naturhistorie 
Mandag 14. oktober kl. 18. 
Gratis inngang for alle! 
Fra kl. 18 blir det Turboturer – korte omvisningsturer med kunnskapsvertene.
Fra kl. 20: Opplev når hele museet blir 3D-mappet - med blant annet dyr som klatrer ut av museet. 
Opplev 3D-mapping kl. 20, 21 og 22. 

Andre Artikler