Starten på et godt barnehageliv
Tekst: Mari-Kristine Morberg Illustrasjon: Pål Misje
Spente foreldre vinker «ha det bra» og håper inderlig at det er trygge og gode voksne i barnehagen som ser, forstår, smiler til og tar vare på den lille. Du håper at barnet ditt finner sin plass og får venner. Andre litt større barn bytter barnehage, eller skal over i stor avdeling – og grugleder seg. Alt som er nytt er spennende, men kanskje også barnet har et savn etter det som var.
Barn som går i barnehage har rett til omsorg og lek
Barnehagen skal være et trygt sted hvor alle barn blir møtt med tillit og respekt. Dette står i barnehageloven og rammeplanen som gjelder for alle barnehager. Barna skal ha voksne som er gode rollemodeller og de skal få støtte til å mestre motgang, håndtere utfordringer og bli kjent med egne og andre sine følelser.
De ansatte i barnehagen har verdens viktigste jobb, men også du som er forelder har en viktig rolle i arbeidet med å skape et godt barnehagemiljø.
Hva kan du som forelder gjøre for at alle skal ha det bra?
Som forelder er kanskje det letteste og viktigste du gjør, å smile og si hei til alle i barnehagen, både barn og voksne. Det er viktig å snakke med alle barna, ikke bare dem du kjenner fra før. Et barn som får oppmerksomhet føler at det er verdt noe, og du viser i praksis at dette barnet er viktig.
Gjør en innsats for å bli kjent med andre foreldre og forsøk å inkludere foreldrene til nye barn. Sett deg gjerne sammen med noen du ikke kjenner på foreldremøte. Forskning viser at det er bedre miljø blant barna i barnehager hvor det er et godt samarbeid mellom barnehage og hjem, og hvor foreldrene kjenner hverandre.
Tenk deg om og vær klok når du inviterer med andre barn hjem, eller når dere inviterer til bursdag. Spør de ansatte i barnehagen: Får alle være med andre hjem?
Gjør en innsats for å bli kjent med andre foreldre og forsøk å inkludere foreldrene til nye barn.
Hvordan kan barnehagen og foreldrene samarbeide for at alle barn skal kjenne at de hører til i barnegruppa?
De ansatte i barnehagen har mye og viktig kunnskap som vi foreldre kan ha god nytte av. Hva med foreldremøter og dialogkvelder om barn og vennskap? Det kan også være lurt å ha dialog om det som kan bli vanskelig før man står i det. Tenk gjennom hvordan du ønsker det skal håndteres dersom ditt barn utestenger andre fra lek, eller dersom ditt barn blir utestengt. Snakk sammen om det! Noen barnehager har standarder for hvordan både ansatte og foreldre skal håndtere dette (se f.eks. www.tryggifjell.no).
Hva om du mistenker at barnet ditt (eller andre barn) ikke har det bra?
Dersom du oppdager at ditt eller andre barn er mye alene, aldri får bestemme, blir mobbet eller av andre grunner ikke har det bra (husk at også voksne kan krenke barn), må du gi beskjed til pedagogisk leder eller styrer.
Be om et møte med barnehagen hvor dere sammen kan lage en plan om hva barnehagen skal gjøre og hva dere foreldre kan gjøre for at barnet skal få det bedre. Planen kan inneholde mål, tiltak og en oversikt over hvem som skal gjøre hva og når. Avtal også et oppfølgingsmøte.
I barnehagen skal barn ha vern mot alle former for fysisk eller psykisk vold. Barnehagen skal forebygge, stoppe og følge opp utestenging og mobbing. Barn som blir holdt utenfor lek, skal få spesiell oppfølging fra barnehagen. Det samme skal barn som holder andre utenfor.
Hvis du opplever at barnehagen ikke tar bekymringen din på alvor, kan du ta kontakt med kommunen. Dersom det er en privat barnehage, tar du kontakt med eieren av barnehagen (eller eventuelt kommunen dersom eieren ikke lytter). Det kan være aktuelt å melde fra til Fylkesmannen i Vestland.
Gode barnehager og glade barn
Husk at de aller fleste barn har det kjempebra i barnehagen. Det gjøres en fantastisk innsats av dyktige ansatte hver eneste dag, og du som forelder har en viktig rolle i arbeidet for trygge og gode miljø.
Lykke til med barnehageåret!
Fakta:
Mari-Kristine Morberg er Hordalands første mobbeombud. Hun er mobbeombud for alle som går i barnehage og på skolen.
Har du spørsmål om barnehage- eller skolemiljøet, lurer du på hvilke rettigheter du har eller er usikker på hvordan du kan gå frem for å få hjelp?
Ta kontakt: SMS/mobil: 404 01 557
E-post: mobbeombod@hfk.no
www.facebook.com/mobbeombodet
Snapchat: mobbeombod
Dette er femte og siste spalte i en serie om barn, mobbing og miljø.
Nyttige sider:
www.hordaland.no/mobbeombod
www.nullmobbing.no
www.fylkesmannen.no/vestland