Smaksverkstedet_14.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen-Bergen nr. 84/2019

Matglede med svensk vri

Med pasta, hummus og Buddha-bowl på menyen, var det ikke vanskelig å overtale tre tilfeldig forbipasserende svenske barn til å bli med på Smaksverksted. Det kom de ikke til å angre på.

Tekst og foto: Tove K. Breistein

– Jeg håper de finner fram i mylderet av turister, sier Åshild Teigland Tepstad og ser bekymret på klokken i det Kevin (11) kommer smilende inn døren.

Det er lørdag formiddag og Bryggen syder av nysgjerrige turister og bergensere. I lokalet til Barn i Byen er Åshild og Ane Grønsberg ved å slå sammen kontorpultene til et langbord. Poser fulle med friske grønnsaker, pasta, bønner og erter står klar til å kuttes, kokes og skvises av ivrige barnehender.


Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Tristan tester en av pastaens mange bruksområder.

Lavterskel og inkluderende
Siden 2012 har gründer og ildsjel Kathrine Marthinsen arbeidet utrettelig med å lage liv i nabolag gjennom ulike folkehelseprosjekter. Gjennom foretaket Folkelig har hun og en gjeng entusiastiske medspillere jobbet med å etablere tilbud som er lavterskel, inkluderende og tilgjengelig for alle. Smaksverkstedet er det første prosjektet de startet og blir arrangert på skoler og fritidsklubber, på festivaler og på fjelltopper for både barn og voksne. Målet er å gi alle barn og unge en matglad fremtid. I dag er over 60 instruktører knyttet til Smaksverkstedet over hele landet. En av dem er Åshild, som til daglig arbeider med ernæring innenfor helsevesenet. Hun ser viktigheten av å spre kunnskap og inspirasjon om mat i ung alder.

Det er også viktig at barna opplever det sosiale rundt et måltid,

– På Smaksverkstedet blir det tydelig at når barna får rom til å leke med mat og ulike smaker, senkes også terskelen for å prøve nye smaker og etterhvert like flere råvarer. Mange barn ser ingredienser som de aldri har smakt før og tør å smake fordi de har kuttet det opp selv. Hvis man aldri får prøve seg på kjøkkenet så virker alt ukjent og utrygt, sier Åshild.

– Det er også viktig at barna opplever det sosiale rundt et måltid, og vi avslutter alltid med å spise sammen, skyter Ane inn mens hun pakker ut grønnsakene. Hun kommer fra Q-meieriene. Siden i fjor har Smaksverkstedet, Q- meieriene og Barn i Byen tilbudt gratis matkurs for barn på Bryggen.


Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Jordan og Åshild konsentrerer seg om å skjære løk, og ikke fingre.

Gratis barnevakt og uanmeldte svensker
Smaksverkstedet har mange ulike kurs og arrangementer, blant annet gratis etter-skoletidskurs for barn og unge. Som et alternativ til andre fritidsaktiviteter kan barna lage mat sammen med oss over en ti-ukers periode etter skoletid.

– Vi har også sommerferieaktivitet og familiedager på Fløyen, Ulriken eller her i Barn i Byen sine lokaler, forklarer Åshild. Like over klokken ett ankommer Viggo (11) sammen med moren. Hun skal videre på lørdagsshopping.


– Gratis barnevakt i to timer, sier Ane og ler. Viggo setter seg sjenert på enden av langbordet. Det er hans først gang på Smaksverkstedet. Bordet er ferdig dekket med et rikt utvalg av grønnsaker, men fremdeles mangler de ti resterende påmeldte deltakerne.


– Normalt har vi ventelister, så dette er uvanlig, sier Åshild og tar frem telefonen for å ringe foreldrene til de påmeldte barna. Det viser seg snart at de allerede er reist på ferie. Kevin begynner å bli sulten og avslører at han ikke har spist frokost for å spare seg til måltidet.


– Ja, du kommer jo til å ha en hel gryte for deg selv hvis det ikke kommer flere, sier Ane og alle ler.


– Det må jo være noen foreldre her på Bryggen som ser en gyllen shoppingmulighet uten barna på slep, sier Åshild og løper ut døren for å finne velvillige barn. Ti minutter senere er hun tilbake med tre unge søsken fra Sverige. Et to timers matkurs var neppe det Tristan (13), Jordan (11) og Lova (10) hadde forventet under sitt besøk til Bryggen.


– Det kommer flere. Har vi kurs så har vi kurs, sier Åshild andpusten i det Amalie (8) også dukker opp. Så var det plutselig seks barn og dagens Smaksverksted kan starte.


Saken fortsetter under bildet.

Foto: Et bugnende langbord er målet med ethvert smaksverksted. Først lager du maten, så spiser du den i fellesskap. 

En svensk oppskrift, hummus og Buddha-bowl
Barna blir introdusert rundt bordet og forteller om sine favorittmiddager. Alt fra hjemmelaget lapskaus til taco, kebab og tortellini med ostesaus blir nevnt.

– I dag skal vi lage en pastarett med ost og så skal vi lage noe som heter Buddha-bowl. Den består av mange forskjellige ingredienser, som ris og grønnsaker i en bolle, og i tillegg skal vi lage rømmedressing og hummus. Noen som har hørt om det? spør Åshild. Amalie er den eneste som rekker opp hånden. Straks blir barna delt inn i ulike stasjoner og de går i gang med å kutte grønnsaker. Ane koker pastaen, og Amalie og Kevin lager hummus med Åshild. Stavmikseren moser kikertene og nå gjenstår det å tilsette krydder.


– Nå er det dere som bestemmer styrken på hummusen. Hvilket krydder trenger vi? spør Åshild.


– Chili! svarer Kevin konsekvent.


– Blir ikke det litt sterkt? spør Amalie bekymret.


– Du må kjenne med hele munnen din. Nå er det du som er kokken, svarer Åshild, mens Amalie tygger forsiktig på en munnfull hummus.


Fremmede smaker
Ane og Åshild samler de oppkuttede grønnsakene i ulike boller og deler ut tallerkener og bestikk til barna. Maten blir servert rykende varm og den går ned på høykant. Det er stille rundt bordet, et godt tegn på at maten faller i smak.

Tenk at dere nå også kan navnene på de norske grønnsakene.

– Vi har en regel i Smaksverkstedet, og det er at alle skal smake på maten. Prøv gjerne noe dere ikke har smakt før, det er lov å spytte det ut igjen hvis dere ikke liker det. Du må ofte prøve en del ganger før du liker det, oppfordrer Åshild.

– Nå har jeg smakt løk for første gang og det var ikke så rart, sier Lova og smiler. Kevin prøver hummus, mens Amalie syntes edamamebønnene er kjempegode.

Middagen nærmer seg slutten, og foreldrene til barna er tilbake.

– Tenk at dere nå også kan navnene på de norske grønnsakene, sier moren til Jordan, Lova og Tristan i det de forsvinner ut døren, stappfulle av mat.


Tre matglade svensker var det som måtte til for at kurset ikke ble avlyst, og Åshild og Ane puster lettet ut mens hun rydder opp etter verkstedet på Barn i Byens kontor. Til høsten venter nye kurs og nye smaker for matglade barn i Bergen.


Fakta:

Smaksverkstedet er et lavterskel etter-skole­tid-tilbud. Her lærer barna å lage spennende, sunn og bærekraftig mat. På Smaksverkstedet droppes oppskriftene og nye råvarer utfordres. Her er det lov å leke med maten!
Se mer info www.smaksverkstedet.no

Pop up smaksverksteder i Laksevåg og Loddefjord, høsten 2019:
7. sept. kl. 12–14: Gnisten, Laksevåg.
14. sept. kl. 12–14: Vestkanten
21. sept. kl. 13–15: Barn, bok og boller på Speiderhuset, Laksevåg.
12. okt. kl. 12–14: Gnisten, Laksevåg
19. okt. kl. 12–14: Vestkanten
16. nov. kl. 12–14: Gnisten, Laksevåg
26. okt. kl.12–14: Magneten kunstkollektiv.
30. nov. kl. 12–14: Vestkanten.
Alle pop up-smaksverksteder er dropp inn og gratis! For alle aldre. Ingen påmelding. I samarbeid med Bergen kommune. 

Høstens Smaksverksted hos Barn i Byen på Bryggen:
5. oktober kl. 13–15. Hvordan lage bærekraftig mat? I samarbeid med Fana Sparebank.
19. oktober: 13–15. Frokostverksted. 
2. november kl. 13–15. Hvordan lage bærekraftig mat? I samarbeid med Fana Sparebank 

16. november kl. 13–15. Middagsverksted. 
7. desember: Jul på Bryggen og grøtbar. Kl. 13–15. 
Fra 8–12 år. Gratis.

Påmelding: www.smaksverkstedet.no

Andre Artikler