Hjelpdemsomblirmobbetjpeg.jpg
01. juli 2020 Saken ble første gang publisert i Barn i Byen nr. 83/2019

Hvordan kan du hjelpe en venn som blir mobbet?

7 tips til hvordan du kan si STOPP til mobbing.

Tekst: Mari-Kristine Morberg Illustrasjon: Pål Misje

Noen ganger hører vi i nyhetene om barn og ungdom som har blitt mobbet i mange år, uten at noen stoppet det. I en stor undersøkelse som heter elevundersøkelsen, svarer 37,1% av de som blir mobbet at ingen voksne på skolen visste om mobbingen. Det er nesten 4 av 10 elever.

Dette er ett av de største problemene i dag: voksne får ikke med seg mobbingen som foregår og mange barn og unge synes at det er kjempevanskelig å fortelle noen om det. Dette problemet må vi løse sammen! Akkurat nå er det mange skoler og barnehager rundt omkring i landet, som øver seg på å bli bedre til fange opp når mobbing og krenkelser skjer. Mange voksne går på kurs for å lære mer om dette og hvordan man kan forhindre at mobbing oppstår og hva man skal gjøre hvis det skjer. Det er viktig!

Du vet nok egentlig hvem som får være med, hvem som bestemmer og hvem som «ikke helt teller». Det betyr at akkurat du har en viktig rolle.

Men det er også viktig at det er mye som barn og unge kan gjøre selv! Det er dere som går på skolen eller på trening som vet hvordan det er å gå i akkurat din klasse og på ditt lag eller gruppe. Du vet nok egentlig hvem som får være med, hvem som bestemmer og hvem som «ikke helt teller». Det betyr at akkurat du har en viktig rolle. Du kan gjøre mye for å hjelpe en venn, men også andre i klassen eller i fritidsmiljøet ditt, selv om du ikke kjenner dem så godt.

Det kan være vanskelig å vite hva man skal gjøre. For noen kan det være lett å si stopp, for andre kan det være vanskelig. Men hvis du klarer å gjøre én eller flere av forslagene i lista nedenfor, så er du en ekte hverdagshelt!

Saken fortsetter under bildet. 

Billedtekst: Mobbeombudet i Hordaland gir konkrete tips til hvordan du kan bidra til å stoppe mobbingen. 

1. Bry deg og støtt vennen din. Hvis du ser at noen har det vanskelig, kan du være til god hjelp bare ved å bry deg. Du kan spørre hvordan han eller hun har det, og finne ut av om det er noe du kan gjøre for dem. Du kan ta kontakt (ring, skriv melding, gå på besøk), tilby deg å hjelpe (gå sammen til skolen eller trening). Tenk etter hvordan du ville hatt det. Hva ville du at de rundt deg skulle gjøre?

Å si fra om at noen blir mobbet eller ikke har det bra, det er ikke å snitche eller sladre, det er å hjelpe noen!

2. Hvis vennen din ikke vil snakke om det, er det viktig at du prøver igjen senere. Kanskje kan du si: «Jeg vil du skal vite at jeg gjerne hører på deg hvis du vil snakke». Det kan også være lurt å stille konkrete spørsmål som: «Hvorfor har du sluttet på fotball?», eller «hvorfor vil du ikke gå ut i friminuttet?» Selv om personen ikke svarer på spørsmålet med en gang, viser du at du bryr deg. Da er det lettere å snakke med deg senere.

3. Snakk med en voksen. Du kan også oppfordre vennen din til å snakke med noen voksne (foreldre, lærer, helsesykepleier, rektor eller andre dere stoler på). Du kan tilby deg å bli med hvis hun/han ikke vil gjøre det alene. Du kan også gi beskjed til en voksen selv hvis vennen din ikke vil. Å si fra om at noen blir mobbet eller ikke har det bra, det er ikke å snitche eller sladre, det er å hjelpe noen!

4. Husk at de som mobber andre, trenger hjelp til å stoppe med det. Det er ikke sunt verken å bli mobbet eller å mobbe andre. Voksne som jobber i skolen skal undersøke hva som skjer og stoppe mobbingen. De trenger ikke si at det er du som har fortalt det. Hvis den første voksne som får vite om mobbingen ikke gjør noe, må dere gå til noen andre. Ikke gi deg før dere får hjelp!

5. Snakk med andre om å ikke se på eller bli med. Det er viktig at du ikke står og ser på at andre blir mobbet, utestengt, snakket stygt til eller andre ting. Det er også viktig at du ikke videresender, kommenter eller liker stygge meldinger, bilder eller filmer. Ofte er det sånn at mange ser på ting som skjer, selv om de ikke synes det er greit. Hvis du ikke vet hva andre mener om det, så tør du kanskje ikke stoppe det. Hvis dere snakker sammen om det som skjer, så vet dere at dere er mange som støtter hverandre. Da er det lettere å gjøre en forskjell.

6. Si stopp til de som gjør det. Du kan gjøre en forskjell! Noen forskere har funnet ut at hvis noen sier stopp, så slutter mobberne nesten alltid i løpet av få sekunder! Ikke la de som mobber tro at de kan gjøre som de vil fordi ingen gjør noe. Hvis bare noen i en klasse tør å støtte en som blir mobbet, blir det vanskeligere å fortsette å mobbe. Gi beskjed om at du ikke synes dette er greit. Prøv å si noe om det de gjør – ikke at de er dumme eller slemme. Du kan for eksempel si: «Det er ikke greit å si sånne ting til noen». Ikke begynn å krangle.

7. Vær grei! Ikke vær slem mot den eller de som mobber eller har mobbet andre. Det kan være vanskelig, men det kan faktisk hjelpe mobberen til å slutte å mobbe hvis noen er hyggelig med ham eller henne.


FAKTA 

Mari-Kristine Morberg er Hordalands første mobbeombud. Hun er mobbe­ombud for alle som går i barnehage og på skolen.
Har du spørsmål om barnehage- eller skole­miljøet, lurer du på hvilke rettigheter du har eller er usikker på hvordan du kan gå frem
for å få hjelp? Ta kontakt:
SMS/mobil: 404 01 557
E-post: mobbeombod@hfk.no
www.facebook.com/mobbeombodet
Snapchat: mobbeombod

Dette er fjerde spalten i en serie om barn, mobbing og miljø. 

Nyttige sider:
www.hordaland.no/mobbeombod
www.nullmobbing.no
www.fylkesmannen.no/vestland

Andre Artikler