Wendy og Peter Pan_IMGP5990-web.jpg
01. juli 2020

Første møte med Wendy og Peter

«Vi skal skape stjernedryss og glitrende barneøyne», fortalte en stolt teatersjef da hun gav et første blikk inn i høstens familiesatsning på DNS.

Tekst og foto: Siri Breistein 

– Her er det ikke bare guttene som skal ha det gøy, det skal også jentene, startet Agnete Haaland med å fortelle da Barn i Byen og pressen ble invitert til en visning av «Wendy og Peter Pan». For i fortellingen som DNS nå tar til hovedscenen, er Wendy ingen figur som blir stilt i bakgrunnen til Peter Pan. Her får vi møte en Wendy med muskler.  

Den får frem dette med forventningene som mange jenter står overfor og flink-pike-syndromet.

DNS sin teaterversjon er basert på engelske Ella Hickson sin gjenfortelling av J.M Barries historie om gutten som kunne fly (fra 1904). Da Agnete Haaland leverte Ella Hickson versjon videre til regissøren, Ivar Tindberg, var det nettopp tolkningen av Wendy som han også bet seg merke i. Jenter får ofte utdelt roller som er begrensende og sterotypiske; som den omsorgsfulle og ansvarsfulle –akkurat som den Wendy vi alle kjenner så godt fra Disneys versjon.  

Saken fortsetter under bildet. Kristi-Helene Engeberg spiller rollen som Wendy. 
– Jeg har vokst opp med denne historien, og da med Disney-versjonen. Men denne historien traff meg skikkelig! Den får frem dette med forventningene som mange jenter står overfor og flink-pike-syndromet. Som jente skal vi vise omsorg og ta ansvar. Vi jenter kan lære av denne versjonen av Peter Pan. Her er Wendy en sterk og modig jente på 13 år, men det handler ikke bare å være tøff. Det modige handler om å tørre å være den du er og tørre å si hva du føler og mener, forteller Engeberg, som også er opptatt av at jenter i mange tilfeller ikke er flinke nok til å støtte hverandre.

Peiman Azizpour er klar for en høst i rollen som Peter Pan, og også han ser en ny Wendy.

– Her tar Wendy ansvar for sitt eget liv. Hun går gjennom alle forhindringer og hun viser styrke ved å være et samlende midtpunkt, forteller Peiman, som skal løfte frem gutten uten alder. 

– Lekelysten er viktigst for Peter Pan. I dette kaoset som mange barn lever i med mobil og sosiale medier, er det viktig å huske på at man av og til bare vil være en gutt og ha det gøy. Selv har jeg ikke lekt noe i min egen oppvekst, derfor er det spesielt gøy at jeg nå får tatt ut leken på teaterscenen, forteller Peiman Azizpour. Han kom til Norge fra Iran som 17-åring. 

I dette kaoset som mange barn lever i med mobil og sosiale medier, er det viktig å huske på at man av og til bare vil være en gutt og ha det gøy.

Begge de to premiereklare skuespillerne løfter frem en forestilling som tar barna på alvor. Og ikke minst barnas følelser på alvor.
– Hele forestillingen bygger på at også barna har kompetanse.  

«Peter Pan og Wendy» på DNS er et påkostet teatereventyr som byr på både alvor og forelskelse, humor og dramatikk. Her er akrobatikk, piruetter, flygende rollefigurer, sverdkamper, original musikk og et utfordrende lydlandskap. FAKTA: 

«Peter Pan og Wendy» kan du i høst oppleve på hovedscenen til Den Nationale Scene.
Av Ella Hickson etter J.M Barries roman
Spilleperiode: 14. september til 31. desember
Fra 6 år. 
Regissør: Ivar Tindeberg 


Andre Artikler