Når bok og teater blir ett
Bokanmeldelse: Elin Reisæter
«Olderfars ulveskinnspels», «Farfars bombekrater» og «Farmors kongehus»
Royal avslutning på utsøkt billedbok-trilogi
Opp av familien Lærums doktorveske haler litteraturformidler, skuespiller og forfatter Adele Lærum Duus en fantasirik trilogi som består av historier overlevert fra generasjon til generasjon. Adeles tekster blir akkompagnert av tegninger skapt av den erfarne illustratøren Elisabeth Moseng. Illustrasjonene hever og spiller på lag med ordene, og gir rom for meddiktning og fantasi.
«Oldefars ulveskinnspels» innleder den lille serien, og ble utgitt i 2012. Bokens første oppslag fremstår som en feiende fanfare for all verdens bestemødre, for sommeren og for gamle trehus. Dobbeltsiden er preget av varme og sterke farger, enorme solsikker og en smilende dame med serveringsbrett. Dette er vårt første møte med familien Lærums doktorhus på Voss.
Fra denne idyllen bærer det innover i huset, opp loftstrappen, inn i et skap og rett opp i doktorvesken til Adeles oldefar. Med innholdet og historiene som finnes i vesken, får illustratør Moseng briljere i både fargeholdning og ansiktsuttrykk. De mangfoldige tegningene i boken beriker teksten i høy grad.
Adele forteller om ganske alvorlige ting fra en leges hverdag i gamle dager, men historiene blir levert i svært trygge rammer. Tegningene til teksten er vakre og humoristiske. Bildene fungerer som en demper på det som kan virke skummelt, og verden oppleves fremdeles som trygg. For en voksen leser er historien interessant, morsom – og jammen kan vi visst lære litt legehistorie også.
Saken fortsetter under bildet.
Foto: Opplev Lys Levende Adele på Barnas Kulturhus i januar og februar.
Den andre boken, «Farfars bombekrater» (2015) starter også med en oversikt over doktorboligen og hagen på Voss. Det er blitt vinter og iskalde minusgrader kan anes. Det er grytidlig morgen og måneskinn på Voss. Barnebarnet Adele og søskenbarna hennes har våknet tidlig, og krabber opp i sengen til besteforeldrene. I den lune atmosfæren får de servert lakriskarameller og historier fra krigens dager.
Krigen førte russerfanger til Vossabygden. Moseng har tegnet og besjelet noen av disse, hver med sin personlighet. Adeles besteforeldre forteller om små glimt av glede i fangenes harde hverdag. Billedboken viser sild og små matpakker som forbipasserende ville gi til fangene.
«Farfars bombekrater» byr på de vakreste illustrasjoner og spennende fortellinger om da nazistenes bomber tok med seg både legeboligens tak og kjellerens lager av syltetøy på glass.
«Farmors kongehus» er sist ut i trilogien og ble utgitt høsten 2018. Handlingen er nok en gang lagt til doktorfamiliens hus på Voss. Ikke mindre enn fem generasjoner Lærum-doktorer har bodd her. Som i de to foregående bøkene, bygger historiene på familiefortellinger fra tidligere tider.
På 1950-tallet fikk Adeles besteforeldre kong Olav V på besøk. Det er ikke lite som skal på plass i et privathjem når en konge med sitt følge skal huses. Adele forteller morsomt om farmorens bestrebelser for å få det fint nok i huset sitt. For ikke å snakke om hva i alle dager de skulle kalle toalettet for mens de prominente gjestene oppholdt seg i huset. Man sier bare ikke do til en konge!
Ser man bort fra at legefamiliens hund holder på å velte kongen, er den mest dramatiske hendelsen i denne boken en hotellbrann. Med farmor og kongen som trygge voksne, ender det hele godt, både for hus og folk. Gjennom boken følger vi forberedelser og hendelser under det kongelige besøket. Som i de foregående bøkene er det plass til både alvor og spøk, hele tiden med Mosengs stilsikre illustrasjoner som selskap.
Det er en flott trilogi som Lærum Duus og Moseng har laget. Jeg ville ikke gått glipp av noen av disse solide bøkene. De tre bildebøkene er omarbeidet til teater i regi av Lys Levende Adele. Teaterstykkene hennes spilles på skoler, bibliotek, kulturhus og festivaler.
«Oldefars ulveskinnspels» (2012), «Farfars bombekrater» (2015) og «Farmors kongehus» (2018): Tekst av Adele Lærum Duus med illustrasjoner av Elisabeth Moseng. Alle bøkene er utgitt av Mangschou forlag.
Opplev de tre bøkene som teater med Adele Lærum Duus sitt teater «Lys Levende Adele».
www.lyslevendeadele.no
Opplev bøkene som teaterforestilling:
Lørdag 26. januar, kl. 13-13.45
«Farmors kongehus».
Tenk å plutselig få en vaskeekte konge som gjest i huset sitt! I denne figurteaterforestillingen får vi høre om alt det rare som skjedde da selveste kong Olav kom på besøk hjemme hos Adeles besteforeldre på Voss.
Med Lys Levende Adele. Fra 3 år. Kr. 50 pr. person.
Lørdag 9. og 16. februar, kl. 13–13.45.
«Bestefars bombekrater».
En sterk og viktig forestilling om krigen i Norge. Forestillingen er en del av LitteraturfestBarn, «Alfa & Omega». Med Lys Levende Adele. Fra 5 år. Kr. 50,- pr. person.
Pling vaken
«Pling vaken» er en fantasifull billedbok som mang en barnefamilie kan kjenne seg igjen i.
Klara har lagt seg, men får slett ikke sove. Moren springer frem og tilbake med vann, sang og stadig tydeligere formaninger om å sove. Så langt er historien klassisk, men så begynner det å skje mystiske ting på barnerommet.
Saken fortsetter under bildet.
Foto: Opplev boken «Pling vaken» med Krabatene på Barnas Kulturhus i mars.
I klesskapet krasler og rasler det. Et ganske koselig monster har oppstått av rotet til Klara og er morsomt beskrevet i ord og bilder. Monsteret er redd for at det er skumle ting under sengen i barnerommet, men Klara trøster og forklarer.
Klara må gå inn i oppdragerrollen når det viser seg at monsteret heller ikke får sove. Verken godnattsang eller trusler om å bli forbigått i arverekken hjelper.
Illustrasjonene i «Pling Vaken» tilfører historien fra barnerommet både karakter og humor. For hver gang du blar om, kommer en ny dobbeltside med artige figurer i klare farger til syne. I denne billedboken utmerker særlig gjengivelsen av kroppsspråket seg. Det hersker ingen tvil om hva som foregår mellom mor og datter. Kosebamsen Cookie følger Klara i alt hun gjør, og den ser også temmelig våken ut.
Moren til Klara må komme med magiske effekter for å bringe søvnen frem denne kvelden. Hvem sovner og i hvilken rekkefølge? Det må du lese boken for å finne ut.
«Pling Vaken»: Tekst av Irene Ahnéll med illustrasjon av
Elisabeth Moseng. Samlaget 2018
Teaterforestilling:
Lørdag 9. mars, kl. 13–13.45:
«Pling vaken» med Krabatene. Klara driver mammaen til vanvidd med alle små og store påskudd for ikke å sove. Fra 3 år. Kr. 50,-
Irene Ahnéll er frilans-manusforfatter, skuespiller og kunstnerisk leder for teaterkompaniet Krabatene.
www.krabatene.no