Hysj_bredde.jpg
01. juli 2020

HYSJ og rytmisk overskudd

"HYSJ" er en rytmisk familieforestilling som snur opp ned på våre hverdagslyder.

Anmeldt av Elin Reisæter

Med den rytmiske forestillingen «HYSJ» ønsker produsentene i Crab is Crap å gi publikum tilgang til et romslig sted mellom fantasi og virkelighet. Gjennom stiliserte animasjoner av illustratør Fredrik Rysjedal og hverdagslyder av musikerne Øyvind Hegg-Lunde og Øyvind Skarbø, får tilskuerne plass til egne tanker og fabuleringer.

«HYSJ» – hør alle lydene
«HYSJ» er en musikalsk familieforestilling som lover å snu opp ned på hverdagslydene rundt oss. I 40 minutter får vi følge trommeslagerne Øyvind-lys og Øyvind-mørk fra morgen til kveld. Å ramme historien inn i morgen og kveld, er et grep som gjør at de mange rare sprellene som historien gjør, finner sin logiske plass.

Engasjert publikum fra første stund
«
Det var kult», hvisker den lille sidemannen min begeistret.

To jenter fra Lindås er på bytur med mormor og har festet blikket på gjenstandene som fyller Lille Scene. Småjentene studerer engasjert alt de ser foran seg. Scenen er fylt av et rikholdig dekket frokostbord, et badekar, to slagverk og mange rare effekter som særlig perkusjonister liker å lage lyder og rytmer med.

Saken fortsetter under bildet.


Foto: Mormor Ranita Wilhelmsen har tatt med seg barnebarna Yrja Olava (4,5 år) (foran) og Vårin (3,5 år) fra Lindås på bytur og teaterbesøkFoto: Elin Reisæter

Slurp, ritsj og klirr klirr
Som hos så mange andre, begynner dagen hos de to Øyvind’ene med frokost. De drikker kaffe og smører knekkebrød. Slurp, ritsj og klirr klirr. Når klirreklyden høres riktig ut, er melkeglasset fullt nok. Det som startet som en høyst ordinær frokost, er allerede gått over til lyder og samspill. En trivelig latter sprer seg i publikum når Øyvind og Øyvind knasker høylytt på hver sin gulrot, både på langs og på tvers.

En edderkopp kommer ramlene ned på et lerret i bakgrunnen. Den spretter opp igjen med et rykk etter en skarp rytme-kommando fra scenen. Nå slår trommeslagerne på alt de får tak i. Vannkjelen hyler på komfyren, bordet er blitt trommesett og til og med kirkeklokker faller inn i musikken. Med vare strykelyder fra våte kanter på to vannglass roer musikken seg igjen.

«HYSJ» setter sansene i sving, og den musikalske stunden er både underholdende, overraskende og morsom.

Ville Vesten er ikke som før
Før vi vet ordet av det, blir vi blåst bort fra frokostbordet og ut på prærien. Kaktuser, tipier og bisoner flyr forbi, akkompagnert av musikk med tydelig hint til westernsjangeren. Fra Ville Vesten fortsetter reisen gjennom denne rytmiske dagen til et ganske hjemlig baderom. Dusjen drypper og drypper. Barna i salen følger godt med når vanndråpene oversvømmer badet og blir til et hav. Snart er rommet fylt med boblende sjøhester og fantasifulle fisker.

Trommer i badekaret og musikk fra dusjhodet
Den ene trommisen får lyst på et bad i badekaret. Det blir mye vann-søl når trommeslagere bader. Dusjen er som kjent lekk, så illustratøren henter like godt inn en rørlegger. Rørleggeren kjenner vi igjen på den berømmelige sprekken som følger denne yrkesgruppen. Tegningen er humoristisk og gjør stor lykke blant publikum, og det gjør også rørleggerens dusjhode-saksofonsolo. Innimellom denne overfloden av rytmer og lyder, gir forestillingen rom for stillhet og refleksjon. Etter en rolig filmsekvens, er det direkte mystisk hvordan Øyvind og Øyvind plutselig bare spaserer ut av filmlerretet og trer inn på scenen igjen.

Tramp i takt med gravemaskiner
Det rister godt i benkeradene når små publikumsføtter tramper i takt med to trommesett som lager lyd til gravemaskiner og store anleggsmaskiner på lerretet. Et gatekryss stappfullt av fotgjengere og biler trigger synssansen og fantasien. Her kan alle dikte sine egne fortellinger gjennom de rike illustrasjonene. Hvorfor forfølger politiet en hot dog med fire hjul? Hvilken forbrytelse kan en pølse i brød ha begått?

Alle gode ting har en ende og det går mot kveld på scenen. Før forestillingen er over må minst én Øyvind ta tannpussen. Blomster, buskas og villnis må børstes av tennene, det er en frodig jungel illustratøren beskriver. Etter intens pussing, dukker hvite tenner og vakker musikk opp. Dette er betagende. Hvem ønsker vel ikke å bli belønnet med fanfare og roterende lys fra en discokule etter vel utførte kveldsrutiner?

Den lyse og den mørke Øyvind går til sengs etter en begivenhetsrik dag. En spilledåse trekkes opp, og til den velkjente vuggesangen av Brahms snorker de to trommeslagerne seg taktfast inn i søvnen. Men ikke før de har sagt HYSJ!

Det er grunn til å tro at en del kjøkkenbord og badekar vil bli omgjort til instrumenter de neste dagene, for «HYSJ» inspirerer til videre utforsking.

Rytmisk overskudd
«HYSJ» svinger frem og tilbake mellom virkelighet og fantasi, lys og mørke, stillhet og lyd. Denne musikalske forestillingen oser av kvalitet og rytmisk overskudd. Uten et ord blir publikum servert en fantasirik fortelling. Samspillet mellom musikerne på scenen og animasjonene på lerretet vitner om at produsentene har hatt et tett og godt samarbeid. «HYSJ» setter sansene i sving og den musikalske stunden er både underholdende, overraskende og morsom. Forestillingen byr på musikkopplevelser som ikke går så fort i glemmeboken og bør oppleves!

Det er grunn til å tro at en del kjøkkenbord og badekar vil bli omgjort til instrumenter de neste dagene, for «HYSJ» inspirerer til videre utforsking.

 


HYSJ
Spilles på DNS, Lille Scene
7. februar til 23. februar 2019
Av og med: Crab is Crap
Sjanger: Familieforestilling fra 3 år
Varighet: ca. 40 minutter
Øyvind Hegg-Lunde, trommer, perkusjon, ukulele, vokal
Øyvind Skarbø, trommer, vibrafon, gitar, vokal
Fredrik Rysjedal, illustrasjon

 

Andre Artikler