Sjøfartsmuseet_08.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 81/2019

Cruisefølelse på land

Tenk å reise på cruise midt i byen på vinteren? Hmm, høres ikke helt sannsynlig ut, tenker du kanskje? Da må du ta turen til Bergens Sjøfartsmuseums nyskurte dekk.

Tekst: Marianne Lid Iversen Foto: Tove K. Breistein

Barn i Byen har testet museet som byr på mer enn sjøfart – i hvert fall ifølge to unge museumstestere.

Sjø i fart
På vei til cruiset på Nygårdshøyden og noen veldig bråkete og fristende skipsklokker, tar vi en liten sjøfartsprat på vei til museet. For vet museumstesterne, Pia (10) og Jonathan (6), hva sjøfart betyr?

– Sjø og fart på en og samme tid, fart på sjøen, mener Pia.


– Jeg tror det i hvert fall er et museum som har mye fart og kanskje noen ubåter? foreslår Jonathan på vei opp trappene til Sydneshaugen og Bergens Sjøfartsmuseum.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Fotovegg. - Ta bilde av oss da! Fotoveggen på Bergen Sjøfartsmuseum er kul.

En museumsklassiker
Vi er tidlig ute denne lørdagen og har museet foreløpig helt for oss selv. Barn i Byen blir ønsket velkommen av en hyggelig museumsvert, og museumstesterne får utlevert hvert sitt skattejakt-ark. Her er det om å gjøre å krysse av for alle tingene som er avbildet etter hvert som man finner dem på museet. En museumsklassiker.

– Jepps, akkurat som vi liker, kommer det fornøyd i kor fra de to. Jakten starter med det samme og med stor entusiasme.


– Tror du det blir premie hvis vi finner alt? lurer Jonathan på.


Et bittelite og vittig vikingskip

Det første vi er på jakt etter er et vikingskip.

– Ja, det har vi lært om på skolen. Pia forteller og forklarer til Jonathan at i gamle dager, og i vikingtiden, hadde de ikke motor på båtene og de måtte ro over alt.


Vi finner vikingskipet og krysser av på skattejakt-arket. Båten er plassert litt høyt, og Pia løfter Jonathan opp så hodet hans kommer over kanten på viking­­skipet:


– Oi, så mange benker det var her.


Pia har sett på film at de som rodde båtene satt tett i tett på benkene.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Vikingskip-møte. Fint med litt løftehjelp når vikingskipet skal inspiseres.

– De måtte skvise seg sammen for å få plass på de smale benkene der, viser hun og peker oppi båten.


– Men båten er jo så liten, hvordan kunne de få plass? Jonathan tar en rask oppmåling og finner ut at båten egentlig ikke er særlig mye større enn en ganske stor gummibåt. Det er litt morsomt å tenke på.


Når det blir oppklart at vikingskipet er en middels stor modell av et gigantisk skip, får både Jonathan og Pia en liten latterkule.


Sjøfartsfrisør

Like innenfor døren henger store gallionsfigurer på veggen. Denne gangen er det Jonathan som forklarer:

– Dette er akkurat som skulpturer bare at de er foran på båtene.


Noen er veldig fine, noen litt slitte og noen ligner til og med på noen vi kjenner:


– Oi, se på hun i midten. Hun ligner veldig på Snøhvit, make kjole og hår. Og hun der borte, ligner på en voksen jeg kjenner, sier Pia og peker på den eldste gallionsfiguren med to flotte hårknuter oppe på hodet.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Gallionsfigur. – Er det Snøhvit? Hun ligner ihvertfall veldig.

I et av monterne ser vi en bitteliten kam, på størrelse med en pastilleske. Skiltet forteller at kammen er laget av elfenben fra en elefant og sannsynligvis laget på 1600-tallet i Nederland, men funnet i Vågen i Bergen.

Kammen vekker interesse hos museumstesterne og blir nøye studert. Hvordan var det egentlig å ordne håret sitt for over 400 år siden, og gikk de til frisøren? Hadde de sjampo og balsam, hårvoks og hårstrikk den gangen?

– De måtte sikkert greie seg lenge siden kammen er så liten, mener Pia.


– Jeg tror ikke de gikk til frisøren, de hadde jo ikke strøm i gamle dager til hårføneren og krølltangen. Klippe håret kunne de jo bare gjøre hjemme, ifølge Jonathan.


To levende matroser

Spennende refleksjoner og spørsmål om forskjellen på gamle dager og nåtiden, dukker opp etter hvert som vi beveger oss innover i museet. Vi krysser av på skattekartet for både mystiske gamle skattekister og ekte kanoner i skinnende metall. Vi går ombord i båter, sjekker ut noen kjempetunge og store dykkersko fra gamle dager, ser film om seilaser og kuleran i puter formet som skjell og med fisker og sjødyr i alle mulige farger som henger ned fra taket.

– Woooohoooooi, se her da, dette er gøy! Kom å ta bilde av oss her, roper museumstesterne til Barn i Byen-fotografen. To fornøyde hoder stikker ut av en stor plakat – plutselig er de to matroser på et seilskip.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Stjernejakt til havs: Er det noen stjerner der ute?

Ding ding – vi drar på cruise
Som alltid med museumstesterne går det unna. De piler opp trappene til andre etasje, og før vi rekker å følge etter hører vi et kjempe høyt diiiiiiiing. Der slo skipsklokken! Ooops, det var veldig høyt. Vi voksne kikker oss litt nervøst omkring for å se om det er kommet andre gjester som kunne bli forstyrret. Pia mener at det helt klart er meningen at vi skal dinge høyt med skipsklokken, ellers ville den ikke vært der – altfor fristende og nesten helt umulig å la være, konkluderer hun.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Diiiiiing! En gang til? Flotte skipsklokker med mye lyd.

Som oftest når museumstesterne er på oppdrag, er det alltid noe som overrasker – noe som de ikke forventer. Og Sjøfartsmuseet er intet unntak. For plutselig blir det helt stille … Hvor ble de to av? Vi går rundt hjørnet og der åpenbarer det seg et cruise-dekk som vender ut mot innseilingen til Bergen.


Og i hver sin kurvstol på dekk sitter det to veldig verdensvante unge cruiseturister med beina i kryss og slapper av mens de nyter vinterlyset som kommer inn de store vinduene. Wow!


Fantasiland og nye farvann

Her er det vakre trebenker som hentet ut fra en film, nyskurt skipsgulv, et stort skipsratt i tre, et vakkert kompass og stjernekikkert. Vi ser om det er land i sikte, prøver kompass og legger inn ny kurs. Vi forsvinner inn i fantasiland og cruisebåten tar oss ut på nye farvann. Hele museumsteamet nyter noen rolige minutter til havs, helt til vi hører et kjempe digert «diiiiiing»!

– Det var ikke meg! roper museums­testerne i kor. Vi snur oss mot skipsklokken og ser en forskrekket, og bittelitt flau, voksen museumsgjest som holder seg for ørene like ved skipsklokken.


– Ser du, sier Pia, det er fristende for de voksne også. Senere fant vi flere skipsklokker – og alle ble grundig testet.


Og ble det premier til slutt? Det ble det, Pia og Jonathan fikk hver sin sjørøvertatovering da de leverte inn ferdige skattejakt-ark.

Takk for oss!



Fakta:

Bergens Sjøfartsmuseum
Åpningstider: September til 15. mai: Daglig kl. 11–15.
Kr. 90/barn gratis.
Billedtekster:


Aktiviteter på Sjøfartsmuseet i vår: 

17.3: Barnas søndag med båtverksted. Kl 11.30- 14.30
24. 3 Barnas søndag – tegneoppdrag. Kl. 11.30–14.30. 
7.4: Barnekino. Kl. 11.30-14.30 
28.4: Barnas søndag med modellbåtkjøring. Kl. 11.30–14.40
5.5: Barnas søndag. Kl. 11.30–14.30. 

Påsken 2019 på Sjøfartsmuseet
Påskenøtter på museet.
13-22. april (stengt langfredag og 1. påskedag).  



Andre Artikler