Boktips! Enkel og vittig baby-humor
Bokanmeldelse av Randi Berge Wandrup
Svenske barnebokforfattere fins det mange av, flere av dem godt kjente i Norge. Klassikere som Selma Lagerlöfs «Nils Holgerssons forunderlige reise gjennom Sverige» (nylig utgitt på norsk i to bind) og eventyrbøkene til den flotte billedbokdronningen Elsa Beskow har gått i arv fra generasjon til generasjon. Så forskjellige forfattere som Maria Gripe, med bøkene om Elvis Karlsson og Hugo & Josefin, til Carsten Ström, han med tante Gummigutta, har gått sin seiersgang også i Norge. Over dem alle ruver selvsagt dikteren som burde fått Nobelprisen, Astrid Lindgren.
Men svenskene har også en annen Lindgren, mindre påaktet, men ikke mindre produktiv, om enn i en annen sjanger enn den episke som moren til Pippi og Emil behersket så mesterlig. Vi snakker om Barbro Lindgren, som i år fyller 82. Hun har 124 bøker bak seg siden debuten i 1965. Bøkene er oversatt til 30 språk, og en hel rekke av dem fins på norsk.
For alle aldre
Langt de fleste av Barbro Lindgrens utgivelser er barnebøker. Samtidig er hun det som svenskene kaller for «allåldersförfattare», en dikter som appellerer til lesere fra null til hundre, som vi gjerne sier.
«Bøkene er glimrende lesning for de aller minste, med sin lattermilde og minimalistiske holdning til den verden som omgir et lite menneske».
Selv om Lindgren er utdannet billedkunstner, har hun illustrert de færreste av bøkene sine selv. Hun er likevel billedbokas mester framfor noen. Sammen med en rekke glimrende tegnere, har hun forsynt den svenske barnebokfloraen med klassikere for de aller minste. De kan kalles for pekebøker. Men også i disse ofte svært enkle fortellingene, har hun en humor og en karikerende evne som også appellerer til voksne lesere. Det kan være svært underholdende å lese høyt for de minste fra en bok av Barbro Lindgren.
Den ville ungen
Når jeg velger å trekke fram Lindgren akkurat nå, er det fordi en av hennes mest populære serier nettopp er utgitt på ny i en rekke på ti bind. Max dukket først opp i 1981 i boka «Max bil». Deretter kom ytterligere ti bøker fram til 1994. Bøkene rommer minimalt med tekst og er illustrert av Eva Eriksson.
Mange så sterke likheter med boka «Mamaen och den vilda babyen», som kom i 1980, illustrert av Eriksson. Den ble fulgt av ytterligere fire bøker, som på norsk er utgitt i samlebindet «Den store boka om den ville ungen».
Pekebøker for både barn og voksne
Bøkene om Max, eller Pål som han heter på norsk, er fortalt i tegninger med en tekstlinje under seg, formulert på babyspråk. Flere av historiene utnytter samspillet mellom Pål og hunden hans, kalt Vovven. «Påls potte» handler for eksempel om hvordan Pål gjerne vil lære sin firbente venn å bruke potta på samme måte som han selv.
Bøkene er glimrende lesning for de aller minste, med sin lattermilde og minimalistiske holdning til den verden som omgir et lite menneske.
Men Barbro Lindgren og Eva Eriksson har også lagd en voksenbok om Max, en tegneserieutgave kalt «Titta Max grav!». Her blir Max voksen, går ut i yrkeslivet, blir gift og dør til slutt. Karakteristisk nok kaller Barbro Lindgren denne boka for «den første pekeboka for voksne».
I bøkene om Max, på norsk Pål, samarbeider Barbro Lindgren med tegneren Eva Eriksson.
Barbro Lindgren
«Pål-bøkene»
Oversatt av Gudny Dalflyen
Utgitt av Samlaget