01. juli 2020

Barn i Byen tester: Brettspill

Vinterferie er brettspilltid. Barn i Byen gir deg tips til brettspillene som garanterer vinterferiemoro.

Det kommer stadig fysisk utfordrende og morsomme brettspill som er egnet til å trekke oppmerksomheten bort fra skjermen. Vi har testet fire av de mest populære.

Tekst og foto: Martin Granum Testpanel: Miriam (6), Milla (6), Albert (7) og Ole (6)

«Krem i fjeset! Krem i fjeset!» ljomer det utover nabolaget når Barn i Byens testpanel bestående av første- og andreklassinger skal sjekke om brettspill-bestselgerne fortjener en plass i bokhylla i de tusen småbarnshjem. Her er det nemlig ikke dyp konsentrasjon eller lange tankerekker som står i fokus, men snarere impulsive sprell, latter og det å kunne trykke på selvhøytidelighetens pause-knapp. Men hvilke spill skaper aller best stemning i familien?

Pie Face
Alder: 5+, pris 350,-
Velkommen til spillet som har potensiale til å gi bestemor hakeslepp i familieselskapet! Her lader man en «katapult» med ferskpisket (eller ny-sprayet) krem, og plasserer den rett foran ansiktet til deltakerne etter tur. Hvem får den i fjeset?
Testpanelet satt med store øyne og åpen munn allerede under gjennomgangen av reglene, og spenningen var til å ta og føle på da krem-katapulten ble rikelig ladet. Miriam var den første som fikk smake på kremen, noe som utløste et brøl av latter rundt bordet. Mens kremrester lattermildt ble renset ut av øyenbrynene, konstaterte Ole ivrig at dette spillet var «helt vilt».
Den spente stemningen og latterkulene vedvarte et par runder. Men barn er som kjent tilpasningsdyktige, og det tok overraskende kort tid før det å få krem i fjeset tilsynelatende ikke var så spesielt lenger. Da ble det heller populært å prøve å grise til fjeset mest mulig med vilje. Og til det stadiet vil man helst ikke i sofakroken.

Konklusjon: Fantastisk stemningsskapende og morsomt. Men sats på en kort runde, og gjerne utendørs!


Eggdansen
Alder: 5+, pris 300,-

Det mest fysisk utfordrende spillet i testen. Her får man servert en kartong egg på bordet, og det er om å gjøre å få kloa i flest mulig av dem. Men det er ikke bare enkelt når de er laget av gummi og spretter i alle retninger. Er du så heldig å få tak i noen, må de oppbevares på plasser som under armen, mellom knærne eller i hakegropen. Gjerne mens man tar en dans. Faller de i gulvet, har du tapt!


Barn i Byen-panelet tente umiddelbart på Eggdans-konseptet, og både pulsen og lydnivået ble høyt da eggene ble sluppet ut av kartongen. Milla snappet fornøyd det første egget, men innså raskt at det ville by på en utfordring å oppbevare det mellom øret og skulderen resten av spillet. Bruk av uvante muskelgrupper og utholdenhet til tross, spilltesterne var klare for en ny runde så snart eggene gikk i bakken.
– Eggdans er gøy! hvinte Ole mellom rundene.

Konklusjon: Et spill som virkelig trigget konkurranseinstinktet i panelet, og som de ikke gikk lei av. Sannsynligvis en hit hos hele familien!

Speak out / Stor i Kjeften
Alder: egentlig 8+, men testpanelet klarte seg fint med litt hjelp, pris 350,-



Et munnstykke som får deg til å se ut som du sitter i tannlegestolen, kombinert med spillkort med lange setninger som nesten er umulig å uttale. Skjønner du tegninga?

Det gjorde testpanelet vårt. Og de gikk løs på oppgaven med friskt mot, lattertårer i øynene og gap som stod i høyspenn. I Speak Out spiller man på lag, og det var åpenbart at deltakerne ga alt for laget. De ga ikke opp, til tross for sikkel som rant og vanskelige ord som kunne skremt selv en dreven norsklærer. Og gleden var stor da lagene løste oppgavene sammen.



Konklusjon: Stor moro om man tør å by på seg selv! En utfordring om barna ikke kan lese, men det løste seg greit med litt nøytral hviske-hjelp i vår test.

Loopin’ Louie
Alder 4+, pris 250,-

Loopin’ Louie skiller seg litt ut i testen ved at det krever mindre fysisk innsats enn de andre spillene. Her er fokus rettet mot noe så merkelig som et småfly som prøver å stjele kyllinger.

– Kuuuult, batterier! utbryter Miriam, og tenner spenningen hos resten av panelet i det spillet monteres opp.
Hele spillet består av én enhet med fire «kontrollspaker», og et fly som snurrer rundt i midten. Spillbrettet plasseres midt på bordet, og spillerne tar plass ved hver sin spake. Ved å trykke på spaken i akkurat riktig øyeblikk, kan du forhindre at Louie stjeler kyllingene dine med småflyet sitt.

– Er dette spillet litt barnslig, eller? ble det mumlet i testpanelet da det stod klart på bordet. Men så snart på-knappen ble trykket inn, stjal Loopin’ Louie testpanelets konsentrasjon fullstendig. Skjerpede blikk og åpne munner var å se rundt bordet, og konkurranseinstinktet ble definitivt igjen vekket til live. Etter hvert som kyllinger ble stjålet, kunne man faktisk for første gang i testen se tendenser til amper stemning.

Konklusjon: Morsomt spill for hele familien i en litt barnslig innpakning. Klarer å holde på konsentrasjonen en stund, men er ikke egnet som noe helaftens spill.






Andre Artikler