Vi sjakkes!
Tekst: Anders Skogrand Foto: Siri Breistein
En pappa har blikket på sjakk-appen på Iphonen sin. Rundt et hjørne står noen og diskuterer åpninger. Tre rom er fylt av sjakkbrett og ivrige elever fra seks til 14 år. Bergens Schakklub fra 1902 er plutselig kul – og 160 barn spiller sjakk på SFO mens 40 barn og unge samles ukentlig på Nordnes bydelshus for å lære spillets finesser av sjakklubbens erfarne spillere.
Skolematt
På nybegynnerkurset er det latter, høylytt snakking og mye som skjer.
– De lærer å konsentrere seg og sitte stille etter hvert, sier den 16 år gamle kursholderen Matias Birkeland.
Ved et brett sitter Jørgen (9) og John Paul (11). Begge har spilt sjakk i flere år, men synes det er greit med et nybegynnerkurs for å lære ting skikkelig. Jørgen setter opp brikkene og viser hva de har lært i dag: Skolematt: Hvordan sette matt, det vil si vinne, i fire trekk.
– Jeg liker at det er umulig å jukse i sjakk, sier Jørgen.
– Jeg elsker dette spillet. Det er meg! utbryter John Paul.
Saken fortsetter under bildet.
Foto: Seks år og oppslukt av av stillingen på sjakkbrettet. Jenten er på nybegynnerkurs.
Åpninger
I rommet ved siden av, på mellompartiet, er det stillere. Den voksne kursholderen i rutete skjorte står ved en sjakktavle og viser ulike åpninger, det vil si noen faste åpningstrekk.
– Jeg pleier å gjøre litt som Magnus og åpne med g2-g3, sier Lukas (10).
«Jeg elsker dette spillet. Det er meg!»
Alle er på fornavn med verdens beste sjakkspiller Magnus Carlsen. Lukas har hatt et opphold i sjakklubben og drevet med fotball og karate, men nå er han tilbake etter å ha blitt veldig inspirert av Magnus Carlsen da han vant VM i fjor.
Bedre i matte
Etter teorien setter alle i gang med å spille. Johannes (11) får et lite overtak på Fredrik (12). De to ler og innrømmer at ingen av dem har noen spesiell plan for å vinne. Daniel (11) sitter ved siden av og kommenterer.
– Målet mitt i sjakk er som med alt annet, sier Daniel. – Bli så god at jeg føler at jeg behersker spillet. Min mor sier at du blir bedre i matte når du spiller sjakk, og det stemmer for min del. Jeg blir aldri lei av dette spillet.
Saken fortsetter under bildet.
Foto: Etterhvert som barna blir mer erfarne, lærer de seg å tenke flere trekk fremover.
Barnas Grand Prix
Etter endt kurs får barna tilbud om å delta i turneringer: Barnas Grand Prix.
– For å bli god i sjakk må du ha sterk vinnervilje, sier Matias, som er kursleder på nybegynnerkurset. Selv har han vunnet NM og blitt nr. 2 i Nordisk sammen med tre skolekamerater. For tiden pågår det en diskusjon på toppnivå om sjakk er idrett.
Eirik Gullaksen, leder i Bergens Schakklub, er motstander av at sjakk skal bli sett på som en idrett og dermed komme under bestemmelsene for barneidrett.
– Som sjakkspiller har barn de samme fysiske forutsetninger som en voksen. Magnus Carlsen hadde aldri blitt verdensmester om han ikke hadde begynt å konkurrere som syv-åtteåring, forteller lederen i Bergens Schakklub.
Andre sjakklubber i Bergen for barn og unge:
Hordvik Sjakklubb Ungdom v/Pernille S. Jørgensen (ps-joe@online.no)
Søråshøgda Sjakklubb v/Ole Valaker (ole.valaker@gmail.com)
Hellen Skolesjakklubb v/Hans Hvide (Hans.Hvide@econ.uib.no)
Fana sjakklubbs ungdom: www.fanasjakk.blogspot.no
Også klubber på Sotra, Askøy og Masfjorden.
SFO-kursene arrangeres av Hordaland Barne- og Ungdomssjakkrets ved Andreas Opdahl (andreasopdahl@gmail.com).
Fem sjakkuttrykk:
Sjakk matt: Kongen faller og partiet tapes fordi uansett hva spilleren gjør blir han stående i sjakk.
Remis: Kampen ender uavgjort.
Rokade: Et spesielt trekk med konge og tårn der de hopper over hverandre.
Sjakknotasjon: Bokstaver og tall beskriver hvilken brikke som flyttes hvor på brettet. For eksempel betyr g2-g3 at bonden på G-raden flytter et felt fram.
«En passant»: Fransk for «i forbifarten». Dette er et spesielt bondetrekk der man slår en bonde som akkurat har gått to ruter fram fra sin startposisjon.