Brune.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 62/2015

Superhelten

Når de skjøre og engstelige voksne sover, våkner superhelten Brune.

Boktips av Hege Rognøy Fossåskaret

Rune er en forsiktig gutt
som bygger trehytte og prøver å unngå å havne i trøbbel. Det har han lært av moren sin, at uansett hva som skjer, så er det ikke bra å havne i bråk. Faren til Rune er en fåmælt mann som ikke sier mer enn nødvendig. Tanten til Rune har små glassfigurer overalt i huset sitt. Til og med på do har hun et reinsdyr av glass.

Men så skjer det ting i Brune sitt liv som utfordrer det trygge og vante. Den kjære bestefaren hans dør. Og de onde pøblene Anton, Prestesønnen og Ruben fra Drammen går til angrep på Rune og vennene hans. Stilt overfor slike sorger og trusler hjelper hverken forsiktighet eller glassfigurer. Så om natten, når de skjøre og engstelige voksne sover, da våkner superhelten Brune. Med et brunt teppe som kappe og brunmaling som våpen, tar Brune han opp kampen mot bøller og urettferdighet. Med seg på laget har han superheltene Svartle og Blåse og den handlekraftige bestefaren sin. Selv om bestefar er død, hindrer det ham ikke i å møte Brune nattestid og sette mot i ham når det trengs:

– Har du rotet deg opp i vanskeligheter? spurte Bestefar.
– Jeg tror det, sa Brune.
– Det er gutten sin, det, sa Bestefar.
– Hvordan skal man ellers få gjort noe?

«Brune» er en spennende og eventyrlig bok. Historien er vemodig, men samtidig full av håp og mot. Håkon Øvreås beskriver Rune sin ensomhet i møte med de voksne og savnet etter bestefaren i et enkelt, gripende og poetisk språk. «Brune» er også en bok om vennskap. Om barn som blir superhelter når de står sammen.

Boken er rikt illustrert av Øyvind Torseter. Tegningene fremhever spenningen og følelsene i teksten gjennom uttrykksfulle detaljer og fin fargebruk. I 2014 fikk Øvreås og Torseter Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for barneboken.

Med et brunt teppe som kappe og brunmaling som våpen, tar brune opp kampen mot bøller og urettferdighet.  

«Brune» passer nok best for barn i alderen seks til ni år. Lesekyndige barn kan fint lese boken selv. Det underliggende alvoret i historien gjør at «Brune» samtidig egner seg godt som en høytlesingsbok som barn og voksne opplever sammen.

Andre Artikler