Bibliotek_08.jpg
01. juli 2020 Pulisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 61/2014

Skattejegerne

Midt på blanke søndagsformiddagen strømmer barn og foreldre til byens største skattkammer, på jakt etter en bok, en film, et spill, en forestilling eller nye venner.

Tekst: Anders Skogrand Foto: Tove K. Breistein

Solen stråler, men likevel kommer det stadig nye jegere inn de høye biblio-teksdørene. Det er enda en time til søndagens forestilling, men i lesekroken i hjørnet er det allerede full aktivitet.

Oppdagelsesferd
Alexandra og pappa tar turen til biblioteket så ofte de kan. Alexandra er bare fire år, men kan allerede lese og skrive. Nå har hun funnet to billedbøker, og setter seg på fanget for høytlesning. Innimellom lesingen går jenten på opp-dagelsesferd. Alexandra lager hoppe-vei av runde puter, og synger «What do the fox say» med et lekedyr hun fant på et bord.

«Vi er her hele søndagen, for det er så mye å finne på.»  

– Vi er her hele søndagen, for det er så mye å finne på, forteller pappaen. Jeg ønsker at Alexandra skal få et nært forhold til biblioteket, slik at dette blir et godt sted for henne også senere i livet. 

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Alexandra (4) er husvarm på biblioteket. 

Endelig inne!
Charlotte (5) og mammaen sitter i lesehjørnet med «Gruffalo». Charlotte har vært på jakt etter denne boken lenge og endelig var den inne. Etter Gruffalo vil Charlotte leke. Hun finner seg en stor C-formet pute og gynger i vei. Hun har plaster på kinnet, rødstripete kjole og bibliotek-sokker med bokstaver på. 

– Vi skulle egentlig på barnekino her i går, men så kom det noe i veien. Derfor gikk vi hit i dag i stedet, sier mammaen. 

En mamma og to døtre har tatt turen fra Åsane. 

– Vi pleier å gå på barnekino på lørdagene i biblioteket i Åsane, forteller mammaen. 

– Skulle ønske det var søndagsåpent der ute også. Biblioteket er et fantastisk sted. Her finner vi bøker vi ikke visste fantes. Også treffer vi andre barn og foreldre og har det trivelig sammen. 

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Pappa Erlend og Alexandra går så ofte de kan på biblioteket. 

Gratis film, lydbøker og musikk
Ved filmhyllen står storesøster Lisa (7) og holder lillebror (3) godt i hånden. 

– Bare èn film, sier pappaen som kommer trillende med en barnevogn. 

Lillebror leter og finner sin skatt: Kaptein Sabeltann. Manuchet (11) vil ha en spennende film og velger tilslutt «Harry Potter og Dødstalismanene». En mamma og en datter sitter på huk ved alle lydbøkene og diskuterer hvilken de nå har lyst til å høre, mens en ungdom med kul hatt står lenge ved filmhyllene uten helt å klare å bestemme seg. Hun forsvinner opp trappen og inn på musikkavdelingen for sjekke ut bibliotekets hotte CD'er. 

Den største skatten
Det nærmer seg forestilling. Ned vindeltrappen og inn i fortellersalen strømmer det på med forventningsfulle. De som har barnevogn tar heisen ned. Dagens forestilling er «Katten med støvlene». Etter at alt ender godt takker fortelleren for seg og ønsker alle en god jakt videre. Familiene tusler tilbake til barneavdelingen. En lyshåret gutt sitter ved et rundt bord og leser høyt fakta om alligatorer for foreldrene. Etterpå finner han et sjakkbrett i hovedhallen og krabber opp på kne for å spille med pappa. To åtteåringer leker sisten mellom høye bokreoler.

Søndag formiddag. Ingenting haster. 


Gratis opplevelser på biblioteket!

På biblioteket er alt gratis. Du kan låne bøker, lydbøker, filmer, spill og musikk.
Ukentlig kino på hovedbiblioteket, samt i Åsane, Loddefjord og Fana. Delta på egne spillkvelder, eller på kurs som kodeklubb og tegneverksted. 

www.bergenbibliotek.no.

Andre Artikler