Piraya og Pirata_66_ 1.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 66/2015

Sjørøverne fra Bergen

Tospannet Piraya og Pirata tror de er supertøffe. Men egentlig er de litt redde og mest snille. I februar kan du møte dem på Sjøfartsmuseet.

Tekst & foto: Ingvild Festervoll Melien

– Sjørøvere symboliserer noe på kanten av samfunnet som barn faller for, forteller Grethe Mikaelsen.

Hun er skuespiller med blant annet lang fartstid som sjørøver rundt om på ulike scener i Bergen. Ved første øyekast kan hun se riktig skummel ut med mørke ringer rundt øynene og sverd i beltet. Men Grethe er bare snill, og brenner for at barn skal få oppleve ekte og gode forestillinger, som tar opp viktige temaer og verdier. Sammen med skuespillerkollega Gard Frostad Knudstad, setter de nå opp sjørøverkabareten «Piraya og Piratas musikalske skatter» på Sjøfartsmuseet. Dette er andre gang de holder familieforestillinger på museet.

For mange barn er det nesten hellig å treffe «ekte» sjørøvere

«Ekte» sjørøvere 
– Det er en berikelse hver gang Gard og Grethe har forestillinger her. Deres show passer godt inn i vårt undervisningsprogram. Ideer og nytenkning er viktig for oss, sier undervisningsleder for Sjøfartsmuseet, Lilli Ingvaldsen.
Gard, som spiller Piraya, er også kledd i sjørøverkostyme. Det grå og svarte skjegget hans passer perfekt til bekledningen.

– Mange barn spør om vi er ekte sjørøvere, sier Gard.

– For mange barn er det nesten hellig å treffe «ekte» sjørøvere. For dem kan det være en skrekkblandet fryd å se sjørøverkabareten vår, smiler Gard inni det store skjegget.

Er ikke vennskap en større skatt enn gull? 

Rikdommens skyggesider 
Gard og Grethe øver på fekting og replikker på scenen. Det er viktig at alt sitter som det skal. I det ene øyeblikket kjefter og smeller sjørøverne på hverandre, i neste øyeblikk er de perlevenner. Som tospann er de både heldige og uheldige, sinte og glade. Sinnsstemningene er mange og uttrykkene likeså. Karakterene deres har mange sider, men i bunn og grunn er de to sjørøverne veldig greie. Forestillingen tar opp temaer rundt rikdom og skatter og hvorfor noen skatter ikke kan måles i penger og gull.

– Innholdet i forestillingen har en annen dybde enn man tror. Tematikken skiller seg fra det folk flest forbinder med sjørøvere, forteller Gard. For mange barn er det nesten hellig å treffe «ekte» sjørøvere Gjennom sjørøveriets historie, fra hverdagsliv til plyndring, funderer de over livet og hva en skatt egentlig er. Barna får være med å finne drømmene og skattene inni seg.

– For er ikke vennskap en større skatt enn gull? spør Grethe retorisk.


Foto: Grethe Mikaelsen og Gard Frostad Knutsen er klar som Pirata og Piraya. 

Røft og viktig
Skuespillerne har skrevet manus selv og Gard har komponert all musikken. Grethe har vært med å lage to av sangene. Publikum får synge med på refrengene. Selv beskriver de oppsetningen som røff i kantene.

– I dagens visuelle verden, der barn ofte blir underholdt via en skjerm, er det viktig å ha direkte formidling med barn der de får nærkontakt med utøvere på en scene. Slik får de utviklet sin fantasi og får et annet møte med kunst og kultur enn bare gjennom data eller tv, sier Grethe.

– Det er mange lag i denne forestillingen, både menneskelig, politisk og filosofisk. Forestillingen appellerer godt til barn, kanskje fordi de selv fortsatt ikke har blitt «kuet» av samfunnet ennå, akkurat som sjørøverne aldri ble det, avslutter Grethe.


Andre Artikler