BiB64_Gategym_3751.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 64/2015

NaboTikken

High five! For kortreist bevegelsesglede med barna og naboen.

Tekst: Anders Skogrand Foto: Atle Kårstad

Ved vannposten nederst i Meyersmarken bydelspark står to folkehelsearbeidere og venter spent i duskregnet. Ingrid Kristiane Fardal og Kathrine Marthinsen satser friskt på å få folk til å leke seg i form. Ikke i et fancy treningsstudio eller i en idrettshall, men rett og slett bare ved å møtes på et gatehjørne og sette i gang. «Gategym» har i løpet av et år blitt en snakkis, og flere ganger i uken møtes nå ivrige voksne i en bydel og «leker» sammen. 
Nå ønsker initiativtakerne også å invitere med barna. 

– Det er de som er leke-ekspertene, sier Kathrine.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Noen av mammaene går selv på gategym, og synes det er stas at barna får sitt eget gategym. 

«Mitt gategym!»
Familiene kommer tuslende fra nabogatene.

– Jeg vet ingenting om hva som skal skje og er ganske spent, sier mammaen til Mads (7) og Mia (4).
– Mads er nok mest klar for å spille fotball.

«Vi bruker denne parken nærmest som hagen vår, men det er første gang jeg leker tikken med andre voksne.»

Familien Cohen møter fulltallig. Toåringen Ivan holder et godt tak i pappaens hånd. Lilia (3) gjemmer seg litt bak mamma.
– Jeg går på gategym for voksne en gang i uken, sier hun. Det er den eneste gangen barna ser meg i treningstøy. Nå er de ganske spente på selv å se hva dette er.

– Mitt gategym! sier Lilia stolt og forventningsfull.

Saken fortsetter under bildet. Foto: Folkehelsearbeiderne og samfunnsinovatørene, Ingrid Kristiane Fardal og Kathrine Marthinsen.

Tikken-oppvarming
– Vi går bort på grusbanen, der er det ikke så glatt, sier Kathrine.

Alle stiller seg i en ring. Ingrid og Kathrine ønsker velkommen til gategym for barn og voksne og forklarer hva som skal skje. Først er det slangetikken, deretter blir det doktortikken, High Ten og dansemoves-tikken. Lilia og pappa fanger Ida og mammaen hennes. Lilia danser «vrikke-på-rompa-moves», og de som er tatt må stå og vrikke helt til noen frir dem.

– Er dere varme nå, spør Ingrid. Både barna og de voksne svarer ja. Lille Ivan må på do, men det er ingen problem når alt foregår rett utenfor stuevinduet til de fleste av deltagerne.

Ekstra treningseffekt
Det er klart for terningsstafett. Deltagerne deles opp i to lag som får hver sin store terning. Antall øyne på terningen avgjør hvor langt de må løpe før de kaster på nytt. Første mann til 25! Alle heier på hverandre. Ivans pappa løper med gutten sin hengende etter beina en vei, tilbake løfter han Ivan høyt til værs. Gøy for begge to og ekstra treningseffekt for pappa. Syvåringen Mads har helt glemt at han helst ville spille fotball.

Ingen tenker på duskregnet. Det er latter, smil, heiing og high five. Kathrine og Ingrid har mange leker og øvelser å by på. Deltagerne er ivrige og det de minste ikke får med seg, forklarer mamma eller pappa for dem. Uansett er ikke regler så veldig viktig.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Barna er lekeekspertene og vant til å leke ute i all slags vær. 

God trening i lek
Det vanlige er at barna leker, mens de voksne sitter og ser på, prater eller drikker kaffe. Ikke alle voksne vet at tikken er kjempegøy også for dem, og at det er god trening i å leke. 

«Kan vi gjøre dette i morgen også? Vær så snill!» 

For noen år siden kom en undersøkelse der inaktive voksne ble spurt hva som skulle til for at de skulle delta på en fysisk aktivitet: Aktiviteten måtte foregå i nærmiljøet, ha enkle øvelser, være billig og uforpliktende.

– Øvelsene vi bruker er lekbaserte og enkle, sier Ingrid. Det er bare å møte opp, det er gratis å delta på gategym for voksne og barn. Målet vårt er at alle som deltar skal ha det gøy og kjenne hvor godt det er å bevege seg og leke sammen. Vi tror dette kan «bounde» familien og gi en kjekk fellesskapsopplevelse sammen med naboene.

– Kan vi gjøre dette i morgen også? Vær så snill! sier Ida (6).

– Jeg får nok ikke like mye gangsperr som etter en vanlig gategym-økt, men det var gøy og vi fikk absolutt beveget oss, sier Idas mamma. 

– Supert tilbud! mener pappa Cohen. – Vi bruker denne parken nærmest som hagen vår, men det er første gang jeg leker tikken med andre voksne. God trim! Vi kommer tilbake!

 

Andre Artikler