01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Kristiansand nr. 1/2015

Minecraft – grenseløs moro

Minecraft er et spill hvor du ikke trenger å følge reglene, men kan lage din egen moro! Det første du opplever er et landskap hvor du kan reise i alt fra skog, fjell, ørken og sjø. Landskapet er ikke designet, men blir generert av spillet selv. Og hver gang har du en ny verden å utforske!

Spilltips av Jani Juhani Mattinen

Creative og Survival
I hovedsak kan vi dele spillet i to modus, den ene kalt:

Creative: Skal man sammenligne med noe, går tankene til Lego. Med klosser lager vi alt fra sjørøverskip til et lite hus med en hage. Her er nettopp kreativitet i fokus når man spiller. Eller skaper er det rette ordet. Med deg har du uendelig med klosser i alle former og farger du bygger så stort og høyt du vil. Dette er mest passende for de minste, men veldig morsomt for alle.

 

Survival er for de litt eldre; her har du motstandere du må passe deg for. Også her begynner du i en ny, tilfeldig verden, men nå deler du med blant annet høns og griser. Dyrene er en viktig kilde for spilleren, og her kan man ta skade eller bli sulten. Noe annet viktig finnes rundt oss; nå må man selv samle blokker. Gå i gang med å hamstre treverk og mur så fort du kan og bygg en base før mørket faller. Da får du nemlig besøk som du må forsvare deg mot ... Alt fra Creepers til Skeletons. Det høres skummelt ut, men med den morsomme utformingen er de litt søte. Blir man angrepet mister en ikke liv, kun sendt til start. Finn tilbake til basen og fortsett!

Om spillet
Spillets utseende virker utdatert; dette er et bevisst valg. Det skal minne om spill fra «gamle dager», da mange spillelementer var utformet som sukkerbiter. Med det firkantete og naive uttrykket går det bra å bygge med klosser.

Skoler oppfordrer å ta spillet i bruk. Gjenskap pyramidene. Lær om geometri, problemløsning og kreativ tenkning ved å planlegge bygg. Man kan til og med lage enkle maskiner som katapult eller en flyvemaskin. Minecraft er ikke opprinnelig et barnespill, men dets lekne natur har gjort det svært populært blant barn og unge. Creative gir et trygt miljø hvor barn kan prøve og feile og utforske sin kreativitet.

Nettvett
Men de minste bør ikke forsvinne inn i spillet alene. Som med all lek bør foreldre følge med. Det gøyeste er å delta i leken; det er lett å bli bitt av basillen her! Og det bringer oss til en annen side man bør tenke på. Det hele kan være oppslukende, rett og slett på grunn av alt man kan gjøre. Spillet tar aldri slutt, så det må bli foreldrenes ansvar å begrense det til noe de er fortrolige med. Man kan også spille sammen over nett. Da skal man vite at man bør ta samme forhåndsregler som vanlig og bruke litt nettvett.

Gjør dere det, er Minecraft rett og slett grenseløs moro (og helt ufarlig).

 

 

 

Andre Artikler