01. juli 2020

Magiske vingeslag

Store spørsmål og fantastiske illustrasjoner, som tar de yngste leserne på alvor.

Boktips av Randi Berge Wandrup

Barnebokforfatteren, illustratøren og billedkunstneren Lisa Aisato ble i vår utropt til en av de ti mest lovende forfatterne under 35 år i en kåring på Norsk Litteratur-festival. Hun har en helt egenartet stemme i samspillet mellom tekst og bilder. I billedboken «Fugl» (2013) møter vi en rødhåret jente som lengter etter å bli fugl og fly av sted mellom skyene, langt vekk fra den mørke, kalde vinteren.

– Kan jeg bli med? spør hun fuglene om høsten.

– Kan du fly? spør de tilbake.

Tre ganger, som i eventyrene, gjentar dette seg før hun siste gang prøver – og lykkes.

Jenta kan ikke fly i utgangspunktet, men med tiden blir hun mer og mer lik en fugle-skikkelse, i de rene magisk-realistiske tradisjoner. Til å begynne med forsøker hun å kle seg ut. Barberer bort håret så hun bare har en hanekam igjen og limer på fjær, utstyrer seg med et pappnebb festet med strikk. Men så er det som om noe skjer, noe som får både henne selv og leseren til å lure.

Tegningene fører oss inn i mørke, og de fører oss ut i lys og latter 

En høst flyr hun tvers gjennom de mørke skyene med sine fuglevenner. Blir hun en fugl? Eller er det hele en drøm? Hun flyr i hvert fall bort fra den gode bestefaren hun bor hos. De to eneste menneskene i denne fortellingen er begge fylt av ensomhet. Offeret jenta gjør er å reise fra bestefar, som hver vinter sitter og venter på at våren og jenta skal komme tilbake.

Eksistensielle spørsmål, med rom for ulike tolkninger, er underliggende i Lisa Aisatos billedbøker. En i utgangspunktet enkel historie gir her klangbunn for et menneske som er født inn i en kropp det ikke selv føler det hører hjemme i. Som trenger å forandre identiteten sin for å leve fullverdig. Som ofrer det trygge for å leve ut fullt og helt det livet hun drømmer om.

Illustrasjonene er såre, vakre og samtidig groteske. Det er et enormt spenn fra det fjerne til det helt nære, fra det duse til fargesterke uttrykk. Hvert eneste bilde er kunstnerisk fullendt. Tegningene fører oss inn i mørke, og de fører oss ut i lys og latter. Hos Gyldendal kan du også kjøpe og laste ned appen «Fugl». Heidi Ruud Ellingsen leser fortellingen til dette fantastiske uttrykksfulle billedland-skapet. Med musikk av C. Andrew Rohrman. Og barna – de elsker den.

Andre Artikler