Spilltips_66_ibb.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 66/2016

«ibb & obb» setter verden på hodet

Et dataspill verdt å bruke tid på.

Spilltips av Jani Juhani Mattinen

«ibb & obb» er en liten perle av et dataspill. Her styrer to spillere hver sin figur samtidig, og målet er ganske enkelt: å komme seg videre til høyre i spillverdenen. Figurene har ingen spesielle evner og kan stort sett bare springe og gjøre et lite hopp.

Motsatt tyngdekraften
På veien møter du på ulike hindre som må overkommes eller unngås. Av og til må du hjelpe den andre ved å gi dem et «boost», slik at den ene kan hoppe litt høyere. Underveis finner du også trampoliner og bakgrunnsfigurer, som du kan klatre på for å nå de større høydene. Det som gjør «ibb & obb» unikt, er at verden er delt på midten og selve tyngdekraften er snudd motsatt vei på hver sin side. Ofte springer du på motsatt side av dette gravitasjonsskillet og må koordinere plassering og hopp av figurene.

Samarbeid gir seier!
Samarbeidsspill er alltid moro. Ikke bare det å spille sammen gir seier, men også det at man jobber mot et felles mål. I slike spill konkurrerer man altså ikke mot hverandre, men man må bruke felles kløkt til å løse «puzzles» for komme videre. Det er ingen direkte fiender i spillet, bare de tornete kulene som du møter underveis og som du må enten fjerne ved samarbeid, eller bare rett og slett unngå. Skulle man komme bort i en av disse, blir man bare satt et lite stykke tilbake og fortsetter der man slapp.

Samarbeidsspill er alltid moro

Behagelig spillopplevelse
Utformingen er visuelt veldig stilren og tiltalende. Tilhørende lydspor gjør det hele til en rolig og behagelig opplevelse. Du må bare ikke la seg frustrere hvis løsningen ikke umiddelbart åpenbarer seg. Det er mange veier videre. Det finnes også en-spiller modus, hvor man styrer begge figurer alene, men den beste opplevelsen får man i felleskap.

Allalder spill 
«ibb & obb» passer bra for alle aldre, men de senere deler av spillet gir nok utfordring til de mest kløktige av spillere. Du må sikkert gå i tenkeboksen litt for å finne den riktige kombinasjonen av plassering, hopp og trampoliner for å komme i mål. Det er ikke språk i spillet, hverken tekst eller lyd, noe som gjør «ibb & obb» tilgjengelig for alle. Spiller du med en yngre makker, må kanskje den eldre tenke litt ekstra til tider, men ofte kan man også eksperimentere seg frem til en løsning.

«ibb & obb» er tilgjengelig på Playstation Store, Windows, Mac og Linux, ofte for en svært billig penge – og er verdt hvert øre og minutt man putter inn i det! 

Andre Artikler