Gourmét_63_5790.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 63/2015

Fiskeburgerfest

Et av mine fineste barndomsminner er fra kjøkkenet med mammaen min når jeg fikk være med å bruke kvernen på kjøkkenmaskinen. Det er en magnetisk tiltrekning mellom barn og kvern. Kanskje fordi det både er farlig og spennende å følge med når fisken eller kjøttet som stappes nedi hullet på toppen, ender ut som hundre småekle makker.

Gourmettips av Viktor Manger og Øystein Mortensen. Gjester: Aurora, Mathilde, Jon Kåre, Solbjørg og Farmor 

Viktor
: Aurora, Mathilde og foreldrene har jo nettopp kommet hjem etter å ha vært tre måneder i Costa Rica. Kan vi invitere dem til gourmetklubben?

Pappa
: Jo, det blir kjekt å se de igjen! Vi hadde jo latinamerikansk mat sist, la oss håpe de er skikkelig lei latinomat og klar for noe annet.

Pappaen til jentene, Jon Kåre, foreslår fiskeburgere. Mamma Solbjørg kan ikke komme, men jentenes farmor har lyst til å være med.

Selve matlagingen skal være like stor kilde til glede og kos som måltidet   

Viktor: Hun kan sikkert mye om å lage mat fra grunnen av. Besteforeldre pleier jo det. 


Gjestene ankommer og mens noen rigger til ulike stasjoner på kjøkkenet, sjekker andre med både farmor og internett for tips og oppskrifter til fiskeburgerne.

Ingredienser (til 7 personer): 
Fiskeburgere:
1,5 kilo seifilet (hyse funker også bra)
2 ts salt
3 dl fløte
2 dl potetmel
1 ts pepper
4 fedd hvitløk

1/2 ts revet muskat

Burgerbrød:
1 l hvetemel
4 dl vann
1,5 dl melk
25 g gjær (1 pose tørrgjær)
3 ss olje
1 ts salt

Tilbehør:
Bacon, salat, tomat, sylteagurk, ketchup og sennep.


Framgangsmåte
Kjør seifilet og salt to ganger gjennom en kvern, eller bruk foodprosessor. Spe med matfløte til en jevn farse under grundig omrøring, og tilsett potetmel, hvitløk, muskat og nykvernet pepper. Form farsen til fiskekaker med en spiseskje og stek i smør på middels varme til kakene er gjennomstekte. Er dere usikre på fremgangsmåten for hjemmebakt hamburgerbrød, sjekk internett eller kontakt nærmeste farmor!

Jon Kåre: Det er viktig at alle ingrediensene som brukes til å lage fiskekakene er kalde, ellers kan det bli vanskelig å få de til å henge sammen.Farmor: Men før vi begynner på farsen må noen bake ut hamburgerbrødene.Mathilde: Jeg vil! For jeg liker faktisk veldig godt å lage mat.

Mens barna baker, rører, roter, kverner, griser, smaker, tuller og danderer, løper pappa febrilsk rundt med en klut og rydder vekk brukte redskaper for at det skal se fint ut på bildene.

Pappa: Dere må huske at et kjennetegn på en god kokk er at det holdes rent og ryddig samtidig. 

I samme sekund kaster gjestene et skråblikk bort mot oppvaskkummen der et lite himmelbjerg av oppvask fra uken som har gått er forsøkt skjult. 


Aurora: Og det sier du! Når alt endelig er klart stiller alle seg i kø på kjøkkenet for å sette sammen sin egen burger med det tilbehøret de selv ønsker. Så koser vi oss med fiskeburgere og Grand Prix på TV.


Andre Artikler