BiB64_Oppfinnerklubben_DSC01637-B.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 64/2015

«Du tror det ikke før du får se det!»

Da jeg var liten elsket jeg å sitte i timesvis med bygging av modellfly. På dagens modellfly festes vingene med to klikk, og det er klart til å fly. Du trenger hverken lim, tid eller tålmodighet. Vår faste spalte i Barn i Byen, «Gourmetklubben» blir nå avløst av «Oppfinnerklubben».

Ide og tekst: Viktor Manger, Karl Zieritz og Øystein Mortensen

Fokuset er det samme: gleden av å være i en prosess og gleden av å planlegge og gjennomføre noe i felleskap. «Oppfinnerklubben», som består av Viktor Manger og Karl Zieritz, ønsker å vise yngre gutter og jenter gleden av å skape egne aktiviteter og leker. Alt i en atmosfære av Viktor og Karls karakteristiske sans for «geeky» naturvitenskap, gjenbruk og kreativitet.

Oppfinnelse: Hologram-generator:

Dette trenger dere:

• Et cd-cover
• Saks
• Skarp kniv
• Tusj
• Gjennomsiktig tape
• Lim (for plast)
• Sandpapir
• En smarttelefon

Fremgangsmåte:

Karl: Bruk malen nederst på siden. Lag fire like plastdeler av cd-coveret ved å tusje rundt malen og skjære ut med kniv.Viktor: Åhh, så enkelt! Da bare kutter jeg i vei, da!

Karl: NEI, NEI! Ta det rolig! Selv om dette høres enkelt ut er det viktig å være nøyaktig og forsiktig sånn at plasten ikke sprekker opp.

Viktor (med sprukket cd-cover i hånden): Jepp … Prøver en gang til. Det kan nok være lurt å få hjelp av en voksen med akkurat dette.Karl: Etterpå gnis kantene av plastbitene på et sandpapir som ligger flatt på bordet, slik at kantene blir rette og fine.

Viktor: Bruk så lite tape som mulig for å holde bitene sammen i en pyramideform, og lim deretter langs skjøtene. Når limet har størknet trengjør du pyramiden forsiktig med en mikrofiberklut eller lignende.

Karl: Scan QR-koden under (søk «QR» i App-store for å laste ned en egnet app), eller finn Youtube-videoen på følgende adresse: www.goo.gl/f5FgKI.

Viktor: Plassér den ferdige pyramiden opp ned i midten av skjermen og start Youtube-videoen.

Karl: Se inn i opp ned-pyramiden fra siden. Du vil ikke tro det før du får se det, men et hologram vil sveve i løse luften inni pyramiden! 

Synes du dette var kult og har lyst på større utfordringer? Neste dag kjøpte guttene store ark av tilsvarende plast, som cd-cover er laget av på Claes Ohlson, og lagde en mye større versjon av pyramiden, som passet til et skjermbrett eller en vanlig dataskjerm liggende.


Foto: Barn i Byens Oppfinnerklubb alias Viktor Manger og Karl Zieritz (og Øystein Mortensen).

Andre Artikler