IMG_2759.jpg
29. november 2023

Folkemusikk og folkedans på Osafestivalen

Juniorreporter Eva Thornam dro til Voss for å være med på Osafestivalen, en festival som handler om folkemusikk og folkedans. På togstasjonen blir hun hentet av Nils Kvamsdal. Han er med å arrangere Osafestivalen og viser oss noen av aktivitetene. - Dette er en festival hvor folkemusikk møter det moderne. Osafestivalen er laget for å hedre en som het Sigbjørn Bernhoft Osa, som spilte hardingfele og var viktig for folkemusikken i Norge, forklarer Nils.
Tekst: Eva Thornam
Torader og hardingfele
Osafestivalen er opptatt av at barn lærer om folkemusikk. Det er et eget helgekurs for barn og ungdom. Nesten 80 barn deltar på UngOsa. I år var det venteliste for å få være med. Barna velger mellom dans, sang og instrument
I et slags musikkrom sitter sju barn og ungdom i en ring og øver sammen. Noen spiller torader, som er en type trekkspill, og andre spiller hardingfele. De spiller mens en voksen hjelper og forklarer.
Tevje (13), Tea (15) og Ingvild (13) spiller torader. De spiller litt for meg og det høres kjempefint ut. Tea kan også spille hardingfele, men har spilt torader i cirka et år.
- Jeg trives med musikken og har spilt siden jeg var seks eller sju år her på Voss. Det er tradisjon å dra på Osafestivalen, sier Ingvild.
Reinlender
Et annet sted er det kurs i reinlender, som er en folkedans. En dame spiller på torader mens vi er mange barn som leker og danser. Vi danser i ring to og to sammen. Den ene holder på skulderen og den andre på ryggen. Det er ganske vanskelig å danse reinlender, men jeg greier det litt etter hvert. Timo (10) og Sverre (11) er to av guttene på kurset. De liker folkedans veldig godt, særlig halling. Timo går på halling på Voss til vanlig sammen med cirka fem andre gutter. Han sier at det er ganske vanlig for gutter på Voss å danse folkedans. Han skryter av Osafestivalen.
- Det er kjempegøy å danse. Det er helt klart noe jeg anbefaler. Du får også mange nye venner på festivalen, sier Timo.
Sverre bor på et lite sted der det ikke er så mye tilbud om dans. Derfor har han reist tre timer til Voss sammen med søstrene sine for å danse.
- Det er ikke noe dans der jeg bor. Det stoppet. Derfor begynte jeg å reise hit til festivalen. Men jeg danser litt hjemme også, da, forteller Sverre.
Nye venner
Alle barna jeg snakker med sier at det er gøy på festivalen fordi de lærer nye ting og får mange nye venner. På søndagen er det en stor familiekonsert hvor alle får opptre. På festivalen er det også rebusløp og mange konserter. Det er også instrumentkurs. Jeg skulle lært å lage seljefløyte, men kurset ble avlyst fordi det var så få som hadde meldt seg på.

Andre Artikler