01.jpg
01. desember 2022

Sanketid

Høsten er tid for sanking, men for noen er terskelen for å plukke sopp litt høyere enn for andre.

Tekst og foto: Tove K. Breistein

– Jeg har aldri turt å plukke sopp før, sier Lene Totland og smiler. Hun er en av deltakerne på høstens første sopptur med Bergen Sopp- og Nyttevekstforening. Ved Krambua på Fjøsanger har soppkontrollørene Kjersti Oterhals og Herdis Torsvik rigget seg til med et utvalg sopper. Ivrige soppsankere i alle aldre har møtt opp, noen virker mer bevandret i soppens verden enn andre. For Lene og barnebarnet Lovise Sofie Ruano Kalleklev (10 år), er det første gang de er på sopptur.

Spiselig og uspiselig

– Sopp er ferskvare, den skal se frisk og fin ut når du plukker den, påpeker Kjersti. Hun holder opp et prakteksemplar av en steinsopp.
– Det er de brune og hvite soppene med samme farge på stilk og hatt, med skiver under hatten dere skal holde dere unna, advarer hun. Det er nok av skremselshistorier om soppforgiftning. I dag er soppkontrollørene her for å gjøre nybegynnere, som Lene og Lovise Sofie, trygge på at de ikke plukker med seg giftig sopp. Med tusenvis av ulike sopparter, er det ikke alltid like lett å vite hvilken av dem som er spiselige.
– Hvis dere kommer til soppkontroll med en spiss giftslørsopp i kurven, må vi kaste alle de andre soppene i kurven også. Det er derfor viktig å skille ut sopp som dere er usikre på og legge de i en separat kurv, forklarer Kjersti.

Lene plukker opp en brosjyre med oversikt over de spiselige og uspiselige soppartene.
– Det er nå jeg blir usikker. Du sier at sopp med skiver under hatten er giftige, men her er det jo et bilde av en sopp med skiver som er spiselig, sier Lene forvirret. Kjersti forklarer at de sikreste matsoppene er de med pigger under hatten.
– Grønn fluesopp er visst nok den giftigste, sier Lene og peker på et bilde i brosjyren. Lovise Sofie grøsser.
– Er alle fluesopper giftige, spør Lene engstelig.
– Ja, mange av dem er det, sier Kjersti.
– Men da kan vi se etter piggsopp eller kantareller. Det er jo kjempegodt, sier Lene optimistisk.
– Men vi må gå med kontrolløren, sier Lovise Sofie bestemt før vi tråkker av gårde oppover mot Langeskogen. Snart spres gruppen for alle vinder, men Lene og Lovise Sofie holder seg tett på Kjersti. Hun leder oss bort fra stien og opp et bratt, skoglendt terreng. Soppen trives gjerne best der det er mose og litt fuktig.

 

Falske kantareller

– Du må bruke øynene godt. Når du først ser en sopp, er det ganske sikkert flere i nærheten, sier Kjersti oppmuntrende. Det tar ikke lang tid før Lene og Lovise Sofie finner sine første kantareller, gjemt i den grønne mosen.
– Det er noen sopper som ikke er forvekslingsarter, som blek piggsopp. Men kantarellen har faktisk en dobbeltgjenger – falsk kantarell, som vi av og til finner i skogen, men den er ikke giftig, forsikrer Kjersti.
– Det beste er å holde seg til noen få arter slik at du lærer, og så kan du utvide etter hvert, forklarer Kjersti. Hun avslører at steinsopp, blek piggsopp og sort trumpetsopp er blant hennes favoritter. Lene er nysgjerrig på hvilke matretter hun bruker soppene i.
– Piggsoppen bruker jeg gjerne i en pastarett sammen med hvitløk, løk og fløte, mens steinsopp er perfekt til risotto, svarer Kjersti. Hun legger til at soppen du sanker selv er mer smakfull enn den du kjøper i butikken.

Snart er det tid for kontroll ved Krambua. På veien ned igjen fra soppturen kommer folk ut fra busker og kratt, på armen har de kurver fulle av ymse sopparter. Det å sanke fra naturen har blitt veldig populært, Bergen Sopp- og Nyttevekstforening har hatt et økende antall medlemmer de siste årene.
– Desto mer kunnskap du får, desto lettere blir det å skille artene fra hverandre, forsikrer Kjersti. Soppturen ga mersmak for Lene og Lovise Sofie. Blir det kanskje hjemmebakt pizza med rykende fersk sopp på, spør Barn i Byen.
– Jeg liker ikke sopp, svarer Lovise Sofie bestemt.
– Men du har jo aldri smakt det, sier Lene og ler.



Noen tips før du legger ut på sopptur:

• Man skal kun spise sopp man er 100% sikker på.

• Ta med kurv eller plastbegre slik at du enkelt kan sortere soppartene.

• Ta med en liten kniv til å skjære løs soppen og børste – gjerne en tannbørste
eller en liten malerkost.

• Hvis det ikke er noen soppkontroll i nærheten av deg, kan du laste ned
appen Digital Soppkontroll.

 

Andre Artikler