Frida Fryktløs_03.jpg
21. september 2022

Når fantasi blir virkelighet

Når skolehverdagen er vanskelig og vennene uteblir flykter Frida inn i egen fantasi. Der har hun mange venner og eventyrene venter på henne som perler på en snor. Det er ingen andre i klasserommet som deler Fridas fantastiske verden, men bestefar er helt lik Frida, eller er han det?

Tekst: Maria Aasebø Rønhovde Foto: Tove K. Breistein

Den 6. oktober har Fyllingsdalen teater premiere på teaterforestillingen «Frida Fryktløs», skrevet og regissert av Mats Johannessen.

– Jeg håper vi lager en forestilling som barn og unge kan kjenne seg igjen i, som vil bety noe for dem.

Johannessen er opptatt av hvordan barn og unge har det i sin hverdag, spesielt ser han de som kjenner seg annerledes. Han er utdannet lærer, men jobber med barn og psykiatri mens han studerer til å bli Vernepleier. En meningsfull hverdag ifølge han selv. Nå har manusforfatteren tatt tematikken han brenner for til teaterscenen. Hovedkarakteren Frida kjenner på mye av det han er opptatt av; utenforskapet og følelsen av å være annerledes. Frida passer ikke inn på skolen, hun har problemer med å forstå det sosiale spillet og har ingen venner å lene seg på. Hun forsøker så godt hun kan å gjøre de riktige tingene, men det blir for vanskelig og dagdrømming blir Fridas flukt fra klasserommet.– Ja, jeg kan vel kjenne meg igjen i Frida på et vis. Jeg kan selv huske at jeg kunne dagdrømme på skolen av og til. Det tror jeg mange barn kan kjenne seg igjen i.

For Frida Fryktløs vokser dagdrømmene seg større for hver dag, fantasien tar overhånd og karakterene fra Fridas drømmer blir virkelige. De blir hennes venner og lekekamerater i en vanskelig hverdag. For regissøren har det vært viktig å skape fantasifigurer som er tullete og rare. For eksempel ryktes det at dodraugen dukker opp, men Johannessen kan forsikre publikum om at dodraugen er full av fjomp og fjas. Det skal være et rom for alle i salen, han forsikrer oss om at det ikke er skummelt. Han har tatt klare valg i prosessen med tanke på tematikken og Fridas fantasi.

– Stykket har jo en litt tung tematikk, så det har vært viktig for meg å gjøre det morsomt og gøy, det skal være godt for barn og unge å sitte i salen.

En trygg voksenrolle i historien er Fridas bestefar, sammen har de en hel verden av eventyr mellom seg. De fantaserer og forteller og Frida kjenner en likhet til bestefar. Det hun ønsker seg aller mest i verden er å flykte fra skolen og bli med bestefar på reise, for han har de samme eventyrene i hodet som henne. Men bestefar har levd et helt liv, et liv som skal vise seg å inneholde voksenting - ting som Frida ikke forstår. Det blir kaos hos Frida, ingenting er som det pleier og virkeligheten banker hardt på døren. Nå må Frida jobbe helt på egen hånd, hun må bli Fryktløs i møte med egen hverdag og alle fantasifigurene hun har satt til liv.

– Jeg mener at vi ikke snakker nok om hvor vanskelig det er å være ungdom i dag. Alle de sosiale kodene og kravene ungdommene møter i hverdagen. Jeg håper stykket kan bidra til at barn og unge i salen føler seg sett.

Høsten 2021 ble forestillingen satt opp på Fyllingsdalen teater som en talentutviklingsproduksjon. Da var fokuset i større grad på prosessen og erfaringen som ligger i det å skape noe fra begynnelse til slutt. Johannessen er glad for å få muligheten til å jobbe videre med manus og for at flere barn og unge skal få se forestillingen.

– Når vi spilte forestillingen i høst var det mange ungdommer i salen som gav tilbakemelding på at de kjente seg igjen i følelsene til Frida. Det betyr mye for meg, da kan vi kanskje bidra til at det blir lettere å snakke om tematikken etterpå.

Mats Johannessen ser frem mot premiere og gleder seg over å være regissør for mange store og små skuespillere. Det er ingen tvil om at han er en person som bryr seg om de han jobber sammen med, både på dagtid og på teateret. Så gjenstår det å se om Frida Fryktløs klarer å løse flokene i egen hverdag og beholde bestefar som sin aller beste venn.

Mats Johannessen (29) er utdannet pedagog 5.–10.trinn og studerer nå vernepleie. Ved siden av studiene jobber han i avlastningsbolig i kommunen. Han har jobbet på Fyllingsdalen teater siden han var 17 år. Først som lyd og lysmann, deretter har han vært skuespiller, regiassistent, inspisient og snekker. Etter hvert begynte han som instruktør på teaterskolen, hvor han fikk muligheten til å skrive manus og sette opp teaterstykker. Mats Johannessen har siden skrevet og regissert forestillinger for teaterets talentutviklingsprosjekter, som har ledet han videre til denne produksjonen. «Frida Fryktløs» er Johannessens første hovedproduksjon som regissør

Andre Artikler