Kveldsmattur_1048.JPG
01. juli 2020 Først publisert i Barn i Byen - Bergen nr. 71/2017

Når våte skiver og kveldsmat er målet

Turen trenger ikke være lang, bratt eller tøff, men en god nistepakke må være med i sekken. Og så sjøstøvler uten hull da.

Tekst: Marianne Lid Iversen Foto: Siri Breistein

Barn i Byen har kastet seg med på kveldsmattur med Barnas Turlag, og kveldsmaten skal inntas på Eidsvågsfjellet. La oss bare være ærlige, vi er ikke optimistiske med tanke på oppmøte denne kalde våte ettermiddagen. Nedbøren veksler mellom regn og sludd, ispedd iskalde vindkast. Skogen bak oss er mørk og svart.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Klar for kveldsmattur. Jemia får æren av å bære turbo-bamsen på kveldsmatturen. 

Brrrr ... Kaldt – Brrrrrrr.
To av de frammøtte, Amalie (snart 9) og Olaug (8), tripper og hopper og er klare for å komme i gang med kveldsmatturen. Eller nesten klar, for Olaug er ikke helt fornøyd med fottøyet:

– Huff, jeg har akkurat oppdaget at jeg har hull i den ene sjøstøvelen. Men det går sikkert fint, det er ikke kommet inn så mye vann ennå, forteller hun optimistisk, mens hun viser Barn i Byen akkurat hvor det lekker inn under foten. De to venninnene har vært på flere kveldsmatturer tidligere og vet hva som er viktig å tenke på før man legger avgårde.

– Det er viktig å ha det gøy sammen når man er på tur og være snille med hverandre. Det er for eksempel ikke lov å mobbe, sier Amalie.

– Det er viktig å ikke gå i t-skjorte når det er kaldt ute, slik som i dag, ellers kan man bare være som man er, fortsetter Olaug.

Kom som du er, ingen trenger dyrt utstyr
– Helt enig, sier Nina Fraczak.

– Det er utrolig hvor lite man egentlig trenger for å komme seg ut på tur. Særlig kveldsmattur.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Engasjert turleder. Nina leder an på kveldsmatturen til Eidsvågfjellet. 

Nina er turleder i Bargen og Hordaland Turlag og understreker at dyre klær og dyrt turutstyr er helt unødvendig. Det viktigste er holde seg varm og noenlunde tørr.

– I dag har jeg på ull innerst, som jeg har kjøpt rimelig og denne kule oljebuksen utenpå. Kun 99 kroner, sier turlederen, mens hun stolt viser fram sin knall-lilla oljebukse.

– Dyre turstøvler trenger du i hvert fall ikke. I dag er det ingen tvil om sjøstøvler er det beste. Og så er det lurt å ha med seg en lykt. De fleste her har hodelykter, men en lommelykt fungerer like bra og er kanskje enda litt gøyere.

Inn i mørket
På tide å begynne turen. Turleder Nina samler gruppen, og så mange som femten små og store turgåere har til slutt møtt opp på parkeringsplassen på toppen av Øyjorden.

– Hjertelig velkommen til kveldsmattur med Barnas Turlag. Nå skal vi gå herfra og opp til toppen av Eidsvågsfjellet, roper hun utover til alle lyktene som har samlet seg i en halvmåne rundt henne.

– Turen opp til toppen tar tjue minutter, og vi går gjennom skogen bak oss (hun peker innover i mørket ...) og inn på en kronglete sti. Det kan være litt sleipt og glatt noen steder. Husk å lyse nedover med lyktene og ikke inn i øynene til hverandre, da blir det veldig vanskelig å se.

Femten hodelykter beveger seg i samme retning innover i skogen. Kveldsmatturen er i gang. Vi merker en skrekkblandet fryd i deler av turgruppen. På vei mot toppen får vi gode tips av turlederen om hva som er lurt å ha med. Sekker med skiver, marshmallow, nanbrød og tomatsuppe Men hva har de egentlig med seg i matboksen alle sammen? Barn i Byen prøver å samle flest mulig kveldsmat-tips på vei opp mot Eidsvågsfjellet.

– Jeg har med sånne gode kjeks og skiver med brunost. Og termos med varm saft, forteller Jemia. Hun går siste året i barnehagen og langer ut i stor fart oppover stien, mens hun holder Astrid i hånden.

Det er mørkt og bitte-litt skummelt også. Sigve (4) er på tur med søsteren Iris, pappa og besteforeldre. Han gleder seg ekstra mye til kveldsmaten på toppen.

– Vi har med masse marshmallows, sier han bak hodelykten – med det som må være turens største smil. Pappa Trygve synes også det er fint med en tur til kvelds.

Saken fortsetter under bildet

Foto: På lur. Sigve og søsteren, Iris, har med seg litt marshmallows på lur i sekken. 

– Det kan jo være greit med litt frisk luft før leggetid. I dag var det ekstra stas, fordi farmor og farfar ble med. Også marshmallowsene da! Alva (9) er på tur med pappa og broren Imre (8).

– Vi har med varm tomatsuppe til kveldsmat. Jeg sa til pappa at det ikke var så fristende å bli med på tur siden det var så stygt vær, men så sa pappa at vi hadde med tomatsuppe og det er så godt at da ble jeg med.

– Pølser og nanbrød er en slager hos oss, avslører turleder Nina.

På toppen – tid for å nyte
Uten at vi har lagt merke til det, har det sluttet å regne og sludde. Plutselig roper turleder at vi nærmer oss, og på toppen av Eidsvågsfjellet kommer månen frem og skinner utover byen og Askøy. Klokken er litt før barnetv-tid og stemningen er magisk.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Tre turkamerater. Amalie (snart 9), Imre (8) og Olaug (8) har med seg tomatsuppe som kveldsmat.

– Åh, dette er det beste med å gå på tur. At vi får så god utsikt. Hvis alle skrur av lyktene sine, så ser vi ekstra godt, sier turlederen. Vi tenner ikke bål i dag på grunn av vinden, men håper alle har noe godt i sekken. Så nå er det bare å nyte.

– NYYYYTE, kommer det i kor fra en gjeng i mørket. Matpakker kommer fram, og det knaskes og slurpes og nytes. Barn i Byen har med skiver med hvitost, en helt flatklemt skillingsbolle, eple, banan og kakao. Skivene er litt våte, men det smaker godt, i hvert fall med varm kakao til.

– Vet dere hva vi kaller Askøybroen for? spør turleder. – Prinsessekronen, forteller hun uten å vente på svar.

– Eller perlekjede, fortsetter farmoren i turgruppen.

Tilbake på parkeringsplassen har vi, inkludert kveldsmat, vært på tur i ca. en og en halv time. Barn i Byen lurer på hvor lang en tur må være før vi kan kalle det en tur.

– Det viktigste er at du er ute. Turen trenger ikke være lenger enn til lekeplassen. Bare husk kveldsmaten! sier turleder Nina.

Og hvordan gikk det egentlig med hullet i sjøstøvelen?

– Det går greit, sier Olaug og klaprer litt med tennene. Men det begynner å bli litt kaldt. Gleder meg til å komme inn i varmen.

Takk for turen Barnas Turlag, vi blir gjerne med en annen gang.Fakta:

Vil du være med på tur?
Kveldsmattur passer for de alle fleste, fra 0 år og oppover – så lenge de aller minste kan sitte i bæremeis. Kveldsmatturene er gratis, og krever ingen påmelding. Det er bare å møte opp.

Kommende kveldsmatturer:
8. mars: Pakk kveldsmaten i sekken og bli med Barnas Turlag ut på kveldsmattur. Turen går til toppen av Knappenfjellet, en koselig tur med trapper opp til gamle tyskerruiner. Oppmøtested: Parkeringsplass ved Knappentjernet kl. 17.30. 
12. april: Turen starter i Salhus, Åsane. Oppmøte ved Pinky Frisør kl. 17.30. 
10. mai: Turen går rundt Fagerhaugen på Unneland. 

Lurt å ha med i sekken:
Hodelykt eller lommelykt. Votter og lue lett tilgjengelig. Sitteunderlag. Skikkelig god kveldsmat.
Info/kart/utstyrstips: www.bergenoghordalandturlag.no/aktiviteter

Andre Artikler