Møte ved fuglebadet_KAPP.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen - Bergen nr. 71/2017

Boktips: Fortryllelse som varer evig

«Møte ved fuglebadet» er rett og slett en seier for fantasien.

Tekst: Randi Berge Wandrup

Svensk-norske Fam Ekman har i snart 50 år lagd barnebøker som i enhver forstand kan kalles fortryllende. Hennes fantasieggende historier, ofte med henvisninger til eventyr og fabler, har i seg en stemning av mystikk og undring. Hun illustrerer sine bøker selv, i en stil som har et så sterkt særpreg at man øyeblikkelig ser at dette er signert Fam Ekman.

Tegningene er ofte en form for collager med utklipte papirbiter, eller deler av stoff som en del av estetikken. Du kan få assosiasjoner til surrealisme og popart, men også til kunstnere som Henri Matisse og Marc Chagall. Intrikate mønstre skaper dybde og poesi i tegningene, som for barn har en fantasieggende og humoristisk effekt, men som også kan studeres med stort utbytte av voksne.

Hennes nyeste bok, «Møte ved fuglebadet», har alle de elementene som er karakteristiske for Fam Ekman. Den er i godt selskap på Magikon Forlag, som utgir raffinerte og originale bøker i mange sjangrer, med særlig vekt på det visuelle uttrykket. Framheves kan for eksempel så forskjellige bøker som «Dyrebar» av Mette Karlsvik og Katrin Berge, og Helge Torvund og Mari Kanstad Johnsens «Vivaldi» og «The Sudden Cats». Eller grafiske fortellereksperiment som «Ballade» av Blexbolex eller «K. Musterman» av Øivin Horvei.

Dette er en vakker, liten bok – som varer lenge.

I disse visuelle omgivelsene glir «Møte ved fuglebadet» godt inn. Boka forteller om Kylling, som rømmer fra hønsegården fordi den er lei av å bli vekket opp av en hane klokken fire hver morgen. På sin vei møter den andre dyr og fugler som kommer med forskjellige råd om hvordan den bør innrette seg. Fuglebadet er et av disse stedene, der fuglene har samlet seg «for å vente på posten».

Underveis henvises diskret til «Lille postbud, min due», «Trost i taklampa», «Kunnskapens tre», eller «Storkene» og «Den stygge andungen» av H.C. Andersen. På tegningene ser vi alt fra blyantfugler og flott utformede dunskyer til intrikate gulvteppemønstre og bolighus framstilt som avanserte dukkehus.

Dette er en vakker, liten bok – som varer lenge. Den er en seier for fantasien.«Møte ved fuglebadet»
Forfatter og illustratør: Fam Ekman
Forlag: Magikon
Utgitt: 2016
Kr. 228,- Gratis til utlån på biblioteket.

Fam Ekman er datter av de store svenske skuespillerne Hasse Ekman og Eva Henning. Hun debuterte på svensk i 1969, rett etter fullført utdannelse på Statens håndverks- og kunstindustriskole, med boka «Det kan hända». Siden har hun også studert ved Statens kunstakademi og utgitt ytterligere 28 bøker. Til sammen har Ekman mottatt 26 priser, blant dem Brageprisen og Kritikerprisen.

Andre Artikler