image00002.jpg
25. februar 2022 Publisert første gang i Barn i Byen nr. 95/2022

Teambuilding for familien

Hva med å invitere familien på en dag med teambuilding?

Å bygge team er helt essensielt for en bedrift, et godt miljø og muligheten til å snakke åpent. En familie er også en bedrift på mange måter. Det er gjøremål og oppgaver, i tillegg til alle følelsene. Noen ganger blir det rett og slett for få timer i en dag for
å dekke over alt sammen. Derfor innførte vi som et nyttårsforsett teambuilding for familien i form av turdag, en dag i uken.

TEKST og FOTO: Elise Mulelid Rondestveit

Inspirasjonen kom fra TV2-programmet «Mina og meg», der Mina på fem år krysser Finnmarksvidda på ski sammen med pappaen sin. Jeg så barna bli både imponert og fascinert av Minas bragd. Selv om jeg tidvis synes det var i overkant lange strekk om gangen, så kunne det likevel motivere til mer turgåing. Samtidig så vi voksne hvor mye tempoet senket seg når man ikke har heseblesende planer for en dag.


Foto: Agnes elsker å klatre.

Søndag er en ideell dag å gå tur og jeg forstår hvorfor «søndagstur» er et velkjent begrep. Da er det som oftest mer godteri igjen i skålen fra lørdag til bensin på veien, «alt» annet er stengt og søndager er generelt litt seige og trenger innhold.


Hver søndag går vi på tur. Mye av motivasjonen ligger i forberedelsene. Hvor skal vi gå? Hva skal vi ta med? Hva finner vi?
De fleste er kjent med stolpejakt allerede, og dette er et gøy konsept for store og små. Man oppdager nye steder og nye veier. Men vår turdag er et annet type konsept.

Tror du ikke på det selv, kommer ikke barna til å tro på det heller.

Turen har tre regler; vi skal ut å gå uansett vær, vi må ikke nå toppen og ingen skal bæres. Alt handler om innstilling og forberedelse for en vellykket tur. Vi har lenge hatt løse tanker om at vi skal gå på tur, men ikke som et fast ritual. Jeg tror nemlig rutine, som i de fleste andre sammenhenger – er noe barn liker. Å ha kontinuitet i noe, enten det er å dekke på bordet eller gå en tur, gjør at småkranglene og kampene også minsker. Vi er tross alt et team. Først og fremst må du som foreldre bestemme deg for at noe skal gjennomføres. Tror du ikke på det selv, kommer ikke barna til å tro på det heller. På mange måter er barna synsk, det er ingen som er bedre til å lese av oss voksne enn dem.


Foto: Enten du har en «merkeløs» hengekøye fra loftet eller en Ticket to the Moon spiller ingen rolle for en liten hvil i ly for regnet. 

Å investere i mat-termoser er også et hett tips. Vi tar med oss alt fra pølser til pannekaker, men størst suksess var risengrynsgrøt. Med deilig kanel og sukker fristet vi også andre turgåere. Jeg har også hatt god effekt av å hemningsløst gi annerkjennelse for innsatsen barna gir. Det er rart hvordan man legger ut på tur som er 700 meter i luftlinje, men så ender det opp med digresjoner som utgjør fem kilometer. Og det er nettopp det som er hele poenget. Bli distrahert, kryp inn under en stor stein og snakk om hvem som bor der, smak på Gjøksyre, finn en fjær eller lytt litt ekstra lenge til hva som skjedde på skolen denne uken.

Vi brukte 46 minutter på en strekning en voksen ville brukt fem minutter på.

Sist søndag var det skikkelig rufsete vær, og turen skulle bare være rett innom avstikkeren til turstien som ligger nærme nabolaget. Vi brukte 46 minutter på en strekning en voksen ville brukt fem minutter på. Der, under de store granene, hengte vi opp hengekøyer, mens styrtregnet fosset ned utenfor vårt le. Vi voksne drakk kaffe og barna hvilte kroppene i hver sin hengekøye. Vi var som en liten Podcast inni skogen som tok opp forskjellige problemstillinger.


Foto: Agnes spikker pil til pil og buen sin. Kniven er en speiderkniv for barn som man får kjøpt i diverse sportsbutikker. Skinnsliren kan festes i belte. Både hun og Hans blir rettere i ryggen av å stolte gå gjennom skogen med kniv. 

Å utnevne en turleder når det går litt trått og sakte har god effekt. Enten fungerer turlederen som drahjelp ved å øke tempoet, eller ved å finne på rare bevegelser og omveier som resten av følget må herme. Noen ganger er vi lava-ninjaer som bare kan hoppe fra stein til stein og andre ganger driver samtalen oss fremover.

Merk: det er de voksnes ansvar å holde på planen!


Familie teambuilding-tips:

• Brenn et bål
• Lag en tur-rebus
• Ha med hengekøyer
• Plukk en salat på veien (bruk en app som gjenkjenner planter f.eks Artsbanken) f.eks. gjøksyre, ramsløk, mjødurten (Nordens
vanilje), russekål (smaker brokkoli), fjæresauløken (smaker koriander) og lysegrønne knopper på grantrær. Se hva dere tør å smake på.
• Utnevn turleder og rullér
• Ta med engangskamera eller polaroid, la barna leke naturfotografer
• Plukk rare steiner til å male ansikter på når dere kommer hjem
• Lag en demning
• Plukk blomster til å legge i press
• Dramatiser «Bukkene Bruse» eller andre eventyr
• Ta med spikkekniv

Andre Artikler