EONxxx.jpg
13. april 2022 Publisert første gang i Barn i Byen nr 96/2022

I luften ut i dagen

Skråblikk av Erlend O. Nødtvedt

TEKST: Erlend O. Nødtvedt ILLUSTRASJON: Nhu Diep 

Hvis temperaturen på nåværende tidspunkt er adekvat, akkurat her jeg befinner meg på badegulvet, hvorfor skal da denne stillongsen for enhver pris på, akkurat nå? Kunne man ikke ved denne overdrevne bekledning risikere overoppheting, noe som vil motarbeide den temperaturregulering du faktisk tilstreber? Og ulltrøyen du truer med, innser du at hvis du tvinger den over hodet mitt akkurat nå under et pågående redningsoppdrag, kan vi risikere at rotorbladet på duplohelikopteret blir revet av og forsvinner i ermet? Har du intet hjerte for den forulykkede duplofigur, skal hun ofres på din virkelighets alter, det er altså din hensikt at hun skal møte sitt endelikt for at du skal rekke morgenmøtet?

Jeg registrerer for øvrig at du fremdeles ikke har avgitt din betenkning i det presserende spørsmålet om Ninjago-figuren Lloyd Garmadons styrkeforhold sammenlignet med Kai, når kan vi forvente et svar? Joda, jeg er ikke direkte motstander av frokost som konsept, men da under forutsetning av at bespisningen lar seg kombinere med avnytelsen av en lydbok, jeg tror Albert Åberg kunne passe på en dag som denne, nei, vent, jeg har det, Askeladden som kappåt med trollet er det selvfølgelige valg, og nå har det allerede gått to sekunder uten at du har tatt dette til følge, og nå har det gått hele to og et halvt sekund, hele tiden denne inkonsekvens, klærne må på liv og død på i en fei, men i eventyrsammenheng bortfaller liksom travelheten, da opphører liksom den instrumentelle fornufts diktat? Vennligst skru av den springen, er det med overlegg du overdøver lydboken, å, beklager, min herre, det var altså maktpåliggende å fylle den flasken akkurat nå?

Ærlig talt er syltetøy/melk-ratioen i weetabixen under enhver kritikk, forventer man at jeg skal ta til meg næring med et så lavt sukkerinnhold? Jeg forutsetter tilsetningen av minst en håndfull rosiner skal dette måltidet forløpe med den overdrevne renslighet og appetittnedsettende effektivitet som du etterlyser, forresten tar du skammelig feil i at den onde ninjaen i Turtles heter Shredder, den korrekte uttale er Cheddar. Unnskyld meg et øyeblikk, jeg har nettopp innsett at ingen leker med legotårnet jeg bygget før barne-tv i går kveld, en slem forglemmelse fra min side, skal det liksom stå i stuen helt ubelekt, er det ikke mitt ansvar å leke med det kanskje, frokosten får vente, visste du at Robin Hood har levd på ekte, men at søvngjengergeiten Kludrebukk er en rent ut fiktiv skikkelse?

Hva behager, ellers takk, på tidspunktet har jeg overhodet intet behov for å iføre meg komplett oljehyre, ullgenser, hals, lue og støvler, tenk bare på det uoverstigelige hinder det vil være å få strikken under støvlene, og ser du ikke her at fleeceforet i oljebuksen har krøllet seg i den grad at det uansett vil bli umulig å få foten gjennom, det er nok best for alle parter hvis vi bare oppgir denne bestrebelsen først som sist, jeg har forresten kommet til at det rett og slett ikke passer så godt å gå i barnehagen i dag, jeg har viktigere og mer akutte gjøremål å ta meg av. Har du registrert den utsøkte akustikk her i oppgangen, den sjeldne ekkovirkning som oppstår hvis jeg gauler av full hals, for naboene er det vel en velsignelse å våkne til klangeksperimenter. Hvordan klarer du forresten å være sur og morgengretten når du stiger ned en trapp, tenk, en trapp, en helt ekte trapp! En magisk, vidunderlig innretning, hvordan kan du være blind og døv for trappens mirakel, for er det ikke som om vi går i luften, som om vi går i luften ut i dagen.

 


FAKTA:

Erlend O. Nødtvedt (21.10.84) er en norsk forfatter fra Bergen. Han debuterte med diktsamlingen Harudes i 2008, og har siden den gang utgitt flere prisbelønte bøker. Han har blant annet vunnet Bergensprisen (2011), Bjørnsonstipendet (2012), Premio Ostana (2017), Olav H. Hauge-stipendet (2019) og Mads Wiel Nygaards legat (2020). Hans siste roman, "Mordet på Henrik Ibsen" (2021) ble nylig nominert til Kritikerprisen.

Foto: Elias Dahlen

Andre Artikler