Hvordan er det å være voksen?
Anmeldt av Heidi Bøhagen
– Jeg hater at de voksne bestemmer! Disse ordene falt ut av sutretruten til min fem år gamle sønn i dag tidlig. Han ville kjøre bil til barnehagen. Jeg ville gå. Så da gikk vi.
Denne ujevne maktfordelingen er utgangspunktet for 90% av konfliktene mellom meg og barna mine. Og som forelder blir man minnet om hvor blodig urettferdig livet kan kjennes når man så sjelden er sin egen herre. Og barna på sin side undres også: Hvordan er det å være voksen? Å bestemme over seg selv, fra morgen til kveld? Dette er også utgangspunktet til Anna Fiskes siste bok «Hvordan er det å være voksen?» En genial problemstilling for en barnebok, spør du meg.
– Når jeg blir voksen skal jeg spise godteri hver dag! Rekk opp hånda alle foreldre som har fått den i fleisen når de formaner om å vente til lørdag med snop.
De som kjenner sin Anna Fiske (og det bør man), vet at dette er tredje bok i en serie om hvordan. I de to forløperne kunne vi lese om hvordan man lager baby (2019) og hvordan man begynner på skolen (2020). Som titlene signaliserer er de to første bøkene litt mer praktisk og konkret innrettet, mens denne siste spør om hvordan noe er, altså hvordan vi voksne opplever det å være voksne. Dermed vil svaret bli mer subjektivt, og avhenge av hvem man spør. Og Fiske bombarderer leseren med perspektiver. Fra høy og lav, tykk og tynn, krøllete og hårløs, brun og hvit, trist og glad. Dette er en gjennomgående kvalitet ved Anna Fiskes forfatterskap som jeg setter høyt. Gjennom høytlesningen får barna presentert en hel skokk av skeive, fine, stygge og rare mennesker med den største selvfølge. Slik er vi, synes Anna Fiskes illustrasjoner å formidle ordløs, uperfekte og mangfoldige.
– Når jeg blir voksen skal jeg spise godteri hver dag! Rekk opp hånda alle foreldre som har fått den i fleisen når de formaner om å vente til lørdag med snop. Men noe skjer på veien. De færreste voksne lever på en diett av smågodt og is, selv om de drømte om dette som barn. Fiske tangerer også dette spørsmålet. Og vi ser at her, som i livet forøvrig, er den store forskjellen på voksne og barn mengden kunnskap og erfaring. Der barna gjerne vil gå for umiddelbar tilfredsstillelse, kan voksne av erfaring se at det kan lønne seg med andre valg i lengden. Samtidig er evnen til å være tilstede i øyeblikket noe de voksne kan lære på nytt gjennom å tilbringe tid med barn, påpeker Fiske.
Boken veksler hele veien mellom fordeler og ulemper ved livets ulike stadier. Ingen kan få alt, men alle har noe. Det betyr at den voksne leseren får en påminner om at det er en hel del å lære fra barna også. Og i avsnittet om skjermtid ser vi at dette er et område der de voksne setter grenser for barna, når det er minst like viktig at de begrenser sin egen bruk. «Det er ikke sikkert at de får det til med en gang, men de kan øve» skriver Fiske oppmuntrende.
Det meste Anna Fiske rører (tegner) blir til gull, også «Hvordan er det å være voksen?». Forfatteren har en unik strek og stemme som møter barna i øyehøyde. Den er uvanlig tykk til å være en bildebok, nesten 80 sider, og om jeg skulle ha noe å innvende ville det være nettopp lengden. Den er litt gjentakende og kunne med fordel ha vært redigert ned. Det sagt, så er det en sjarmerende bok i samme høye kvalitet som Fiske er blitt kjent for. Og som alltid: en hyllest til alle de former, fasonger og farger som menneskeheten utgjør.
Boken er en raus og frodig utforskning av et av grunnspørsmålene i våre barns tilværelse.
FAKTA
Tittel: Hvordan er det å være voksen?
Forfatter: Anna Fiske
Illustratør: Anna Fiske
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2021
Alder: Fra 6 år
Pris: 299,-