FullImage-2.jpeg
01. juli 2020

Klar, ferdig, Festspill!

Festspillene lar seg ikke stoppe av strenge retningslinjer for folkeansamlinger, men serverer minneverdige teaterforestillinger og stemningsfulle konserter direkte fra byens fineste festsaler til familienes egen stue.

Tekst: Mette Paust-Andersen. Foto: Jan Khür

Idet kirsebærtrærne blomstrer ved Lille Lungegårdsvann søker blikket automatisk etter billettboden og fluktstolene til Festspillene, som vanligvis står sentralt plassert på Festplassen. I år er det tomt, men frykt ikke! Festspillene har tatt steget inn på Internett, og vil servere et kunstnerisk festprogram av høy kvalitet – gratis og åpent for alle! 

For og av barn

– Teaterforestillingen for barn, «Hjem», byr på en fin fortelling og muligheten til å oppleve en filmet teaterforestilling. Bandet hei kalas kommer og spiller ny gøy pop- og rockemusikk for barn og bandet Hildegunns Panda byr på en barnejazz-konsert, forteller Tonje Elisabeth Peersen. Hun er programansvarlig i Festspillene i Bergen, og i ferd med å gi oss årets høydepunkt for barn og familier. 

– Og så vil jeg fremheve muligheten til å oppleve barna selv som utøvere, gjennom «De unges festspillforestilling». Det er jo noe magisk for ungene i det å få se andre barn som har øvd masse og er kjempeflinke presentere kunst for dem. En ting som ikke står på familieprogrammet, men som kan være en flott opplevelse også for barnefamilier er dessuten å delta på en av våre sail-in-konserter i Skjerjehamn, hvor båtfolket får servert en time med musikk. 

– Hvorfor bør barn og familier oppsøke de digitale Festspillene?

 Kunsten som er på programmet til Festspillene holder et høyt nivå og er gode produksjoner. En annen fordel med at Festspillene i år er digitalt er muligheten det åpner for å trekke frem gull fra arkivet. Vi sender to skjønne barneforestillinger fra de siste par årene, nemlig «Yana og Yetien», en språkløs forestilling hvor både store og små publikummere satt med tårer i øynene, og franske «La balle rouge».  

Annerledes refleksjoner

Tonje håper at Festspillene, uansett flate, vil kunne skape stemningsfulle øyeblikk som barn og voksne kan dele: 

– Vi sender våre forestillinger på bestemte klokkeslett, og håper at det vil gi noe spesielt at du setter deg ned akkurat da for å se et teaterstykke eller en konsert sammen med barna dine. Det er noe fint med å få en felles opplevelse, og vi håper at Festspillene kan bli et avbrekk som er annerledes og underlig, og få folk til å tenke. Barna bruker gjerne litt tid på å fordøye det de har opplevd, men så kommer det kanskje noen refleksjoner som er annerledes enn dem du selv har, eller spørsmål du aldri hadde tenkt på. Her kan man le sammen, eller reflektere over noe som er trist. I en hektisk hverdag er det jo ikke over leksene man sitter og ler eller gråter sammen og snakker om de viktige tingene. 

– Er Festspillene for alle?

– Ja. Vi vil levere kunst til flest mulig på høyest mulig nivå, og det håper vi at vi virkelig kan i år. På nettet er det ingen terskel, her trenger du ikke å frykte det å tre inn i annerledes bygg eller på nye arenaer, her får du sitte på første rad med familien din – og forhåpentligvis få lyst til å oppleve kulturen «live» en annen gang. 

Luktene og lydene

Tonje ser fram til å oppleve årets Festspill hjemme med sine egne barn, men: 

– Aller, aller helst skulle vi jo opplevd dette sammen med de andre barnefamiliene, og fått delt alle reaksjonene; hoiingen, klappingen og spenningen i rommet. Jeg håper ikke at dette digitale blir hele fremtiden, men kanskje en del av den. Jeg håper at vi fortsatt får kjenne på lukter og lyder i salen. 

Et blaff av dette kan heldige publikummere imidlertid få også i år: 

– For uteprogrammet er barna en selvsagt målgruppe, forteller Tonje. – I dette ønsker vi å skape en fellesskapsfølelse for de som opplever kulturen, litt sånn: «Vi var her og så dette, og det var helt vilt». 

 

Andre Artikler