Gunvor_bursdag.jpg
01. juli 2020

Grønnere bursdagsgaver

Barnebursdager kan være skikkelig gøy, men når et titalls plastleker ligger i gavehaugen på hver bursdagsfest, er de også en betydelig miljøbombe. Vi har samlet tips til hvordan du kan gjøre barnebursdagene – eller julefeiringene – mer miljøvennlige.

Tekst: Mette Paust-Andersen, Illustrasjon: Gunvor Rasmussen (@gunvorr)

Sammen med spenningen av å tre inn i et nytt hjem og få se hvordan klassekompisen din bor og de obligatoriske godteposene, er gavene et høydepunkt i mange barnebursdager.

Det er koselig for barna å ha noe å gi når de kommer, og stas for bursdagsbarnet å ha noe å pakke opp. Imidlertid medfører berget av plastleker en betydelig belastning for miljøet – og en åpenbar fare for at vi lærer ungene våre en bedriten bruk og kast-kultur. 

Ser vi landet under ett, er det snakk om millioner av billige plastleker som gis vekk i bursdagsgaver hvert år, for siden kun å havne i søppelet. 

En kjapp løsning på problemet er å kutte gaveseansene, men om du ikke er klar for et så drastisk inngrep i den gjennomregisserte barnebursdagen, hvordan kan vi i det minste gjøre den litt grønnere? 

Vi har samlet en bunke med tips fra dere lesere: 

  • Gi klassegaver! Klassen bestemmer seg for en omtrentlig pris på gaven, og foreldrene til bursdagsbarnet handler og betaler den. Gaven blir åpnet i bursdagsselskapet, og er fra alle i klassen. Sånn blir klassegaven noe som foreldrene vet at barnet har ønsket seg eller trenger, og fjerner stresset hver familie har med å handle bursdagsgaver. Barna som kommer i selskapet har heller med seg kort med en hilsen.

  • Gi et kort eller en tegning og en avtalt pengesum, for eksempel 20 kroner. Pengene går i sparegrisen eller brukes på noe bursdagsbarnet ønsker seg, som en gave fra klassen. 

  • Gi brukte gaver. Det er trendy, og i barnas øyne: Kult. Se bare denne videoen som Fremtiden i våre hender laget før jul:    Gir du brukte gaver får du mer for pengene. I bruktbutikker, på finn.no og andre nettbutikker kan du finne fine ting du vet at egne barn setter pris på. Her er det også anledning til å lete etter skatter i egne hyller. Har dere en favorittbok dere vil gi videre til bursdagsbarnet? Skriv en liten hilsen om hvorfor dere liker den så godt. 
  • Gi en opplevelse. Gavekort på kino, en konsertbillett, en billett til Fløibanen eller Beffen, inngang til VilVite, Akvariet eller Dyremuseet, eller en invitasjon til en kafétur, en fjelltur eller fisketur. Det er mange fine aktivitetsgaver i byen vår, sjekk bare vår opplevelseskalender

  • Om du allikevel skal gi noe smått: Hør med foreldrene til bursdagsbarnet om barnet er tom for noen av fargene i pennalet, eller om det er noe barnet faktisk har bruk for, enten det er fargekritt, store tegneark, votter, fiskesluker, hoppetau eller tegneserieblader.  

 

God bursdagsfeiring! 

 

 

Andre Artikler