Gratis_07 - Oskar i Botanisk Hage.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 76/2017

Byopplevelser på lavbudsjett

Du trenger ikke å blakke deg for å få en innholdsrik lørdag i byen. Vi tilbrakte en lørdag fullspekket med aktiviteter – og det kostet oss ikke en eneste krone.

Tekst: Julie Solli  Foto: Tove K. Breistein 

– Se på den anden der da! Han krangler med seg selv! 

Oskar på snart seks år gir full innføring i hva alle endene i andedammen holder på med. At det er slik ender vasker seg har han vanskelig for å tro. I dag har vi laget oss en løype fra Nygårdsparken til Muséhagen, og videre til biblioteket. Vi er på jakt etter aktiviteter som ikke koster noe. Først ut er Nygårdsparken som har fått et skikkelig løft etter nyåpningen. 

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Andeforing. Ved andedammen i Nygårdsparken møtte vi de tre jentene Ema, Marta og Lora. Ikke rart timene gikk fort. 

Klatring og bladkrig
Vi starter med andedammen nederst i Nygårdsparken. Den er umulig å unngå om du kommer inn i parken fra nedsiden. Ved siden av oss står tre jenter og mater endene, og det er ingen tvil om at barn trives i byens største park.  

Den nye plassen øverst i Nygårdsparken er døpt Knutepunktet. Et veldig passende navn – for her vrimler det av liv

Videre forbi fotballbanen på Møhlenpris ligger Vitalitetssenteret som har åpen hall i helgene, men i dag frister det mer å øve på klatreferdigheter i et av de mange trærne i parken. Turen til gratis idrettshall på Vitalitetssenteret sparer vi til en regnværsdag. 

– Se hvor høyt jeg kan klatre! roper Oskar som har klart å komme seg opp i et tre. Under trærne er bakken dekket av blader. – Bladkrig! roper seksåringen. Rundt oss flyr det gule, grønne og oransje blader, og i midten står en fornøyd gutt og ler. Ingen høst uten bladkrig. 

Knutepunktet
– Kan du høre meg?

Vi står i hver vår ende og roper inn i noen rør som forsvinner ned i bakken.Vi har beveget oss opp til den nyoppussede delen av Nygårdsparken. Hvor lyden forsvinner aner vi ikke, men selv om ingen av oss hører den andre i røret, fortsetter vi med å stå der og gaule. Roper vi høyt nok hører vi i hvert fall hverandre. Ved siden av oss ligger Paviljongen hvor du kan få deg noe å spise eller drikke til en billig penge. Ellers er det flust av fine sitteplasser hvis du har med egen matpakke.  

Den nye plassen øverst i Nygårdsparken er døpt Knutepunktet. Et veldig passende navn – for her vrimler det av liv. Noen leker gjemsel mens andre klatrer. Foreldre sitter like ved og slår av en prat med venner. 

Bak en hekk i Byparken har Oskar funnet en xylofon og nå fylles Festplassen med høye toner. Hvorfor har vi ikke lagt merke til dette musikkinstrumentet før? 

Fra et byparadis til et annet
– Se hvor fort jeg kan løpe! roper Oskar og forsvinner avgårde mot utgangen av parken. Her er det nok av plass å utfolde seg på, noe som passer for en gutt med løping og klatring som favoritthobby. Vi har beveget oss ut av Nygårdsparken og fortsetter videre fra en park til en annen.  

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Gratistur. På vår gratistur møtte vi på løver, eksotiske planter, vakre alleer, utendørs instrumenter, klatrestativ og boltreplasser.

– Er det kål eller blomster? lurer vi på. Idet vi går inn i Muséhagen blir vi møtt av en spektakulær dam med en oppsats i midten som fascinerer både liten og stor. Et lite paradis midt i byen. Vi går litt rundt og prøver å uttale navnene til plantene og finner noe som ligner en ripsbærbusk da Oskar utbryter: – Du har vel ikke tenkt å spise de bærene? Enda godt jeg har noen som passer på meg. 

På veien ned mot Festplassen stopper vi ved inngangen til Naturhistorisk museum og hilser på den store løvestatuen. – Se på meg! Jeg rir på en løve! roper Oskar som har klatret opp og satt seg på ryggen til løven. 

– Jeg er ganske tøff som tør det, smiler han. 

Små undringstopp 
Siste stopp på dagens gratistur gjennom byen er Bergen Offentlige Bibliotek. På veien mot bøkenes verden, finner vi flere gjemte skatter som må utforskes.

– Spiller jeg fort eller?

Bak en hekk i Byparken har Oskar funnet en xylofon og nå fylles Festplassen med høye toner. Hvorfor har vi ikke lagt merke til dette musikkinstrumentet før? 

Like etter går vi forbi en stor, gul installasjon som flere barn bruker som klatrestativ. Klart vi ikke kan gå forbi den uten å teste den ut. – Det var ikke så lett dette her, sier Oskar mens han strever med å komme seg like høyt opp som de andre barna. 

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Byens musikkinstrumenter. I Byparken oppdaget vi plutselig en xylofon. 

Et besøk hos hundreåringen 
– Se så sint han er her!

Oskar viser frem en bok han har funnet i bibliotekhyllen. Vi er omringet av bøker og Oskar har funnet en han vil se nærmere på. Han finner seg en plass i vinduet for å lese.

Barneavdelingen på biblioteket gir rom for både lek og lesestunder, og vi finner både fire og fem bøker vi vil ta med oss hjem i sekken. «Voksne ingen adgang», står det på flere av leseplassene som er innredet med puter i høyden. Rundt oss sitter familier og leser, spiller puslespill og tegner. I helgene er det gratis eventyrstund og filmvisning på biblioteket.

Flere timer er gått siden vi startet vår opplevelsestur gjennom parker og byens uterom. Og det beste av alt; vi har ikke brukt en eneste krone i dag! 


Andre gratis opplevelsestilbud i Bergen

På toppen av Fløyen venter hinderløype, lekeplasser, trollskog og levende geiter. Flere rasteplasser hvor du kan nyte nistepakken. Du kan også tenne opp en av grillene på Fløysletten. På www.floyen.no får du 10 turtips som passer perfekt for barn. På turen ned, sett av tid til å oppdage lekeapparatene på Skansemyren og området rundt Skansen brannstasjon. Når forholdene er lagt til rette, er det gratis isbane. 

Vitalitetsenteret på Møhlenpris har åpen idrettshall lørdag 12–15 og søndag 10–13. Dropp in sjongleringskurs om mandager, leksehjelp og en gang i måneden er det film med Møllaren Filmklubb. 

Åpne idrettshaller i bydelene om søn kl. 10–13. Vikinghallen lør og søn 12–16, og Fysakk søn 12–15.

Bergen og Hordaland Turlag arrangerer trilleturer, kveldsmatturer og bæremeisturer hele året. www.bergenoghordalandturlag.no

Lesestunder, forestillinger og familiekino på bibliotekene i alle bydeler. Lån deg en bok, film, spill og et instrument (!). Sjekk: www.bergenbibliotek.no

Ulriken bydelsenter: Hver mandag: Sofus kreative verksted. Hver tirsdag: HipHop hangout.

 

 

 

 

 

 

Andre Artikler