Matfestival_03 - Mimi og Ada utforsker fisken til Akvariet.jpg
04. september 2024

Smaksfest for store og små

6.–7. september 2024 braker det løs, og alle er velkommen til smaksfest i Bergen. Bergen Matfestival rigger nok en gang opp i bybildet, og inviterer som vanlig både store og små. Ung Matfest er plassert i parken ved Festplassen, og byr på et tettpakket program. Det hele ser ut til å ville overgå seg selv, og det er så kult at barna får så stort spillerom under festivalen!

Tekst: Elise Mulelid Rondestveit  FOTO: Tove K. Breistein

 

Målet med festivalen er å inspirere barn og unge, sammen med voksne, til å bli kjent med lokale råvarer i sesong, tradisjonsmat og nye deilige retter. Her kan man prøve noe man ikke har sett, smakt eller turt å smake før – enten det er brokkoli eller blekksprut. Festivalen ønsker å vise hvor enkelt det er å lage mat fra bunnen av, hvor mye sunnere det er enn ultraprosessert mat, og at det faktisk er ganske enkelt – så lenge man vet hvordan.

Et variert program
På programmet finner vi blant annet Vestland Bondelag, som gir mulighet til å prate med bøndene selv om hva de produserer og hvordan de gjør det. Bybonden i Bergen har plantet nyttevekster rundt i bybildet i en årrekke, noe som gjør at du kan plukke et jordbær midt i byen.

Barn og unge kan delta på kurs, quiz og lære mer om bærekraft, mat i sesong og matsvinn.

Fra fjorårets matfestival. Kokken Morten Klever viser hvordan man lager torskelollipop.

Matgleden starter hjemme
Hjemme hos oss elsker jeg å lage mat. For meg er det terapi å se prosessene, prøve, feile og lykkes. Jeg liker å utfordre både meg selv og barna i matlagingen. Kanskje legge til en ekstra smak i en velkjent rett? Hva gjør vi med restene? Kan vi lage noe annet med dem? Hva er lurt å kjøpe akkurat nå? Når pakistanske mangoer er i sesong og dukker opp i vår lokale internasjonale matbutikk, blir jeg begeistret. Barna spør hva vi kan lage med dem, og allerede da har jeg dem på kroken.

- Aller helst liker jeg dem helt alene, sier jeg. Mangoene er så bløte og søte. Men jeg utfordrer barna til å komme med andre ideer og bruksområder. Vi endte opp med å mose mangoene og fryse dem til is.

I utgangspunktet er jeg motstander av mat som har reist langt med fly eller båt, men heldigvis fant vi dem i en kasse med produkter som var utgått. Jeg er sikker på at på et lokalt marked i Pakistan ville disse mangoene være definert som perfekt modnet. Mangoene ble reddet, og vi fikk den deiligste og saftigste mangoisen noensinne. 

Bærekraft og Matsvinn
Å gå på Ung Matfest underbygger poenget mitt over, det introduserer nye smaker, og understreker viktigheten av, og problemene rundt bærekraft og matsvinn. Dette blir allmennviten for barna, og er noe jeg kan se at de allerede lever etter. Matsentralen er et godt sted å besøke under festivalen for å lære mer om matsvinn og fattigdom, og du får smake deilige retter laget på overskuddsmat.

Fra Havet til Kjøkkenet
For oss bergensere som lever nær havet, elsker hjertekaker og lukten av en god fiskesuppe og sushi – så utnytter vi kanskje dette for lite? Vi kjøper mye ferdig, men det betyr ikke at vi ikke kan lage det selv. Det handler om kunnskap og om å tørre. Hva om barna kan ta ledelsen i et matprosjekt hjemme? Inviter barnet til å gå på sjømatkurs under festivalen, og hvis de er gamle nok, kan de kanskje gå alene på kurset? Å få lage noe fra bunnen av til familien sin, noe de har lært hos en ekte kokk, trigger skaperglede, matglede, motivasjon og mestring.


Isadora padler ferdig en smoothie

Jeg kjenner ingen på min egen alder som noen gang har laget sin egen fiskekake. Det er sånt man ser på Farmen som en del av et ukesoppdrag. Men jeg har i alle fall erfart at om du slipper barna til med egne prosjekter både på kjøkkenet og ellers, lar ansvaret ligge hos dem, tilbyr å hjelpe kun når de ber om det selv – så danner det nye impulser og gjør at de også har lyst å sprenge grenser for hva de kan få til. Barn er enormt kapable og de lider sjelden av selvinnsikt om egne begrensninger. Dette må vi dyrke. Ung Matfest er en gyllen anledning til å sparke i gang en matfest også hjemme. 


Barna Leder An
La barna få lede an på festivalen – bokstavelig talt. La dem gå først inn, se hvor de fører deg, og la det være deres festival. La dem smake på noe de er nysgjerrige på. Kanskje de ikke liker det, men kanskje de gjør det? Hyll deres nysgjerrighet og vilje til å prøve. Forskning viser at barn må prøve mat opptil ti ganger før de begynner å like det. Barn har hyperfølsomme smaksløker og kan smake maten på en annen måte enn voksne. Snart kan du ha en miljøforkjemper og bærekraftkommandant hjemme. Selv har jeg en fiskeriminister på åtte år som elsker å fiske, noterer antall og type i fiskeboken sin, og vil smake på alt han fanger. I tillegg har jeg en tiåring som plukker og spiser hva som helst i skogen, og som kjenner forskjell på ramsløk og liljekonvall - selv om mor noen ganger er litt skeptisk.

Gjett om vi skal på matfestival for andre gang!



Andre Artikler