En tidsreise for hele familien
Kongshirden 1260 er klar til kampoppvisning!
Tekst: Mai Vabø Foto: Tove K. Breistein
Festivalen arrangeres på Bergenhus festning, eller den befestede kongsgården Holmen som det var på den tiden, og både inngang og aktiviteter blir altså helt gratis. Både Håkonshallen og Rosenkrantztårnet, som vanligvis krever inngangspenger, vil også være gratis å besøke under festivalen. Christine Frønsdal, frivillighetskoordinator ved Bymuseet, håper at mange familier og byens innbyggere vil benytte anledningen til å lære mer om denne viktige delen av Bergens historie.
- Gjennom helgen vil festningen fylles med aktiviteter og en stemning som skal gi en opplevelse av middelalderen. Besøkende trer hundrevis av år bak i tiden, med marked innenfor portene, hvor man kan kjøpe og oppleve middelaldersk håndtverk, prøve seg frem sammen med de talentfulle håndtverkerene som har spesialisert seg på tidsriktige teknikker og fremgangsmåter, og kjøpe alt fra tresverd og småting til kjørler og tøy til både små og store, samt mye annet, forteller Christine.
Espen Kutschera og Christine Frønsdal ser frem til å ønske byens familier velkommen til middelalderfestival.
Noe for store og små - og masse for barna
I hele området innenfor festningsmurene, både inne og ute blir det aktiviteter, og man kan bruke alle sansene for å fordype seg i stemningen. Tidsriktig musikk blir spilt på scener og rundt omkring på området, blant annet av gruppen Canardus Horribilis. I et av teltene utendørs blir det fortellerstund, og det blir til og med stelt i stand middelaldertivoli. I kafèteltet kan man kjøpe middelalderinspirert mat.
Festivalen byr også på mer spesielle aktiviteter og kurs for barn, som hoffskole, hvor de kan lære hvordan prinser og prinsesser skulle oppføre seg, og pilgrimsreise hvor de kan lære om pilgrimsferder, og hvorfor Bergen også var en viktig destinasjon på denne tiden.
Ett av festivalens andre innslag er Bas Vlam, en kalligraf som blant annet jobber med et bokprosjekt hvor han samler og skriver ned Barnas Lover - inspirert av landsloven. Barna oppfordres til å bidra med sine egne lover, alt fra lov om hamburger til middag hver dag, til en lov om verdensfred er akseptert. Etterpå vil boken bindes til en ordentlig og fullendt bok.
- Middelalderkampgruppen Kongshirden 1260 vil opptre med middelaldersk våpenkamp, og barn får lære seg sverdkamp med lekesverd sammen med Tidsreiser. Det blir også pil og bueskyting som alltid er svært populært.
Kongshirden 1260 er klar til kampoppvisning!
En Helg i Middelalderen
Espen Kutschera, formidler ved Bymuseet i Bergen, forteller at festivalens tematikk er avgrenset til middelalderen (1066-1536). Da Bergen ble grunnlagt omkring 1070 var vikingtiden over. For ham er det viktig å fortelle at middelalderen er noe helt annet. Perioden er blant annet kjennetegnet ved urbanisering, statsmakt, kirkemakt og skriftkultur. Med feiringen av Landslovsjubileet er hovedfokus lagt til tiden omkring 1274 da Magnus Lagabøtes landslov ble til. Med denne fikk riket én felles lov, noe som var et viktig steg på veien mot det moderne samfunnet.
Espen selv blir å finne som skomaker under markedet
- Bergen, som på den tiden var den største byen i Norden, var en viktig handelshub, med internasjonale forbindelser som brakte med seg både varer, folk, moter og skikker fra fjern og nær. Mange forestiller seg middelalderen som en grå og dunkel tid, mens den i virkeligheten kunne være både fargerik og sofistikert, understreker Espen. Festivalen er laget med ønske om å øke kunnskapen om denne perioden og fremheve hvordan grunnlaget for dagens samfunn og byen vi bor i ble lagt for flere hundre år siden.
Viktige bidragsytere
- Ingenting av dette ville være mulig uten støtte fra Sparebanken Vest og Fylkeskommunen. I tillegg er det alle de frivillige som villig bidrar til stemning, gjennomførelse og gjør at vi kan stelle i stand noe som dette, understreker Espen og Christine. Alle bidragsyterne får også vise frem egen interesse på en hyggelig og positiv måte til de besøkende. Målet er at mest mulig skal bli helt tidsriktig, og at alle kan kose seg med å få vise frem det de er gode på. Espen selv blir å finne som skomaker under markedet, og skal vise hvordan sko ble laget på denne tiden.
En Levende Historie
Landslovsjubileet, med feiringer over hele landet, har vist at det er en stor interesse og fascinasjon for middelalderen, og utstillingen om Magnus Lagabøtes landslov på Bryggens Museum har vært svært populær. Festivalen håper å øke kunnskapen og interessen for denne epoken i norsk og bergensk historie.
Espen og Christine håper at festivalen kan bli en årlig tradisjon og folkefest.
- Bergen, med sin rike historie og betydning i denne perioden, er det perfekte stedet for en slik feiring. Gjennom festivalen får både store og små anledning til å dykke ned i en viktig del av vår kulturarv og oppleve historien på nært hold. Vi ønsker alle velkommen!