En opplevelse for livet: CISV
Tekst og foto: Helene Myksvoll og Signe Myksvoll
CISV fremmer internasjonal forståelse og vennskap blant barn og unge. Siden starten i 1951 har organisasjonen hatt som mål å utdanne og inspirere til en mer rettferdig og fredelig verden. Gjennom ulike programmer som «Village», «Step Up» og «Youth Meeting» gir CISV barn og ungdom muligheten til kulturell utveksling, hvor de får utvikle livslange vennskap og oppdage lederegenskaper i et flerkulturelt miljø.
- Vårt mål er å skape fred gjennom vennskap. Det handler om å gi en opplevelse som både utdanner og skaper en tilknytning til andre kulturer og land, sier Siver Myksvoll-Rannestad, leder for CISV Bergen.
Internasjonalt fokus
Det var i år fjorten delegasjoner fra Hordaland som reiste til elleve ulike land på leir. I tillegg ble det sendt juniorledere til 8 ulike leirer. Og mens fire unge bergensere dro til USA, kom det også besøk hit fra hele verden.
- I Bergen arrangerte vi i sommer en ‘Village’-leir for 11-åringer, med delegasjoner fra Finland, Colombia, Korea, El Salvador, Brasil, Indonesia, Sverige, Italia og Norge, forteller Siver. Han synes det er viktig å ikke bare sende barn ut i verden, men også vise hva vi har å tilby her hjemme.
- Leiren i Bergen var en stor suksess, og ga deltakerne en fantastisk mulighet til å lære om hverandres kulturer i et trygt og inspirerende miljø.
Lokalt organiserer CISV Bergen alt fra helgeturer og workshops til større arrangementer, alltid med fokus på fred og internasjonalt vennskap. Før en skal ut på leir, må det grundige forberedelser til. Etter hvert som delegasjonen blir valgt, deltar barna på møter og aktiviteter som forbereder dem på det som venter.
Forventninger og bekymringer
Det er sommer, og avreise nærmer seg. For noen har nedtellingen til leiren vært lang; Lycke forteller at hun har ventet i hele 7 år! Vi møter delegasjon og ledere i sofaen på Romarheim, CISV sitt eget leirsted, og fikk også en prat med noen av foreldrene. Barna møtes mange ganger før de skal reise på leir, for å forberede seg og bli godt kjent. Praten går løst, og barna forteller om forventningene. Det er spennende at de nesten kun skal snakke engelsk i tre uker!
Signe Myksvoll er juniorleder. Hun forteller at det er viktig at barna som reiser sammen er trygge på både hverandre, og på lederen sin. Derfor er disse møtene i forkant viktig.
- Om man for eksempel kommer i en utfordrende situasjon på leir er det veldig godt at man kjenner hverandre godt nok til å finne ut av ting som kan være vanskelige..
- Det er selvfølgelig med en liten klump i magen og en viss grad av usikkerhet at man sender en 11-åring ut i den store verden. For man kan jo ikke være 100% sikker på at ens eget barn takler å dra på leir, sier Emmeche og Christian Hjemmem, foreldrene til Lycke. Men de understreker at de stoler på CISV, og at programmet er flott.
Kulturutveksling og nye venner
Det er gått flere uker, og delegasjonen har reist og kommet hjem igjen. Jeg møtte en sliten, men fornøyd gjeng på flyplassen. Barna har lært om andre nasjoner, tradisjoner og språk. Ikke minst har de dannet dype vennskap som de har med seg hjem.
Oscar filosoferer at når han blir eldre - og kanskje blir president - vil han ikke starte krig med vennene sine. Viktor på sin side husker best leirbålet.
- Det var fantastisk å sitte rundt bålet, spise s'mores og se på ildfluer. De to guttene blir raskt enige om favorittaktiviteten på leiren: "Capture the Flag".
- Når man leker sammen, merker man egentlig ikke om noen er fra Brasil, Norge eller Filippinene.
På leiren i Michigan var det travle dager. Barna var sammen med barn fra andre land hele dagen, og lærte å si både god morgen og god natt på en rekke ulike språk. På Norges dag i programmet hadde de 17.mai-leker og norsk mat, som de delte med resten av leiren. Mange av de andre delegasjonene likte både brunost, kaviar og vestlandslefser.
- Det var utrolig gøy å være med på leiren, forteller en fornøyd og glad Lycke.
- Vi gjorde så mange forskjellige ting, vi fikk lære om hverandres land, spille spill og bare være sammen!
Sykehusbesøk
Lycke husker aller best at hun måtte på sykehus i tre hele dager, men understreker at hun hadde det kjempegøy likevel. Både hun og Alma har lært hvor viktig det er å respektere andre kulturer.
- Jeg ble syk og måtte på sykehus. Men fikk masse hjelp av lederen min fra Norge og staff fra Jordan, Sverige, USA og Costa Rica. Så ble jeg heldigvis bedre og jeg kunne reise tilbake igjen til campen.
Foreldrene forteller at Lycke har talt ned til å få reise på leir helt siden storebror reiste til Jordan i 2017, og bekrefter at opplevelsen ble vellykket for datteren også, på tross av sykehusoppholdet.
- Det var med Lycke som med hennes brødre; vi sendte avgårde en 11-åring og fikk tilbake en 13-åring, ler foreldrene hennes.
- Å være på camp har helt klart utvidet horisonten, og gitt henne en del nye perspektiver på verden.
Lycke påpeker at selv om du reiser uten dine nærmeste, så er du aldri alene på CISV-leir.
Erfaren leder
Michelle Olsen ledet delegasjonen fra Bergen, og har selv dype røtter i CISV. Da hun var 11 år, deltok hun på barneleir i Tyskland, en opplevelse som satte varige spor. Hun beskriver lederrollen som både givende og utfordrende.
- Man ser barna vokse og forandre seg på en slik leir, det er helt fantastisk. Barna man har med seg fra Norge er på en måte ikke de samme som de som må ta farvel til nye venner tre uker senere. De er mer selvsikre, gode på samarbeid og har fått vennskap som kommer til å vare livet ut, forteller Michelle. Sammen med Signe som juniorleder, har de to skapt et minne for livet for barna de hadde med seg.
- Juniorlederne, eller JC, har en viktig rolle på leir. Ofte er denne gjengen de mest populære blant barna; de er yngre enn lederne, og har ikke like mye ansvar rundt det rent praktiske. En JC er 16 eller 17 år gammel og de fungerer som brobyggere mellom barna og de voksne lederne, hovedjobben deres er å bidra til at barna på leiren føler seg trygge og inkluderte.
Sammen skaper vi en bedre fremtid
Å bli med i CISV er mer enn bare en sommeropplevelse, det er en investering i fremtidens verdensborgere. Gjennom å delta på leir blir unge mennesker eksponert for et mangfold av kulturer, ideer og verdier som kan være avgjørende i en stadig mer globalisert verden. De lærer å samarbeide med jevnaldrende fra hele verden, løse konflikter på en fredelig måte og å forstå viktigheten av respekt og empati i samhandling med andre.
For de fire barna som nå har kommet hjem fra USA, er det tydelig at leiren har satt varige spor. De har fått venner for livet, men viktigst av alt, de har lært verdier og ferdigheter som vil forme dem til verdensborgere som vil arbeide for en mer rettferdig og fredelig verden.
En opplevelse for livet
For barna og lederne som deltok, var sommeren i USA en uforglemmelig opplevelse som har satt dype spor. CISV handler likevel ikke bare om å dra på leir, det handler om å lære å forstå og respektere andre kulturer, og om å bygge vennskap som kan vare livet ut.
- Jeg tror det beste med CISV er at du får venner fra hele verden, avslutter Siver. Det er en opplevelse som endrer en person, og noe man bærer med seg resten av livet.