
Sommerens farger på tallerkenen
Tekst: Camilla Solheim Husevåg, Smaksverkstedet
Foto: Margrethe Vikan Sæbø og Canva
Illustrasjon: Canva
Friske farger og spennende smaker
Sommeren byr på mange spennende og fargerike råvarer. Som reddiken, for eksempel. Den er en skikkelig rakker. Under det vakre, rosafargede skallet med hvit kjerne skulle man kanskje ikke tro at den kan smake sterkt som pepper!
Lag buddha bowl med sesongens grønnsaker
Buddha bowl er en fargerik bolle fylt opp av godsaker. Det er en enkel rett hvor man serverer rå, stekte eller kokte grønnsaker i boller sammen med belgfrukter og korn som byggryn, quinoa eller ris. I oppskriften har vi valgt ut noen ingredienser vi tror blir digg, men bruk det du har hjemme og redd gjerne noen slappe grønnsaker. Eller kanskje du kan bruke opp en rest av rømme eller salsa du finner i kjøleskapet? Her er det rom for å være kreativ!
Buddha bowl
Til 4 porsjoner
Tidsbruk: ca. 20 min
Allergi?
Velg quinoa eller fullkornsris ved glutenallergi. Velg andre frø eller nøtter du tåler, hvis du har sesamallergi - eller dropp dem helt.
Ingredienser
-
2 dl byggryn, fullkornsris eller quinoa (tørr mengde)
-
4 dl frosne edamamebønner eller grønne erter
-
2 gulrøtter
-
1 paprika
-
2 stilker vårløk
-
En håndfull blader spinat eller ruccola
-
2 ss hummus eller pesto
-
Sesamfrø til topping
Du kan variere hva du har i din buddha bowl, prøv gjerne å tilsette noen friske råvarer som er i sesong - for eksempel reddik i skiver, hjertesalat, sukkererter eller friske bær. Smilende egg (koketid: 6-8 minutter) passer også bra i en buddha bowl.
Fremgangsmåte
-
Ta edamamebønner ut av fryseren og legg til tining. De kan også kokes raskt i vann i et minutt, hvis de ikke rekker å tine før servering.
-
Kok byggryn, ris eller quinoa etter anvisning på pakken, og avkjøl.
-
Riv gulrøttene på rivjern eller lag lange tynne strimler med en ostehøvel.
-
Skjær de andre grønnsakene, som paprika og vårløk, i biter.
-
Finn frem passe store skåler, og legg litt byggryn, ris eller quinoa i bunnen. Ha på spinatblader og oppkuttede grønnsaker. Topp gjerne med hummus, pesto eller en annen dipp du liker, og dryss over sesamfrø.
Tips! For å få enda mer smak på sesamfrøene kan disse ristes i en tørr stekepanne på middels høy varme i noen minutter til de er gylne og lukter godt.
Et utvalg av sesongens norske råvarer. Vårløk, jordbær og bringebær er blant råvarene vi kan glede oss til i juni, og utover sommeren kommer det enda flere spennende sorter!