Landslovsjubileet på Bryggens Museum
Bymuseet i Bergen, i samarbeid med Universitetet i Bergen og Vestland Fylkeskommune, markerer 750-årsjubileet for Kong Magnus Lagabøtes landslov med ulike arrangementer gjennom året, inkludert en stor middelalderfestival i september.
I forbindelse med jubileet inviteres barn og voksne til å utforske historien gjennom en helt ny utstilling, og en rekke aktiviteter tilpasset både familier og skoleklasser. Programmet under familiehelgen inkluderer demonstrasjoner av håndverksteknikker, deriblant kalligrafi av Bas Vlam - Bergens eneste profesjonelle kalligraf. Til dette formålet er det produsert pergament på autentisk vis av dyreskinn, og ekte fjær ligger klar til bruk. Det blir også demonstrasjon av bokbinding med Bjørgvin Handelslag, samt praktiske øvelser med fjørpenn og andre aktiviteter hvor publikum selv får prøve seg. Kongshirden 1260 deltar, med demonstrasjoner av krigsutstyr og fortellinger om Landevernsbolken i Landslova.
- Om været blir bra legger vi nok noe av programmet utendørs. I selve utstillingen tenker vi å gjennomføre flere familieomvisninger hver av dagene, og vi satser på at både ansatte og frivillige går i middelalderdrakter for å gi litt ekstra stemning, sier Espen Kutschera, formidler ved Bymuseet.
“Kong Magnus Lagabøtes landslov”, skrevet i Bergen i 1274, var Norges første landsdekkende lovverk og la grunnlaget for den norske rettsstaten. Denne ble gjeldende i over 400 år. Utstillingen viser frem et originalt landslovsmanuskript, og en rekke andre middelalderdokumenter, arkeologiske gjenstander og kulturhistoriske objekter som sammen belyser både lovens betydning og dagliglivet den gang.
Espen tror Familiehelgen vil gi en unik mulighet for familier til å dykke inn i og engasjere seg i norsk middelalderhistorie på en underholdende og aktiv måte. For ham handler utstillingen vel så mye om å vise frem et rundet bilde av Bergens rike middelalderhistorie, som å utelukkende vise frem skrifter og loven i seg selv. Han håper utstillingen vil belyse hvor mye loven hadde å si, også for resten av kulturen og livet den gang.
Voksne betaler 160 kroner for inngang, mens barn under 18 år har gratis adgang. Det anbefales at barn under 14 år følges av en voksen.