Sjonglering_10 - Ingrid Mei.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 69/2016

Sjongleringskunst på Møllaren

Bærer du på en drøm om å kunne sjonglere fem baller elegant i luften samtidig, er det bare å stille på Vitalitetsenteret på Møhlenpris. Hver mandag møtes sjonglørentusiaster i alle aldre til en uformell treningsøkt.

Tekst og foto: Tove K. Breistein

Yogamattene er så vidt rullet bort etter dagens yogaøkt. Stemningen i treningslokalet forvandles med ett fra fokus på indre sinnsro til energisk aktivitet, rungende latter og høytflygende baller.

Saken fortsetter under bildet.


Foto: For instruktør Vidar Fjeldberg handler sjonglering først og fremst om å ha det gøy og eksperimentere. Her viser han Sindre hvordan han kan sjonglere en kjegle. 

Kunsten å sjonglere tre sigarbokser

– Det er litt vanskelig, sier Kaja Yttredal Kronhaug (9 år), mens hun prøver å sjonglere to baller i luften. Sjonglering handler om å eksperimentere

– Men det er god trening, skyter storebror Håvard (12 år) inn, mens han prøver å sjonglere tre sigarbokser. De treffer gulvet med et brak.

Initiativtaker og sjong­lørentusiast, Vidar Fjeldberg, viser Håvard elegant kunsten å fange sigarboksen i midten med de to andre. Men bak det stilfulle sjongleringstrikset, ligger det timevis med øving og repetisjon.

Sjonglering handler om å eksperimentere

Savnet et sjongleringsmiljø 
– Sjonglering handler om å eksperimentere, forklarer Vidar, og drar fram en bag full av små, fargerike baller, kjegler og sigarbokser. Han låner villig ut til de ivrige barna. Da Vidar startet med sjonglering for fire år siden, kjente han ikke til noe sjongleringsmiljø for amatører i Bergen. Det har han selv gradvis prøvd å skape de siste to årene på Vitalitetsenteret.

Saken fortsetter under bildet.


Foto: Kaja (i midten) lar seg ikke avskrekke av at sjonglering kan være vanskelig for nybegynnere. 

– Barn synes ofte at sjonglering er gøy, forklarer han, mens han instruerer Sindre Tyssedal Systad (5 år) i hvordan han skal holde en kjegle. – Kjegler er litt vanskeligere enn baller, fordi du må tenke på hvordan de spinner i luften, forklarer Vidar.

– Du kan gjøre veldig enkle triks med baller, og etter hvert vil du bli bedre. Jeg var sånn passe god lenge, men så begynte jeg å eksperimentere med sjonglering på en mer kreativ måte, forteller Vidar og balanserer en kjegle på foten.

Saken fortsetter under bildet.


Foto: Hver mandag på Vitalitetsenteret kan du lære deg kunsten å sjonglere. Her er det Kaja som prøver seg. 

En sjonglerende tante

– Kan du sjonglere mens du ligger på gulvet? spør Håvard nysgjerrig, og Vidar prøver energisk uten særlig hell.

Barna hadde lyst til å lære sjonglering, og jeg sier jo ja til alt

– Nå skal jeg sjonglere med to baller, roper Sindre, og kaster ballene høyt i luften. Sammen med tante Frøydis Tyssedal og Ingrid Mei (9 år), har han funnet veien til Møhlenpris. 

– Barna hadde lyst til å lære sjonglering, og jeg sier jo ja til alt, smiler Frøydis og prøver å holde tritt med Sindre som kaster baller til henne i et forrykende tempo.

– Klarer du å like å sjonglere? spør Sindre, og tante nikker smilende. Det gjør ikke så mye om ikke teknikken sitter helt – ennå.Andre aktiviteter på Vitalitetsenteret:

Dansekurs: For 4-6 år og 7-10 år hver lørdag fra 3.september kl.12–14. Danseinstruktør lærer bort dansemoves i ulike Afro Pop og andre stiler! Kr. 350,-
Kreativ verksted: Søndager kl.13–14.30. Ingen påmelding. Gratis. Dropp inn. Oppstart 11. september
Høstfest: Familiearrangement søndag 11.september kl.13.15–15.15. Gratis inngang. Salg av mat.
Møllaren Filmklubb: Filmsamling for familien med servering av snacks, kaffe og te. Siste søndag i hver måned. Oppstart 28.august kl.16–17.30. Her vises alt fra barnefilm til unike dokumentarer i Storsalen på Vitalitetsenteret. Gratis inngang.
Leksehjelpen: Torsdager kl. 16.45–18.45 på rom 1 i 2. etg. Gratis.

Andre Artikler