thumb_2522_default_intro.jpeg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 69/2016

Prosjekt fantasi og unge oppfinnere

Barn i Byen har møtt tre av oppfinnerne i Prosjekt Fantasi. Nå kan du teste ut deres oppfinnelser på VilVite.

Tekst og foto: Siri BreisteinNavn: Håvard Dannemark Opsahl
Alder: 8 år
Hva: Jakkestol
Idé: Jeg tenkte på flyktninger og på folk som ikke har så mange penger når jeg kom på ideen. At de bare hadde råd til enten en stol eller en jakke. Her kan de få begge ting, veldig billig. Jeg øvde lenge på å tegne en jakke-stol. Det er en jakke med en knapp i lommen som gjør den om til en stol. (En skredder i London ble satt på oppgaven å ferdigstille Håvards oppfinnelse).Navn: Amanda Mathilde Amundsen (sammen med Ina Kildalsen)
Alder: 14 år
Hva: Super-Sparken
Idé: Meg og Ina kom allerede på dette når vi var små. Det tok så lang tid med sparken – hvordan kunne vi komme oss fortere frem? Det er et stort behov, spesielt i nord hvor vi har seks måneder med vinter. Super-Sparken er på en måte en erstatning for el-sykkel. Sparken går på batteri og må lades etter tre timers bruk. Den kan kjøre opptil 30 km i timen. Det har vært helt sykt å komme til Bergen med Super-Sparken. Den er kjempepopulær og resultatet er blitt så bra. Jeg har fått veldig lyst til å fortsette å forske.Navn: Henning Bruun

Alder: 10 år
Hva: Lydstokk for blinde
Idé: På vei hjem en dag fra skolen møtte jeg på en svær sølepytt. Jeg visste ikke hvor dypt det var og rett før jeg gikk uti vannet, grep mamma fatt i meg i siste liten. Da spurte jeg: Mamma, hvorfor sa ikke stokken min fra at det var vann. Mamma gikk til Nordnorsk vitensenter i Tromsø med ideen. Toppen på stokken registrerer hvilket underlag den er på, som gress, grus, vann – og gir beskjed til brukeren via en ørepropp. Det er fint å ha funnet på noe som jeg selv kan ha bruk for. En gutt kom faktisk bort til meg i dag og sa at han kjente en som trengte oppfinnelsen min.


Andre Artikler