01. juli 2020

Mummi-ablegøyer

Barn i Byen fikk være med på premiere på «Mummitroll i kulissene». Det ble et humoristisk møte med Mummidalen – krydret med mye ablegøyer og litt alvor.

Anmeldelse av Solveig Wivestad

Stykket starter mørkt og dramatisk, der lyden av regn, vind og tordenskrall ligger som et bakteppe for Mummitrollet og Lille My sin strabasiøse ferd over vannet. Lillegutt på fire år, krøker seg sammen og synes nok det var i overkant skummelt. Men, det går raskt over – for «Mummitroll i kulissene» er spekket av ablegøyer. Det er oversvømmelse i Mummidalen og alle blir evakuert av Brannsjefen spilt av Stig Amdam. Flyktningene Lille My, Mummitrollet, Fru Filifjonka og Misan må søke tilflukt i et teater, og blir ikke så godt tatt i mot av den rastløse teaterrotten Emma som er spilt av Kristine Hope og musiker/vaktmester, spilt av Åge Vaksdal. De blir til slutt akseptert og ender opp som skuespillere med sitt egenkomponerte stykke.

Historien blir fortalt med masse humor gjennom både dialog og sang. Mummitrollet spilles av Pål Rønning og han klarer i noen grad å få frem den godslige og smått eksistensielle personligheten til Janssons kjente troll. Lille My er et nydelig fyrverkeri, spilt av Reny Gaassand Folgerø og den tungsinnede Misan, spilt av Ane Skumsvoll bærer sammen med Fru Filifjonka (Marianne Nielsen) hovedrollene i stykket. Sistnevnte spiller godt og er troverdig og vakker, selv om overgangen fra general til ydmyk scenearbeider er noe brå og kunstig.

Selv om «Mummitroll i kulissene» er et lett og underholdende stykke, pirker forestillingen borti alvorlige tema som ensomhet, det å høre til, klassesamfunn og behandlingen av folk på flukt. Denne grunntonen og dybden, som Tove Jansson har med seg i alt hun diktet, blir noe overskygget av underholdningsaspektet og gjøgleriet.

«Mummitroll i kulissene» er gøy for både store og små. Barn i Byen anbefaler å ta turen til DNS!

Andre Artikler