juleonske3-500x500.jpg
01. juli 2020

Stort budskap i lite format

«Juleønske» er en nydelig pause i adventstiden, og minner oss om hva denne tiden egentlig handler om.

Anmeldt av Elin Reisæter

Fra en julepyntet by vandrer Barn i Byens utsendte inn i Logens fornemme lokaler. På en enkel scene sitter to skuespillere og småprater mens publikum finner plassene sine. Allerede før «Juleønske» er i gang, aner vi nærheten mellom skuespillere og tilskuere. 

«Juleønske» handler om Aurora som syns hun har for liten plass i den lille leiligheten hun bor i. Aurora har så mye energi og så altfor liten plass til å få den ut på. Det føles rett og slett som om hun har maur i strømpebuksen. Oda Alisøy forteller og danser som Aurora. Knut Olaf Elvik spiller utallige roller og tegner i full fart mens et lite kamera filmer. Vi får se filmen på veggen. Historien får god plass siden effektene er sparsomme, og desto mer virkningsfulle.

Aurora har så mye energi og så altfor liten plass til å få den ut på. Det føles rett og slett som om hun har maur i strømpebuksen.

En svane glemmer aldri en bestevenn
Mens fortellingen om Auroras førjulstid går sin gang, tilfører Elvik humor til stykket. Han spiller en litt skjeggete mor, han lager de flotteste fuglelåter, og han hyler som den mest påtrengende lillebror.

– Eeeesj, lyder det frydefullt fra jentene på første benk da to svaner kysser med et høyt smask. De voksne ler både av smasket og barnas reaksjoner.

Saken fortsetter under bildet. FOTO: TEATER OG TEGNING. Mens handlingen utspiller seg, blir det tegnet i full fart i bakgrunnen. 

«Når du ser ei stjerne fly, send ditt ønske på ei sky»
Papirdukker og en glitrende adventsstjerne svever gjennom fortellingen om Aurora som drømmer om et islagt vann i skogen. Det drysser fargerike blader over ønskene om mer plass og om dans på skøyter sammen med en bestevenn. Kanskje en vakker ønskesang kan få orden på en litt trist førjulstid?

Anmeldelsen fortsetter under bildet. 


Foto: Juleønske. Auroras mor synes det er unødvendig å ønske seg skøyter til jul når det regner ute. 

En får ikke alltid det en ønsker seg, sånn er det bare!
Auroras mor synes det er unødvendig å ønske seg skøyter til jul når det regner ute. Hun har ikke fått med seg magien som bor i Auroras ønskesang, og hun har ikke sett stjerneskudd eller den lovende ringen rundt månen.

Alle følger engasjert med, mens spenningen stiger for Aurora. Skal virkelig ikke planene hun har for seg selv og bestevennen gå i oppfyllelse? «Juleønske» avsluttes med et meningsfullt budskap om fordelene ved å ha en bestevenn i hjertet sitt.

En pause i førjulstiden
Føles førjulstiden som heseblesende, kan «Juleønske» fungere som en nydelig pause. «Juleønske» byr på barnevennlig stemning og snill humor for store og små. Alisøy og Elvik fyller scenen, som er så godt som ribbet for teknologiske hjelpemidler.

Den engasjerte responsen fra de små i salen og de mange blide voksenansiktene, tyder på at både store og små har hatt en fin stund med lavmælt førjulsstemning.


Fakta: 

I desember spiller Oda Alisøy og Knut Olaf Elvik forestillingen «Juleønske» av 
Solrun Toft Iversen. 
Hordaland Teater har spillested i Logen.
Spilles frem til 16. desember. 
Kr. 150,-

www.hordalandteater.no


Andre Artikler