Tretteberg_2378_Brigde.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen–Bergen nr. 80/2018

Søstrene Trættebergs jul

Et vaskekte søsterfirma står bak en av årets juleforestil­linger. En julemusikal med engler som synger feil, mørkredde gjetere og prinsesser som går seg vill.

Tekst og foto: Siri Breistein

Det er fredag og øvingsdag for søstrene Trætteberg. Kristin, Hilde og Sigrid Trætteberg fant ut at det var best å ha en fast dag i uken for å planlegge, koordinere og produsere forestillinger til bruk i kirke, skole og barnehage. For det blir fort en røre av tanker og innspill, både privat og på jobb, når alle fire søstre jobber i samme produksjonsselskap. Ulempen nå er at søstrene krangler om de samme barnevaktene.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: TRE SØSTRE. Sigrid, Kristin og Hilde er nå klare med sin julemusikal «Elle melle englespill» i St. Jakob kirke. 

Søstrene Trætteberg står bak flere revyer for voksne, men da de fikk barn selv, 13 i alt, bestemte de seg for også å lage noe for barn. To av søstrene har i dag sitt eget klovnefirma, og den siste tiden har tre av søstrene vært fullt opptatt av å ferdigstille juleforestilling «Elle melle englespill». Med forestillingen henter søstrene frem sin egen barndomskatt; Simon Flem Devolds «Simons adventsbok». Nå deler de barndommens leseopplevelse med dagens barn. Forestillingen er blitt til over flere år, og det er etterhvert lenge siden de første gang tok kontakt med Flem Devold.


– Vi spurte Simon om vi kunne bruke hans bok og han svarte: Å, ja, så fint. Dette er den fineste boken jeg har laget. Gjør hva dere vil, det eneste jeg vil er å komme på premieren.


Det fikk han dessverre ikke anledningen til. Simon Flem Devold døde i 2015, da var han 86 år, men den varme adventsfortellingen og den lune humoren i boken har de tatt godt vare på.

Dette er en historie som barna kan kjenne seg igjen i. 

Fortellingen er basert på tre barns opplevelser; den vimsete engelen Ariel, Sara som er datteren til en av de tre vise menn og som samler på alt mulig hun finner på sin vei og derfor går seg vill hele tiden og den mørkeredde Jacob som er den aller yngste gjetergutten.

– Barna har sine svakheter, men de hjelper hverandre og sammen finner de veien til stallen lenge før de voksne, forteller de tre søstrene.


– Og her i stallen synger selvsagt engelen Ariel feil, men han får Jesubarnet til å le og det blir fint likevel, fremhever Sigrid.


Søstrene er tro mot Flem Devolds verk, men da boken ikke er særlig lang, har de skrevet den litt ut og forsterket barnas personligheter. Søstrene står for manus, regi og egenkomponert musikk – syv sanger i alt som Hilde har skrevet. Med seg på scenen har de to musikere Eivind Waage Austad på piano og Øyvind Stømer på trommer og saksofon. Forestillingene spilles i St.Jakob kirke.


– Dette er en historie som barna kan kjenne seg igjen i. Samtidig får de møte ekte musikere og høre live musikk, fremhever tre snart premiereklare søstre.Fakta:

«Elle melle englespill» av og med Brønn Produksjoner.
Spilles i St. Jakob kirke.

Åpne familieforestillingene:
Fredag 30. november kl.12 og 14

Spiller også skoleforestillinger under Den Kulturelle Skolesekken.

Andre Artikler