Krohn_2014.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen–Bergen nr. 79/2018

Plassen for nye vennskap

– Ikke alle har råd til å gå på kafe, sier mammaen som er blitt fast bruker av det nye kultur- og veksthuset i Kong Oscarsgate 54. Her har det grodd frem et lavterskeltilbud som byr på mat, kulturopplevelser og nye venner.

Tekst & foto: Siri Breistein

– Her feires felleskapet, sier Raul Barreras og ønsker velkommen iført sin hvite stråhatt. 

Raul er både kjøkkensjef og daglig leder i Krohnhagen kafe og veksthus – et nyoppusset og fargerikt spisested i Kulturhuset Danckert Krohn.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: VELKOMMEN! I Krohnhagen kafe og veksthus blir du ønsket velkommen av hyggelig personale.

Forvandlingen i Kong Oscarsgate
Kanskje har du allerede lagt merke til forandringen når du har passert travle Kong Oscarsgate. Først poppet det opp et gigantisk graffitiverk på murveggen, så et en utendørs lekeområde og gjennom de store vindusflatene kan du få øye på lamper i alle fasonger, fargerike møbler og et piano. Bak den lange disken med drikke og mat i alle varianter, står en imøtekommende betjening som fort kommer på fornavn med sine gjester. Trer du innenfor de turkisfargede dørene kan du ta plass i en inkluderende og stemningsfullt møteplass.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: FIN UTEPLASS. Et grafittiverk, boltreplass, scene og parsellhage er det første som møter deg når du tar turen til Kulturhuset Danckert Krohn

Generasjonstreff

Tidligere seniorsenter Danckert Krohn er med et trylleslag blitt forvandlet til et lyst og innbydende lokale. Sammen med Bergenhus og Årstad kulturkontor driver Kirkens Bymisjon byens nyeste kultur- og veksthus. Hver lørdag er det Trilogifor hele familien med mat, folk og kultur. Da fylles stedet, både ute og inne, av barn og foreldre.

– Min mor kommer også her med sine venninner, forteller Elisabeth Ulset. For det er nettopp det som kanskje særpreger rommet til Krohnhagen kafe og veksthus. Miksen av aldre.


– Vi tilbyr levende generasjonstreff, den minste her er tre måneder og den eldste 90, forteller Raul. Snart deler han ut gratis is til alle barna. I bagasjen fra sitt hjemland Cuba ønsker han å gi videre en nerve av fellesskap.


– Vi må se hverandre og gi en hånd, sier cubaneren, som har et mål om å skape et åpent rom for alle bergensere, midt i en av byens travle innfartsårer.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: MATFELLESSKAP. Fellesspising hører med til opplevelsen. Mwamini og barna hennes er blitt gjengangere på byens nye kultur- og veksthus. 

Noen kommer for å spise av buffeten, lese dagens avis, treffe venner og hilse på et kjent fjes, mens andre kommer for å leke og danse reggae i kjelleren. For denne lørdagen er det reggae som står på plakaten. Men først vil familiene som har møtt opp fylle magen med kjøkkensjefens buffet.

«Vi tilbyr levende generasjonstreff, den minste her er tre måneder og den eldste 90».

En hemmelig venn
– For mange er det dyrt å gå på kafe, forteller en av mammaene. – Men i Krohnhagen har de fleste råd. 98% av maten kommer fra Matsentralen, noe som gjør at Kirkens Bymisjon kan holde lav pris på mat og drikke – og for barna er maten helt gratis. Både dagens pølser og vafler koster ingenting.

– Du kan også kjøpe kaffe eller buffet til en hemmelig venn, sier Raul. For i Krohnhagen har de noe som heter «dagens pluss» – legg noen ekstra mynter til en kaffe som kan vente på en som trenger den.


Saken fortsetter under bildet. 


FOTO: YNGSTEMANN. Yngste deltaker er Jonas (6 måneder) . Mamma Eirin fikk vite om tilbudet i Kong Oscarsgt i åpen barnehage. 

– Alle må få lov til å spise og ta seg en kopp kaffe, understreker Raul.


Midt i rommet står et leketelt med en gyngehest, og flere unger leker både inni og utenfor teltet. Leker flyter omkring og bytter raskt hender. Også utenfor er det boltreområde og parsellkasser.

«Du kan også kjøpe kaffe til en hemmelig venn.»

Nye venner
– Det er rett og slett veldig god stemning her. Noen lørdager er det stappfullt og vi spiser på omgang og deler på bordene, sier Mwamini Ali-Sivertsen, som er en av gjengangerne. Hun har med seg sønnen Julian (5) og datteren Suna (8).

– Det er flott for barna mine å bli kjent med byen og oppdage det som finnes av tilbud. Samtidig er det lett for barna å få venner her, understreker Mwamini, og forteller at datteren har fått en venninne fra Landås her.


– Men vi voksne får også tid til å snakke og bli kjent med andre, fremhever hun og forteller at når de går fra Kulturhuset Danckert Krohn så spør de hverandre: Skal dere her neste lørdag også? Nye avtaler og nye lekekamerater vokser ut av byens nye kulturelle veksthus.


Elisabeth Ulset setter også pris på at barna hennes knytter bekjentskap.


– Vi har ikke en stor familie i Bergen. Det handler om å skape nye vennskap, spise i fellesskap og oppleve kunst og kultur. Tre viktig ting som kan gå i oppfyllelse her.


Mamma Eirin og pappa Sean har med seg dagens yngste deltaker, lille Jonas på seks måneder.


– Jonas liker lyder og dette er et perfekt sted for oss, sier Eirin med sønnen på fanget.

I bakgrunnen slår tre barn seg løs på pianotangentene. En eldre dame følger nysgjerrig med på utfoldelsen.

Saken fortsetter under bildet. 

FOTO: DANS I KJELLEREN. Til hver triologi er det dans, konsert eller fortelling i kjelleren. 

Dansende bestemor
Mette mager forsvinner etterhvert ned i underetasjen og til reggaetid. Noen må riktignok lokkes vekk fra den hektiske teltplassen i kafeen. Henrik arbeider iherdig for å få en hel gyngehest inn den smale teltinngangen med god hjelp av flere av barna.

– Velkommen til reggae for barn og voksne, sier dj og musiker, Alphonso Cuma.

– Vi skal kose oss, følge rytmen og ha det gøy. Og husk at det er mye energi i dansebevegelsen, forklarer Cuma – og setter alle i bevegelse. Små barn, store barn, foreldre og voksne uten barn. Fellesnevneren er reggaerytme. Også Marie og Henriks bestemor er med i dansen.


Saken fortsetter under bildet. 


FOTO. RYTMETID. – Det er fint om barna tidlig får inn rytmen, forteller dj Cuma, som byr på reggaeverksted i kjelleren til kulturhuset Danckert Krohn.

– Det er god trening, sier hun og smiler, og når Henrik og Marie forsvinner opp for å leke, fortsetter bestemor å danse.
For i kjelleren til Kulturhuset Danckert Krohn trenger du ikke å stille med dansepartner. Her er det bare å slå følge i ringen og seg løs til reggeatonene med lyden av biltrafikken fra Kong Oscarsgate i det fjerne.

 


Fakta:

Trilogimat-kultur-folk i Kulturhuset Danckert Krohn.
Kong Oscarsgate 54.

Lørdager kl. 11 til 15. Aktiviteter for barn kl. 12.30.
Raul serverer internasjonale matretter i Krohnhagen kafe og veksthus.
I samarbeid med Bergenhus og Årstad kulturkontor og Kirkens Bymisjon.


Kafeen er også åpen alle hverdager kl. 10–16 og drives av Kirkens Bymisjon.

Andre Artikler