Forfatter og figur.JPG
01. juli 2020

Fengende og varmt figurteater i Barnas kulturhus

«Farmors kongehus» er en kongelig forestilling med tempo og stort overskudd.

Anmeldt
av Elin Reisæter

Latteren sprer seg i teatersalen i Barnas kulturhus, når forfatter og skuespiller Adele Lærum Duus åpner forestillingen «Farmors kongehus» med å tørke støv av rekvisitter og barnehagebarn. Alt må nemlig bli skinnende rent til kongen kommer.

Det er både figurteaterpremiere og boklansering denne regnfulle høstdagen. I Barnas kulturhus er forventningen til å ta og føle på. Den røde løperen er rullet ut, kanapeer og drikke med bobler venter på premieregjestene. Alle er invitert til kongelig bankett, og alle skal få krone på hodet. Men først er det premiere.

Til og med en hoppbakke får hun bygget i løpet av forestillingen. 

Adele Lærum Duus spiller alle figurene i teaterstykket og er også forteller. Hun skifter stemmer og bytter papirdukker, parykker og hodeplagg i et forrykende tempo. Til og med en hoppbakke får hun bygget i løpet av forestillingen. 

I bakgrunnen lyder passende majestetisk musikk, komponert av Adeles bror, Hallvard Lærum. De uttrykksfulle og klare dukkene på scenen er tegnet av illustratør Elisabeth Moseng. Det går ikke lang tid før dukkene får liv og blir til troverdige skikkelser, etter hvert som handlingen i stykket går sin gang.

Anmeldelsen fortsetter under bildet. 
Foto: Adele Duus Lærum og illustratør Elisabeth Moseng. Foto: Elin Reisæter. 

Barna stiller villig opp når Adele oppfordrer dem til å lære seg kongelig etikette, og de gir klart uttrykk for at de er engasjerte og lærevillige. Adele argumenterer med at det er nyttig å kunne korrekt bukking og neiing, i tilfelle de plutselig skulle få kongelig besøk,- akkurat slik det hendte med hennes farmor og farfar.

Forestillingen «Farmors hus» bygger på bildeboken med samme navn, og tar utgangspunkt i en sann historie. Boken handler om da Adeles besteforeldre på Voss fikk besøk av selveste kong Olav. Kongen ville besøke et skiarrangement, men han hadde ikke lyst til å ta inn på hotell. Handlingen spinner rundt alt som må til av forberedelser når det kommer kongelige gjester på besøk, og alle de morsomme hendelsene som kan oppstå mens han er der.

Anbefales!Opplev «Farmors kongehus» på Barnas kulturhus med Lys Levende Adele lørdag 20. oktober kl. 13.00. Fra 3 år. Kr. 50,- 

Etter forestillingen er det kongelig papirdukkeverksted med Adele Duus. Gi liv til tegningene fra forestillingen «Farmors kongehus». Kl 13.45-16. Gratis. 

Se Barnas kulturhus sitt høstprogram :


Andre Artikler