01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Kristiansand nr. 14

Boktips: Snøsøsteren

Strålende tegninger og et elegant språk flettes sammen i en vakker fortelling i 24 kapitler. Maja Lunde har laget årets litterær julekalender til hele familien.

Boktips av Randi Berge Wandrup

Årets julebok er på plass. Maja Lunde og Lisa Aisato har sammen lagd en fortelling som øyeblikkelig rykker inn i sjangerens eliteserie, side om side med forfattere som Charles Dickens, H.C. Andersen, Astrid Lindgren og Alf Prøysen.


Med tegninger som stråler av lys, undring og detaljrikdom, maner Lisa Aisato fram et univers av fargerik symbolikk. Menneskene på bildene skifter fra glødende lykke til svart sorg, bokas kontraster gir den et rikt spenn av uttrykk.

Saken fortsetter under bildet. 


Illustrasjon: Lisa Aisatos illustrasjoner er enestående. Boka har slått usedvanlig godt an, og trykkes i nye opplag. 

Født julaften
Maja Lundes tekst er preget av hennes elegante språk, som vi kjenner fra romaner som «Bienes historie» og «Blå», og fra den friske barnebokserien om «verdens kuleste gjeng». Vekslingen mellom fortelling og dialog, refleksjon og usikkerhet er utført på en måte som røper at det er en dreven forfatter som fører ordet.

Historien fortelles i jeg-form av hovedpersonen Julian, en tiåring som har fått navnet sitt fordi han er født på julaften. Han er i sorg fordi storesøsteren Juni på seksten i løpet av året har mistet livet. Hun var en gnistrende glad jente, et lys for hele familien. Nå har foreldrene gått inn i en sorg så dyp at det er spørsmål om hele julefeiringen står på spill for Julian og lillesøsteren Augusta.

Lunde nøster med suveren hånd opp alle løse tråder før julaften kommer

Mystiske ting
En dag treffer Julian en rødhåret, blid jente som heter Hedvig. De blir venner, og Julian blir med henne hjem til et stort, lyst hus, der hvert rom er fullt av spennende ting. De to blir såpass uatskillelige at Julian svikter sin kamerat John. Og sammen lager Julian og Hedvig en snøfigur som har gitt boka tittel.

Historien kaller på både gråt og glede hos den som hengir seg til den.

Men det er noe rart med Hedvig. Har hun ingen foreldre? Og hvem er den dystre, gamle mannen som fra tid til annen dukker opp i nærheten av huset? Fortellingen blir både hemmelighetsfull og skummel når den er på det mest gåtefulle. Men Lunde nøster med suveren hånd opp alle løse tråder før julaften kommer. Også følelsesmessig faller det hele på plass.

Saken fortsetter under bildet. 



En julekalender

Men det er ikke riktig å røpe for mye. Historien er delt inn i i 24 kapitler, og boka kan gjerne kan brukes som en litterær julekalender. Leselengden er akkurat passe fra dag til dag. Boka er rørende uten å bli altfor sentimental. Historien kaller på både gråt og glede hos den som hengir seg til den. Forholdet mellom Julian på den ene siden og Hedvig, John, Augusta og foreldrene på den andre, er skildret med dyp følsomhet.

Som i romanen «Blå» spiller vann en sterk, symbolsk rolle i historien, gjennom svømming på den ene siden og skøyting på den andre. Dessuten gjennom snøfnuggene, som danser gjennom denne vakre og poetiske fortellingen.

 


Fakta:

«Snøsøsteren» (2018)
Skrevet av Maja Lunde og
illustrert av Lisa Aisato
Utgitt av Kagge.


Randi Berge Wandrup er spesialkonsulent og arrangements­ansvarlig, Kristiansand folkebibliotek



Andre Artikler