3_Valentin_Manz_Useful Junk.jpg
11. september 2017

Taco eller kulturfest og byliv?

Denne helgen bør du sette tacokvelden på vent.

Tekst: Julie Solli 

Fra den 8. til 10.september kan du ikke henge på latsiden. Denne helgen er nemlig fullspekket med både Kulturnatt og Barnas Kulturhelg. Kulturnatt starter allerede fredagskvelden!

Kulturnatten 

Sykkelkor, puteomvisning, nattåpne museer, flamenco og hårstrå-kunst – det er klart for Kulturnatten. Vi har snakket med arrangementsansvarlig for Kulturnatten, Sølvi Ones, som har arrangert Kulturnatt hvert eneste år siden 2005.  

Hva er Kulturnatt?
Kulturnatt er en kveld der museer og andre kulturtilbud holder åpent til midnatt. Målet er å få bergenserne til å oppleve nye museer de ellers kanskje ikke ville oppsøkt.  

Skjer det noe nytt under årets Kulturnatt? 
Vi har flere gjenåpninger i år. Nonneseter klosterkapell holder åpent etter å ha vært stengt lenge, det samme gjør Brannstasjonen. I tillegg har Permanenten også åpnet dørene igjen, og utstillingen Sølvskatten er nå i et nytt og helt nydelig rom som er vel verdt å få med seg, selv for dem som allerede har sett den.

Dette er en veldig fin måte å teste barnas kulturinteresse!

Hvorfor skal barnefamilier velge å ta turen ut til Kulturnatt fremfor tacokvelden? 
Spørsmålet er vel heller hvorfor velge vekk Kulturnatt til fordel for å sitte hjemme med tacoen? Du taper ikke noe på å komme deg ut i byen og besøke alle de forskjellige museene som er åpne i kveld. Alle arrangementene er gratis, så dersom du ikke liker en utstilling er det bare å gå videre til neste. Dette er en veldig fin måte å teste barnas kulturinteresse! Kulturnatt begynner klokken 18, så da har man noen timer før barna må i seng.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Bli med på akttegning på Kode 4 under Kulturnatten. 

Hva kan du anbefale av arrangementer som kan passe for barnefamilier?
Det er mye for de små å se på, selv om de kanskje ikke forstår all symbolikken enda. Du kan for eksempel starte på Kode4 klokken 18 der det arrangeres akttegningskurs. Der får du utdelt tegnesaker og barna trenger ikke å tegne det samme som de voksne. Det er ikke noen aldersgrenser på dette arrangementet. Puteomvisningen på Kode3 er også spennende for barn. Den varer i 20 minutter og da legger en seg ned på gulvet på puter og ser på takutstillingen derfra. Det er mye som skjer her som pirrer sansene til barn. Glassblåsing er en annen ting som barn sikkert synes er spennende. Ellers ligger det båter ved kaien og det er synging i gatene. På Torgallmenningen blir det danseoppvisninger hele kvelden. For de litt tøffere har vi kirkegårdsvandring med lommelykt der vi får høre om hvem som faktisk ligger begravd på de ulike kirkegårdene. Vi har et utrolig variert program og det vil syde av liv i gatene!

Barnas kulturhelg

Lørdag 9. og søndag 10.september ruller årets Barnas Kulturhelg i gang. Barnas Kulturhelg har i en årrekke blitt arrangert av Barnas kulturhus. I løpet av helgen kan du få med deg en rekke ulike arrangementer i hele byen. Og det beste av alt; nesten alle er gratis! 

Besøk blant annet galleriet Entrée hvor Valentin Manz inviterer deg inn i sitt hus av «brukbart skrot». Kunstneren ønsker å få oss til å reflektere over hvordan vårt forhold til arbeid, sted og identitethar endret seg i løpet av de siste generasjoner. Hva er egentlig nyttig og hva er søppel? Vår syn på gjenstander forandrer seg i takt med at våre egne roller og verdier forvandles.

Du kan også feire bursdagen til Albert Åberg på Litteraturhuset i Bergen, gjøre deg klar til Sykkel VM på Kode 4 der du kan dekorere sykkelen din eller ta turen til Schøtstuene og få en prøvesmak på forestillingen «Hekseringen». Opplev også figurteaterforestillingene «Skomakerens draum» på VilVite og «Himmelspringaren» på Barnas kulturhus, familiedag på USF Verftet og masse mer.  Last ned pdf av hele festivalprogrammet her.


Foto: Bli med inn i huset av brukbart skrot på galleri Entrée under Barnas Kulturhelg.  

Andre Artikler