Nå blir det lek i Nygårdsparken
Tekst: Anders Skogrand Foto: Tove K. Breistein
De majestetiske trærne har skuet ned på byens borgere i flosshatt og krinolinekjoler, sett Edvard Grieg skape begeistring med Norges første internasjonale festspill og hørt en Fredsprisvinner synge «Forever Young». Nygårdsparken har vært preget av rus og kriminalitet og nå har den lenge stått folketom. Tre år er gått siden arbeidet med å rehabilitere øvre del ble satt i gang. Tre ord har inspirert arkitektene bak prosjektet: Pryd, Fryd og Promenade.
Pryd: Herskapelige omgivelser og trær gjennom taket
Nyansatt aktivitetskoordinator i Nygårdsparken, Solveig Trædal, løfter vekk et anleggsgjerde og slipper inn Barn i Byens utsendte parktestere. Håvard (13), Kaya (11) og Thomas (11) har vokst opp like ved den tidligere «narkoparken». Det første Solveig viser fram er det nye kioskbygget «Paviljongen». Det lave huset i glass ligger diskret plassert og de staselige gamle villaene i Parkveien reiser seg stolt over det flate hvite taket.
Saken fortsetter under bildet.
Foto: Klatre, nyte, lytte, sprette, disse, spise. Barn i Byens testgruppe Håvard, Thomas og Kaya møtte aktivitetskoordinator Solveig Trædal og fikk som de aller første barna ta i bruk Nygårdsparkens nye knutepunkt.
– Her blir det kafè på dagtid alle dager, sier Solveig.
– Jeg tenker at dette er et perfekt sted for barnefamilier, for barnehager på utflukt eller foreldre i mamma- eller pappapermisjon. Det blir bord ute under tak, toalett med stellemuligheter og lekeapparatene tilpasset de yngste barna.
Våre tre testpersoner oppdager disse-nettet som må prøves ut.
– Ser dere de runde hullene i taket, spør Solveig? Her vil det vokse trær opp igjennom.
– Stilig! Det er trampoliner!
Fryd: Øyhopping og kappklatring
I forlengelsen av paviljongen er det anlagt et sitteamfi.
Saken fortsetter under bildet.
Foto: Kaya tester de nye installasjonene. Hun gleder seg til ta i bruk parken etter skoletid.
– Dere må komme på åpningsfesten, sier Solveig og lokker med familiegategym, dans og underholdning. Under sykkel–VM blir hele parken en aktivitetssone med blant annet pump track som er en sykkelløype med kuler, hopp og doserte svinger og fra en 15 meters storskjerm kan alle følge med på rittene. Solveig tar med testgruppen over en kolle. Barna oppdager tre mørke øyer i gresset.
– Stilig! Det er trampoliner! Det knirker i trampoline-fjærene. Kaya spretter høyt, håret står ut til alle kanter.
– Se nå! Håvard flyr fra en øy over til den neste, før han oppdager en svart trekantet klatreinstallasjon som reiser seg bak noen trær.
– Førstemann opp! roper Håvard og kappklatrer med Thomas.
Her på Møhlenpris er det få lekeplasser for større barn. Dette kommer til å bli populært!
Promenade: Et vakkert sted for søndagstur
Vi spaserer ned mot Langedammen. Det lukter nyslått gress, det suser svakt i trekronene.
– Bergen Petanque skal ha åpne øvinger her to ganger i uken. Alle som har lyst å prøve kan komme, forteller Solveig.
– Petanque er gøy! Det pleier vi å spille når jeg er i Frankrike, sier Thomas.
Grønt løvverk speiler seg i vannflaten. Benker i lyst tre følger dammens buede bredd. Solveig peker på en renne fylt med store rullesteiner.
– Her skal det renne en elv, og i dammen skal det flyte vannliljer. De fire setter seg på hver sin trelem på den lave muren nede ved vannet.
– Kan vi fiske her? – Kan vi bade? – Hvorfor er det ikke gjerde rundt dammen? spør tre ivrige parkbrukere.
– Ingen fisking eller bading her, svarer Solveig og forklarer at vannet ikke er dypt, men selvsagt må foreldrene passe på de minste barna.
En fugl lander ute på en liten øy i dammen.
– Dagens første fuglebesøk, kommenterer Håvard.
Saken fortsetter under bildet.
Foto: Øvre del av Nygårdsparken venter nå på liv og lyd.
Mangfold i parken
Barn i Byens testgruppe er observante og engasjerte. Forslagene til forbedringer hagler:
– Skatepark! Zip-line over dammen! Flere disser! Basketball! To mål festet i bakken! Bordtennis! En kasse med baller og utstyr utenfor kafeèn!
Kommunens representant finner fram penn og blokk og noterer ned tips og råd. Det er viktig at Nygårdsparken blir allemannseie.
– Det er stor fortetning i byen vår, og mange barn bor i nærmiljøet. Vi trenger en grønn lunge der alle kan få utfolde seg, sier Solveig.
– Jeg vil komme her etter skoletid med kompiser.
Programmet for høsten begynner å komme på plass: Ungdomskafé, fortellervandringer, eventyrspill, reparasjonskafé, og familiedager.
– Eventyrspill er gøy! Det blir bra å kunne spille her oppe, sier Thomas.
Kaya synes at parken er blitt vakker. – Jeg vil komme her etter skoletid med kompiser, sier hun.
Saken fortsetter under bildet.
Foto: Thomas og Håvard tester klatreveggen for første gang.
– Det er fint at det er noe for alle, sier Kaya. – Det er bra at kommunen har gjort dette. Her på Møhlenpris er det få lekeplasser for større barn. Dette kommer til å bli populært!
– Vi ønsker oss en folkepark, sier Solveig.
– Et godt sted for alle med lek og aktivitet. Nå er det opp til folk å benytte seg av de nye mulighetene og fylle parken med liv.
Fakta:
Nygårdsparken: Bergens største park. Utformet i engelsk landskapsstil. Åpnet i 1885. De to legene Jochim Georg Wiesner og Klaus Hanssen tok initiativ til parken for at at byens borgere skulle kunne spasere og rekreere. Øvre del av Nygårdsparken gjenåpner 9. september.
Solveig Trædal (29): Aktivitetskoordinator – Nygårdsparken. Enhet for kulturformidling og deltagelse i Bergen kommune. Har du tips og råd eller ønsker for aktiviteter eller arrangement i parken, så ta kontakt: solveig.trædal@bergen.kommune.no, tlf: 474 43 170.
Det skjer i Nygårdsparken:
- Åpningsfest med familiedag: Lørdag 9. sept. kl. 12–16: Familiegategym, fortellervandring, rebusløp, VilVite-show, DJ og danseshow med unge talenter, rapping, graffitiverksted og andre kreative stasjoner. Offisiell åpning kl. 13. For alle. Gratis.
- Sykkel – VM i Nygårdsparken: 18.–24. september: Aktivitetspark, kafe, storskjerm, vennebyshow, konserter m.m. Åpent mandag–torsdag kl. 14–18, fredag–søndag kl. 12–18.
- Fortellervandring og gamle leker i Nygårdsparken: Søndag 1. oktober: I samarbeid med SK Djerv og Nygård vel. Tidspunkt kommer.
- Reparasjonskafé med Bergen Makers: Lørdag 14. oktober og 11. november kl. 11–15.
- Kafè/kiosken i Paviljongen: Åpen f.o.m. 9. sept.: mandag–fredag kl 10–16. Kjerneåpningstid i helgene: kl. 11–16.
- Åpne øvinger med Bergen Petanque: Onsdager kl. 16–18, og lørdager kl. 11–13.
Andre tilbud: Familiedager, eventyrspill, reprasjonskafè, utekino, Tai-chi, gategym, ungdomskafe, fortellervandringer.
Se www.nygardsparken.no og www.barnibyen.no for høstens aktiviteter og arrangement.
TAG Arkitekter står bak utformingen av det nye knutepunktet i øvre del av Nygårdsparken.
Eventyrspill i parken
Harald Misje i Tidsreiser lager eventyrspill i Nygårdsparken. I en fantasyverden a la «Ringenes Herre» får barn og voksne leke og herje som troll, alver, orker og andre underlige skapninger.
– Jeg bor i nærheten og har utsikt til parken. Da kommunen stengte parken tenkte jeg på hvordan få barna til å leke her. Og hvordan foreldrene kunne tørre å slippe barna sine og la de leke i kratt og busker.
– Det første spillet var i 2015. Det var mange som var litt skeptiske i starten. Men det å spille her inne har funket overraskende bra. Vi har skapt vårt egen lille verden: Enhjørninglandet. Her bor orkene i en hule, så har vi Baronborgen og Enhjørningstatuen er selvsagt magisk.
– Jeg synes at vi ser at spillene har hatt en effekt. Flere barn leker her og på solskinnsdager trekker mange barnefamilier inn i parken. Nygårdsparken begynner å bli en skikkelig lekepark!
Eventyrspill i Nygårdsparken, se tidsreiser.no og barnibyen.no.