Livlaga_01.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen–Bergen nr. 74/2017

Kunsten å få en larve til å spise shish kebab

Tre animatører setter i gang et livlig animasjonsverksted for barn under BarneBIFF.

Tekst og foto: Tove K. Breistein

Det er musestille. Seks barn sitter rundt et bord i andre etasje på Barnas kulturhus i dyp konsentrasjon. De tegner og klipper ut fantasimat i alle regnbuens farger. Snart skal de mate en sulten papirlarve som ligger utklippet og klar på animasjonsbordet. Over larven ruver et kamera på stativ som gjengir larvens grådige appetitt, bilde for bilde. 

– Kan vi lage shishkebab til larven? spør Mari (6) ivrig. Ingvill Kvinge nikker og ler. Sammen med kollegaer Anna Munck og Svanhild Utne fra animasjonskollektivet «Livlaga», arrangerer hun animasjonsverksted for barn under BarneBiff. 

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Magi. Å lage animasjon er en sakte, kreativ og magisk prosess. Torinn og Sigrid gjør klar en ny bevegelse.

Ikke skremt av teknikk
– Barn synes at animasjon er spennende. Selvfølgelig kan det være avansert, men vi fokuserer ikke så mye på det filmtekniske, forklarer Anna ivrig.

– Vi gir barna et verktøy hvor de kan se hvor enkelt det kan være å uttrykke seg gjennom animasjon. Barn i dag blir jo ikke skremt av det tekniske, det er oss voksne som blir det. Presisjon og nøyaktighet er ikke i fokus, men heller hvordan vi kan lage en historie, sier Anna, mens datteren Torinn (4) klipper ut en slikkepinn som larven skal få.  

– Vi har satt rammene og resten er opp til barna, forklarer Ingvill smilende. 

Både larven, inspirert av Eric Carles velkjente barnebokkarakter «Den lille larven Aldrimett» og silhuetter, etter inspirasjon av den tyske silhuettanimatøren Lotte Reiniger, er inspirasjonskilder når de tre animasjonsildsjelene ruller i gang høstens verksted. 

– Walt Disney regnes som den første som laget en helaftens animasjonsfilmer, men det stemmer ikke. Det gjorde Lotte Reiniger – ti år før Disney lagde «Snehvit og De Syv Dvergene»! Hun var en av få damer som drev med animasjonsfilm på 1920-30 tallet, så vi har lyst til å løfte henne frem ved å fokusere på silhuetter, forklarer Anna entusiastisk.

Du trenger verken dyrt utstyr eller være superkreativ for å bli med.

Kreativt og tilgjengelig 
Live (5) synes det er gøy med animasjon selv om hun ikke helt vet hva det er.

– Jeg tar bilde og så flytter jeg på larven og så tar jeg bilde igjen, forklarer hun alvorlig.  

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Dreven animatør. Det er ikke første gang at Torinn på fire år skaper animasjon. 

Animasjon er nettopp en illusjon av bevegelse som oppstår når du manipulerer et stillestående motiv ved hjelp av enkel bildeteknikk. På filmlerretet virker animasjon som både tidkrevende, avansert og kostbart, men i det lyse rommet på Barnas kulturhus skaper barna små historier med enkle midler. Sort papp blir til en levende silhuett gjennom bevegelse og lyssetting, og med farget papir blir en grådig larve sakte, men sikkert mett, bilde for bilde. 

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Larvemat. En larve blir aldri mett: Larven fôres mens et kamera fanger opp bevegelsene. 

– Du trenger verken dyrt utstyr eller være superkreativ for å bli med, sier Ingvill mens hun hjelper Tuva (7) og Sigrid (7) ved animasjonsbordet. Foruten en og annen shish kebab, er det for det meste søtsaker som forsvinner ned i gapet på larven. 

– Åh, det er gøy når den hopper opp, ler Sigrid.

Alt er gøy med animasjon.

Saken fortsetter under bildet. 


Ill: Zebra. Opplev animasjonen «Zebra» under BarneBIFF. 

Sakte aktivitet
«Liveview» på dataskjermen viser hver bevegelse de lager med larven. Det snør appelsiner fra himmelen, en pære faller i hodet på en larve og plutselig kommer en muffins seilende.  

– Alt er gøy med animasjon, sier Sigrid og avslører at hun har gjort animasjon før. 

– Det er jo en sakte prosess, men når du trykker «play»-knappen og ser bevegelsen på skjermen, så er det supermagisk, selv om det bare er en liten bevegelse. For mange barn er det en aha-opplevelse og gir en følelse av mestring, sier Ingvill. 

 


Fakta:

Filmfestivalen BarneBIFF arrangeres hver høst på Barnas kulturhus. Les mer om festivalprogrammet her.

I tillegg til å vise norske og internasjonale filmperler, inviterer animasjonsgruppen Livlaga i år til animasjonsverksted.

Festivalen arrangeres lørdagene 30.9. og 7.10. kl. 13.45–16. Det blir også animasjonsverksted lørdag 14.10 kl. 13.45–16. Festivalbillett kr 50,-. 

Andre animasjonsverksteder og festivaler: 

Familiedag på USF: Søndag 8.10. arran­geres det animasjons­verksted under familiedag på USF Verftet. Verkstedet er ledet av Smau Media / Cinemateket. Passer for barn 4–12 år. Kl. 11.30–14.30. Dropp inn. Kr.  30,- 

Re-anima: Helgen 30.9.–1.10 arran­geres Bergens første uavhengige animasjonsfilmfestival; Re-anima på Hovedbiblioteket, med egen animasjonsfest for barn. 

 

Andre Artikler