Boktips_Tankespinn.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 74/2017

Boktips: Svarte tanker og tankespinn

Hva skjer når et stort, lite hode blir fylt av tunge tanker? Barnebokforfatter Kari Stai går nye veier.

Boktips av Randi Berge Wandrup

Kari Stai (43) fra Inderøy i Nord-Trøndelag er et kjent navn i norsk barnelitteratur. Hun debuterte som forfatter med boka «Jakob og Neikob» i 2008. Fire år seinere kom hun med oppfølgeren Jakob og Neikob: «Tjuven slår tilbake» (2012), som ble hedret med Norges to mest prestisjefylte, litterære utmerkelser; Brageprisen og Kritikerprisen. 

Litterære klassikere 
Mellom de to første Jakob og Neikob-bøkene, utga hun fire pekebøker med figurene Mopp og Mikko, og hun har de siste åra fulgt opp med ytterligere to Jakob og Neikob-fortellinger. Bøkene om disse kontrastfylte og morsomme typene kan allerede sies å være moderne klassikere i norsk litteratur.

Tenk om tankane aldri finn svara sine

Reiseland
Nå går Kari Stai nye veier. Boka «Tankespinn» handler om lille Ada og hennes verden, som  først og fremst består av mamma og kameraten Rolf. Ada er en fantasifull jente. Gjennom sin forestillingsevne tar hun vennen med til «Reiseland». Det vil si at gulvteppet blir forvandlet til et flygende teppe, og kastanjetreet i hagen til en rakett. 

Ada forteller levende om å dra til eksotiske strøk av verden og ut i rommet. Når søsteren til Rolf, Filippa, spør hvorfor hun har så stort hode, svarer hun. «Det er fordi det er tusen tankar inni det.» Rolf har vært med på reisene ut i kosmos helt siden han og Ada var små. Men nå er han på gli. Han blir mer og mer jordnær og synes det er mer fristende å sykle enn å reise på Adas flygende teppe.

Særlig svikefull blir han når en ny jente flytter inn i nabolaget. Hun heter Vilde og har trampoline i hagen. Hun ser for seg at Rolf forsvinner og blir venner med Vilde i stedet. Når han skal ha bursdag, stjeler Ada en tohundrelapp for å gi ham den aller beste presangen. 

Men så overtar de mørke tankene. Tenk om hun blir tatt. Tenk om morens hodepine egentlig er hjernekreft. Tenk om Rolf er borte for alltid. Tenk om alt det fryktelige de snakker om på nyhetene går i oppfyllelse. «Tenk om tankane aldri finn svara sine». 

Psykologisk kompleks
Tegningene i bøkene om Mopp & Mikko og Jakob & Neikob har hatt en egen stil, med geometrisk utformete situasjoner, preget av store flater og få farger. Tegningene i «Tankespinn» er mer detaljerte og fargerike, akkurat som handlingen er mer psykologisk kompleks. 

Den enkle historien forteller om konflikten mellom fantasi og virkelighet. Men først og fremst handler boken slik jeg leser den, om menneskets hang til å forstørre og forsterke problemer når man ruger over dem i ensomhet. Altså om det som i verste fall kan låse seg og utkrystallisere en depresjon, eller et «skrik», lik den Munch-kopien som henger på veggen over moren, som ligger på sofaen med hodepine.

Enkelt og gjenkjennelig
Språket i boka er konsentrert og uttrykksfullt, som i disse innledende linjene:

«Ada går stilt rundt i stua.
Mamma har hovudpine og søv på sofaen sjølv om det berre er ettermiddag.
Radioen melder om ulykker og vind.
Bilete av blod og ville tornadoer dukkar opp i hovudet til Ada.
Tankane byrjar spinne og spinne – tenk på kor mykje som kan gå gale!
Ada får lyst til å rømme og kome seg langt vekk …»

Temaet er introdusert, med få linjer og uten overtydelighet. Et gjenkjennelig emne både barn og foreldre kan få en felles opplevelse av.
Det er interessant at den talentfulle Kari Stai har tatt et nytt steg i sitt forfatterskap. Hun blir spennende å følge, både som forfatter og billedkunstner.

 


«Tankespinn»

Forfatter: Kari Stai
Forlag: Samlaget
Utgitt: 2017
Kr. 249,- 
Gratis til utlån på biblioteket  

Andre Artikler