Bonusbarn_4853.jpg
17. juni 2021 Publisert første gang i Barn i Byen nr. 92/2021

Rom for bonusbarn

De to mødrene hadde alltid med seg et ekstra barn, utenom egne, på opplevelser. Det gav ideen til BonusBarn på Laksevåg.

Tekst & foto: Siri Breistein

– Se på meg, ropes det fra tretoppene. Snart svever en knallgul t-skjorte frem mellom tretoppene og veiver frem og tilbake på en svevebane mange meter oppi luften. Adam er i farten sammen med resten av gjengen i BonusBarn.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Adam i farten på Høyt og Lavt. 

Alle barn skal ha noe å fortelle om
27 barn har sammen med foreldre fulgt bussrute 600 hele veien fra Melkeplassen til Klatreparken Høyt og Lavt.

– Tenk bussen gikk direkte, nesten uten stopp, sier Hjørdis Kristin Longva. For 2 1/2 år siden startet hun tilbudet BonusBarn:Laksevåg sammen med Margrete Fredriksen. De klekket ut ideen mens de satt på Hala nabokafé på Melkeplassen.


– Vi kjente byen og kulturlivet og snakket om at vi alltid hadde med oss et ekstra barn på aktiviteter og at det alltid var noen som hadde lyst til å være med oss. Plutselig sa Margrete: «Okey, vi starter BonusBarn. For alle barn på Laksevåg er bonusbarn og de skal få være med på aktiviteter.»


Det ble starten på et helt nytt nærmiljøprosjekt på Laksevåg med mål om at alle barn skal ha noe å fortelle om når de kommer til skolen, enten det er på en helt vanlig mandag eller dagen etter en skoleferie.
– Vi hadde 2700 kroner i kassen etter en kronerulling – og det er jo utrolig å tenke på når vi har mulighet til å ta med oss 50 BonusBarn på sommerferie i år med buss og leiligheter.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Noah tester opplæringsløypen. Nohas mamma er også med og gjennom BonusBarn blir hun kjent med naboene sine. 

En nøkkelperson

BonusBarn skal være plassen for alle, men fremfor alt for dem som vokser opp i lavinntektsfamilier eller som trenger å utvide nettverket sitt.

– Det handler om ha økonomi nok til å prioritere fritidsaktiviteter for barna sine som mange ser på som en selvfølge, forklarer Hjørdis og viser til økende sosiale forskjeller i samfunnet vårt. Laksevåg er ingen unntak. Utfordringen i starten var å finne barn og familier som hadde mest behov for både aktivitet og sosialt samvær, men da de fikk med seg Habsan Meke Fod fra Djibouti, som snakker fem språk, løsnet det.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: For første gang i en klatrepark. 

– Etter det har vi ikke hatt noen problem med rekruttering. Habsan er en nøkkelperson med stor tillit – for det er jo ikke bare å hive seg rundt om du ikke er vant til å gjøre så mye og ikke føler deg integrert, selv om du har bodd her i flere år, sier Hjørdis.


Men det er ikke bare flerkulturelle som finner en plass i fellesskapet knyttet til BonusBarn – også studenter, enslige forsørgende og familier som har lyst til nye bekjentskaper er med, og i dag er nærmere 250 barn knyttet til BonusBarn:Laksevåg. Til tross for tilstrømningen; prinsippet om å være et gratis lavterskel-tilbud holdes i hevd. Ingen skal ha utlegg når de er med på aktivitetene, verken på transport, opplevelse eller mat.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Jentene har tatt bussen fra Melkeplassen for å henge med bonusbarna. 

Foreldre er også med
En mamma som opprinnelig kommer fra Afghanistan hjelper til med barnas seletøy og strekker armene så langt hun kan for å hekte det ene barnet etter det andre på og av opplæringsløypen. Hun har vært med flere ganger på teater, men aldri i en klatrepark.

– Vi opplever så mye gjennom BonusBarn, sier hun litt hektisk.


Foruten barna har også tre av foreldrene på seg klatreutstyr, for sånn er det i BonusBarn. Foreldrene blir ikke utelatt, men blir invitert med på alle utflukter og turer. Gjennom BonusBarn blir familiene dermed kjent med tilbud i eget nærområde og andre steder i Bergen. ­Teater, klat­ring, konsert, dyrkning, teater, glassblåsing – for et BonusBarn er tilbudene mangfoldige.


– Vi gir familiene en mulighet til å komme seg ut og bli kjent med nye mennesker, men også med byrommene og ulike fritids- og kulturtilbud, sier Hjørdis og forteller om en mamma som var arbeidssøkende og som hadde lite å rutte med. «Nå trenger jeg ikke dere lenger», sa hun humoristisk en dag til oss. Hun og datteren oppsøker tilbudene selv og er med på alt mulig rart, sier Hjørdis og løfter frem de nye parsellhagene på Melkeplassen.


– Nå har vi 42 parseller ved Coop Prixen. Melkeplassen Hagelag står bak driften. Her er også gatekunsten til Rodrigo Cortez, som er en av de lokale drivkreftene som BonusBarn samarbeider med. – Han er en kunstner med samme visjon som oss: alle skal med!

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Mamma til Sofia jobber iherdig med å hekte datteren av klatrelinen. 

Noe for de rolige og noe 
for de aktive
Fra opplæringsløypen har barna og foreldrene spredd seg utover hele terrenget til klatreparken. «Hjelp meg, mamma!» ropes det fra en skyggefull skog mens en av fedrene begynner å få kontroll på seletøyet. Lille Sofia er skeptisk til å slippe taket. Mammaen er nesten ved å gi opp med å overtale, da Sofia plutselig kaster seg uti høyden. – Sofiaaaaaa, roper mamma gledesstrålende mens hun løper etter henne. Hjemlandet til Sofias mamma er Italia, og det var en venninne som tok henne med til BonusBarn.

– Jeg fortalte henne om Robin Hood-huset og hun fortalte meg om BonusBarn.


– Jeg oppdager nye aktiviteter med BonusBarn, forteller mammaen mens hun prøver å hekte Sofia av svevebanen. Det er ikke enkelt. Margrete Fredriksen gir en hjelpende hånd.


– Det som er gøy med BonusBarn er at vi gjør forskjellige ting. Noen av aktivitetene passer for mer rolige barn, som da vi laget glassmalerier, mens dette passer for mer aktive, sier Margrete og frigjør Sofia fra klatrelinen.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Ildsjelene som har startet BonusBarn:Laksevåg: Habsan Meke Fod, Margrete Fredriksen og Hjørdis Toprak. Linselus og fast med på treffene er Mehmet. 

Nye bonusbarn

Ildsjelene bak BonusBarn ser at det er et økende behov for dem.

– Det tar 10 minutter å fylle opp 30 plasser. 10 minutter! Og ventelisten er lang, understreker Hjørdis som i disse dager gir stafettpinnen videre til flere ildsjeler som også skal gi bonusbarn i Loddefjord, Fyllingsdalen og på Møhlenpris opplevelser og nye vennskap.


– Jeg er høyt oppe, roper Adam som fremdeles trives best i høyden. Tilbake på fast grunn, oppsummerer han dagens ferd:

– Spennende, men skummelt samtidig, sier han under en klatrehjelm på snei.FAKTA:

Rundt tre ganger i måneden møtes BonusBarna og foreldrene til ulike opplevelser. Tilbudet er variert med idrett, friluftsliv, kunst og kulturopplevelser, forskning og dyrkning.

BonusBarn finnes på Laksevåg, Loddefjord, Møhlenpris og Fyllingsdalen. Søk opp på Facebook for program og påmelding.

BonusBarn:Laksevåg ble startet i 2019 for å møte behovet i nærområdet for å tirettelegge for organisert aktivitet for barn og unge.

Andre Artikler