ElleMelle_01.jpg
08. juni 2021 Publisert første gang i Barn i Byen nr. 92/2021

Elle-melle! Bergen fortelle!

Kokkeliko! Klinken! Kattepinn! Ta tilbake til gamle leker og rampestreker.

Kokkeliko! Klinken! Kattepinn! Fremmeord for mange barn i dag, men en vandring med Lars Voss Sørhus gjennom Nordnes smau og gater bringer tilbake liv i gamle leker og rampestreker.

Tekst & foto: Tove K. Breistein


– Sist helg var det en gruppe med kun voksne som hadde meldt seg på, sier Bymuseets prosjektleder for teatervandringer Lars Voss Sørhus og ler. Han har akkurat strekt ut et tau på fortauet ved Muren på Østre Murallmenning, og inviterer de fremmøtte til en real tautrekking.

I dag er det en god blanding av ivrige voksne og barn som har meldt seg på Bymuseets nye «Elle-Melle-Byen-Fortelle»-vandring. Med bakgrunn som både skuespiller og kulturformidler, levendegjør Lars museets innhold og historie. Nå inviterer han oss med på en vandring gjennom Nordnes smau og gater hvor det bare for få generasjoner siden yret av barnelek. Med lek og fortellerglede blir historien om hvordan det var å være barn i Bergen fra 1300-tallet og frem til 1900-tallet formidlet.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Lars Voss Sørhus starter «Elle Melle»-turen ved Muren før den går videre gjennom Nordens trange smau og gater.

Å bruke byen til lek
– Jeg har holdt på med disse lekene i mange år. Nå tenkte jeg at det var på tide å gå ut i gatene og finne eksakt hvor de lekte. Mange av lekene er jo først og fremst Bergensleker, som kattepinn og kokkeliko, og de har forandret seg over tid – og fra gate til gate. Det er jo det fine med lek at det hele tiden er i utvikling, og ikke minst, veldig tilgjengelig, forklarer Lars.

Fra Muren bærer turen opp trange smau til Lille Markeveien. Fra en stor, brun skinnkoffert trekker Lars opp en rød frakk, lue og en liten stav. Fram til 1874 var vektere et vanlig syn i Bergens gater med sine gjenkjennelige uniformer og staver, og de ble ofte utsatt for rampestreker fra barna. Latter og hyl høres nedover gaten i det Lars roper «tikken» hver gang han rammer en deltager med staven og de må i «fengsel».

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: I Nordnes trange smau hentes gamle bergenske leker frem i lyset. 

Mye bakgrunnsarbeid er blitt lagt ned i prosjektet. Ved siden av gode kilder fra Bymuseets egne arkiver, har Lars også funnet nyttig kunnskap i notatene til rektor Gerhard Stoltz fra Sandviken i en årbok fra 1957, og Ludvig Holbergs gamle memoarer fra 1700-tallet der han skriver om hva de lekte som barn i smauene på Nordnes hvor han vokste opp.

– Det er mye takket være 1800-talls generasjonen og alt det de skrev ned at vi har såpass mye informasjon om de ulike lekene, sier Lars og påpeker at det ikke er et mimre-prosjekt.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: «Kattepinn» krever presisjon og teknikk, og i følge Lars må det prøves noen ganger før det sitter.

– Drivkraften bak prosjektet er å holde liv i lekene, og så er det også en fin måte for voksne og barn å være sammen på. Men også det at man bruker byen. Jeg kom over et bilde fra Marken fra tidlig 1980-tallet hvor barn lekte og syklet rundt på tre-hjulinger. Det slo meg at jeg kan ikke huske å ha sett et eneste barn leke i Marken i min tid. Prosjektet kan kanskje være med å gi noen verktøy til hvordan bruke byen til lek, forklarer Lars.

Drivkraften bak prosjektet er å holde liv i lekene, og så er det også en fin måte for voksne og barn å være sammen på. 

Gøyere i gamle dager?
Etter en runde med kattepinn i Tverrsmuget i Ytre Markeveien, ender vi til slutt ved smauet hvor Ludvig Holberg vokste opp. Lars drar fram gamle mynter og en pose med knuste porselensbiter, og forklarer hvordan man spiller «rosenspæller» og «klinken».

Venninnene Sigrid (9), Sophia (8) og Helene (8) går ivrig i gang med å sanke poeng hver gang en porselensbit faller med mønsteret opp.

– Det er veldig forskjellig fra de lekene vi pleier å leke, men noen ganger leker vi også tikken og bom-gjemsel, forklarer Sophia.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Venninnene Sophia, Sigrid og Helene syntes at lekene var veldig forskjellig fra det de pleier å leke.

De er alle enige om at leken med vekteren der de måtte i fengsel var gøyest. Tror dere barn hadde det gøyere i gamle dager? spør jeg og jentene tenker seg nøye om.

– Nei, jeg tror faktisk at vi har det gøyere, sier Sophia.

– Men kanskje de hadde det gøyere når vekteren kom for å ta de og de bare løp av gårde, skyter Sigrid inn.

Halvannen time går fort med så mye lek og ablegøyer, og Lars pakker porselen og gamle mynter tilbake i den brune kofferten. Snart er han klar for ny gruppe, og vi vandrer mot Muren igjen.

– Det finnes jo mange varianter av spillene, og jeg venter bare på at en bestefar skal dukke opp og si «det var ikkje sånn vi spilte «kattepinn», avslutter Lars leende.


FAKTA

Bymuseet arrangerer flere Elle-melle-vandringer i sommer sammen med Lars Voss Sørhus og Bjørnar Gjerde:
12. juni
7., 14., 21. og 28. august. Alle dager kl. 12 og 14. Oppmøte ved Muren på Nordnes.
Se mer: www.bymuseet.no 


Andre Artikler